Heracles legt FC Emmen over de knie

FC Emmen heeft het oefenduel tegen Heracles met forse cijfers verloren. De hekkensluiter uit de eredivisie won in de eerste wedstrijd na het wegsturen van trainer Jan de Jonge in de JENS Vesting met 7-0. Een nogal pijnlijk verlies voor de Emmenaren die weinig konden creëren en te veel individuele fouten maakten. In de eerste helft, toen FC Emmen met bijna de voltallige basis speelde, ging het nog wel en slechts door een paar verdedigingsfoutjes konden de Almeloërs met een 0-2 stand gaan rusten. In het tweede bedrijf was Heracles in staat de gehele veldbezetting te wisselen zonder dat er sprake van kwaliteitsverlies was. Bij FC Emmen was dat echter niet het geval.

Niklas Tarvajärvi aan de bal.

Bas Sibum in balbezit met Danny Menting in de buurt.

Stefan van der Lei werd zeven maal gepasseerd (Foto’s: Bennie Wolbers).

Afgaande op de uitslag lijkt de conclusie gewettigd dat FC Emmen nog niet rijp is voor de eredivisie en dat Heracles nog te goed is voor de Jupiler League. Dat is wellicht een beetje te kort door de bocht. FC Emmen miste Sander Rozema, Roland Bergkamp en Marko Meerits en met dit trio in de basis zou het de rode lantaarddrager in de Eredivisie best lastig kunnen maken. Dat was in de eerste helft ook wel het geval hoewel het zelf weinig kansen kreeg. Een slap schot van spits Niklas Tarvarjärvi drie minuten voor rust dat over ging was het zo ongeveer. Heracles kreeg wel een paar mogelijkheden hoewel de beide goals weggevertjes waren. Bij de 0-1 kon Jeroen Veldmate vlak voor het doel simpel intikken en de 0-2 was een vrije trap van Mark Jan Fledderus uit een moeilijke hoek die absoluut houdbaar leek.

Na de pauze en de vele wissels ging het snel mis met de thuisclub. In een handvol minuten werd de voorsprong uitgebreid naar 0-4. Behalve het inbrengen van wissels was Tim Siekman, in de eerste helft linksback, naar het centrum gedirigeerd en Said Bakkati net als in Venlo linksback gemaakt. Maar er werden te veel fouten gemaakt om in de wedstrijd te komen. Jurjan Mannes veroorzaakte bijvoorbeeld onnodig een strafschop, de door Simon Cziommer ingeschoten bal werd door doelman Stefan van der Lei overigens gestopt. Daarna kreeg FC Emmen even een opleving. Aladji Barrie kon alleen op de doelman af gaan maar had niet het zelfvertrouwen om die te passeren. Een knal van Soufiane Laghmouchi werd tot hoekschop verwerkt, een inzet van Danny Menting werd gestopt en Jurjan Mannes schot zelfs op de paal. Even daarvoor was het echter wel 0-5 geworden na een blunder van Bart de Groot vlak voor de zestien meterlijn. Het werd vervolgens nog prijsschieten met goals van Aleksei Kangaskolkka en Jaroslav Navratil.

FC Emmen-Heracles Almelo 0-7. 21. Veldmate 0-1, 44. Fledderus 0-2, 50. Cziommer 0-3, 51. Navratil 0-4, 75. Kangaskolkka 0-5, 77. Kangaskolkka 0-6, 83. Navratil 0-7. Scheidsrechter: Kampman. Toeschouwers: 300.

FC Emmen, eerste helft: Van der Lei; Bakkati, Luis Pedro, Seip, Siekman, Olijve, Bannink, De Groot, Resida, Tarvajärvi, Peters.
Tweede helft: Van der Lei: Almeida, Luis Pedro, Siekman, Bakkati (62. Raza), De Groot, Menting, Mannes, Deul, Barrie, Laghmouchi.
Heracles Almelo, eerste helft: Telgenkamp; Aktaou, Veldmate, Schenkeveld, Koenders, Fledderus, Bruns, Pelupessy, Linssen, Weghorst, Tannane.
Tweede helft: Telgenkamp: Gortemaker, Zomer, Sibum, Rienstra, Cziommer, Bel Hassani, Heerkes, Paljic, Kangaskolkka, Navratil.