Terug naar overzicht Terug

Henk Schokker: “Ik vind het geweldig voor Kjell!”


Oud-doelman Henk Schokker en de huidige doelman Kjell Scherpen praten samen over keepen, FC Emmen en de verschillen tussen vroeger en nu. Beide mannen hebben veel geleerd van de helaas overleden keeperstrainer Riny van Vilsteren.

henk schokker kjell scherpen sportief & zakelijk

henk schokker
Henk Schokker (Foto: Peter Timmer)

Schokker maakte in 1986 de overstap van VKW uit Westerbork naar Emmen. Tot en met 1993 speelde hij in totaal 194 officiële duels voor de Emmenaren. Daarna keerde hij terug naar VKW. Tegenwoordig runt hij drie restaurants: De Ar in Westerbork en De Schenkerij en ’t Bakkershoes in Orvelte.

Schokker: ,,Ik ben door Ben Haverkort weer naar het stadion gelokt, als sponsor. Ben komt weleens op een vrije dag naar Orvelte en dan babbelen we wat. Hij vertelde in mei 2017 dat hij directeur van FC Emmen werd en dat ze oud-spelers meer bij de club willen betrekken. Ik kocht een seizoenkaart en zei: ,,Het zal toch niet zo zijn dat we volgend jaar promoveren, nu jij directeur bent?” Toen zei hij: ,,Nee, daar heb ik drie jaar voor uitgetrokken.” En na één jaar promoveerden we al.”

Voor de oud-doelman voelt het weer zoals vroeger. “Als ik hier ben, krijg ik toch weer het Emmen-gevoel zoals ik dat als speler had. En ik ben gestopt in 1993,” aldus Schokker.

Scherpen, de huidige doelman, zit naast hem. De jonge reus werd in het jaar 2000 geboren, toen Schokker al gestopt was. Met veel plezier kijkt Schokker naar de jongeling onder de Drentse lat: “Ik vind het geweldig voor Kjell. Toen ik speelde, stond alleen de hoofdtribune er. Er zaten 3000 mensen op de tribune. En nu zitten er iedere wedstrijd meer dan 8000. Dat is wel even een verschil. En de sfeer is heel anders.”

Eén doelpunt te weinig voor promotie

Het team van Schokker was in het seizoen 1989/1990 ook heel dichtbij de eredivisie. Het was een team met onder andere Ben Haverkort (directeur bij FC Emmen), Jan Haak (verzorger) en Herman Scherpen (jawel, vader van).

In de finale van de nacompetitie was sc Heerenveen toen de tegenstander. In Emmen werd met 1-0 gewonnen, een goede uitgangspositie voor het duel in Heerenveen. Maar daar wonnen de Friezen met 2-0. Gerrie Schaap had toen de Drentse promotie nog op zijn schoen, maar zonder succes.

“Ik heb nog wel met je vader gevoetbald,” zegt de oud-keeper tegen de huidige keeper. Scherpen: “Maar hij was geen keeper. Hij speelde altijd als tien of in de spits. Ik hoorde dat hij wel goed kon voetballen, maar het zat niet meer mee met z’n knieën.”

kjell scherpen
Kjell Scherpen (Foto: Peter Timmer)

Training van Riny van Vilsteren

Scherpen heeft de jeugdopleiding van FC Emmen doorlopen, terwijl Schokker pas op 25-jarige leeftijd naar Emmen kwam. “Ik was vrij laat,” aldus Schokker. “Kjell is achttien en staat er nu al in. Maar ook ik was op de lijn heel sterk en snel in de reactie. En ik werd steeds beter in het meevoetballen. Coachen van uit het doel was mijn mindere kant, denk ik.”

Een andere overeenkomst tussen beide doelverdedigers is dat ze allebei tweebenig zijn. “In FIFA19 wel ja,” zegt Scherpen met een lach. “Nou, dat is echt ideaal,” reageert Schokker. “Toen ik hier stopte ben ik weer naar VKW gegaan. Niet in het doel, maar in de spits. Als iemand die tweebenig is, kan ik daar vrij goed uit de voeten.”

“Als keeper maakt het dan niet uit hoe ze je aanspelen,” vervolgt Schokker. “En toen was het voetballen van een keeper nog niet zo belangrijk als tegenwoordig. Ik was ook echt een lijnkeeper. Bij Emmen leerde ik van Riny van Vilsteren dat je echt uit moest komen. Haverkort riep dan wel eens: “Schokker, knip dat lint eens een keer door!” Dan bleef ik staan en Haverkort was linksback, zo werd ik gedwongen om de hele zestien te bestrijken.”

Scherpen: “Riny zei inderdaad altijd dat je niet op je lijn moest blijven staan. Je moet domineren in de zestien. En hij had ook altijd wel humor. Echt een geweldige trainer. Heel jammer dat hij er niet meer is.”

De jonge doelman lijkt iedere wedstrijd beter te worden, ziet ook Schokker: “Ik vind het ook heel goed van Lukkien dat hij Kjell heeft laten staan na een paar foutjes. Als je het vertrouwen krijgt, word je steeds beter. Hij is ook nog maar achttien, hé! Toen ik achttien was, speelde ik in het eerste van VKW. Dat is heel wat anders dan bij FC Emmen in de eredivisie.”

“Soms ben je liever even geen keeper.”

“Keeper zijn is niet altijd leuk,” weet Schokker. “Ik was vroeger een heel klein, dik kereltje. Dus toen zei de trainer: “Ga jij maar in het doel!” En dan moest ik huilen, want ze schoten alles hoog en ik kon niet bij de lat. In de pubertijd ben ik gelukkig wel de lengte ingeschoten en toen werd het makkelijker.”

“Soms ben je inderdaad liever even geen keeper,” reageert Scherpen. “Maar een andere keer kun je de ploeg in de laatste minuut redden, dan is het weer heerlijk.”

Schokker: “Ik zag je redding met Oranje Onder 19 in de laatste minuut tegen Duitsland! Dat je die bal uit de kruising tikte! Die wedstrijd win je en daar pak je gewoon twee punten mee.”

“Dat is wel weer het gave aan keeper zijn. Door dat te doen maak je wel het verschil,” zegt Scherpen.

“Kjell moet gewoon doorgaan waar hij mee bezig is!”

“Ik ben ervan overtuigd dat we erin blijven!”

Schokker kijkt tevreden terug op de eerste seizoenshelft in de eredivisie: “Ik vind dat het heel goed gaat in de eredivisie. Maar als ik kijk naar al die thuiswedstrijden waarin de wedstrijd in de slotfase net niet onze kant op valt, dan vind ik dat zo ontzettend jammer. De puntjes die we nu laten liggen, hebben we straks hard nodig. Maar ik ben ervan overtuigd dat we erin blijven. En volgend jaar ben ik hier sowieso ook weer.”

henk schokker kjell scherpen
Henk Schokker en Kjell Scherpen, samen op het veld van De Oude Meerdijk (Foto: Peter Timmer)