Harm Zeinstra pakt punt voor FC Emmen

In vergelijking met een week eerder was de basisopstelling van FC Emmen op drie plaatsen gewijzigd. Sander Fischer, Michal Mravec en Randy Wolters moesten plaats maken voor Kevin Görtz, Mike Koenders en Michel Poldervaart. Dat leek aanvankelijk goed uit te pakken want de thuisploeg begon fris van de lever aan het duel. Afgezien dan van de eerste minuut toen spits Cecilio Lopes binnen de vijf meter zone een grote kans werd geboden, maar FC Emmen ontsnapte. In de negende minuut had Michel Poldervaart een solo van Kevin Görtz mooi kunnen afronden maar mikte net over. Vier minuten later kreeg FC Emmen vervolgens een strafschop wegens hands toegewezen. Een schot van Jeffrey de Visscher werd door verdediger Roderick Gielisse met de arm gekeerd. FC Dordrecht trainer Theo Bos vond het een te zware beslissing. ,,De bal ging via de borst naar de hand, het was een ongelukje.” Was FC Emmen een week eerder tegen FC Eindhoven met de toevalstreffer van Serhad Koc ietwat onfortuinlijk, deze keer zat het mee. Ruud ter Heide knalde vanaf elf meter door het midden raak: 1-0. Op zich een verdiende stand want de thuisclub was de betere ploeg. Maar halverwege de eerste helft week FC Emmen van de goede lijn af. ,,We begonnen goed”, analyseerde trainer René Hake. ,,Maar na een minuut of twintig kantelde de wedstrijd. We gaven onnodig hoekschoppen en vrije trappen weg.”
Zo rond de 38e en 39e minuut was het al tot twee keer toe hachelijk voor de goal van Harm Zeinstra, maar het gevaar kon toen nog worden gekeerd. Vier minuten voor de pauze viel de gelijkmaker echter toch. Na een vrije trap, wegens een overtreding van Elson Almeida aan de zijlijn, zeilde de bal voor de voeten van Cecilio Lopes die van dicht bij kon intikken: 1-1. Wellicht had Zeinstra in dit geval erger kunnen verhinderen, maar ook zijn centrale verdedigers lieten zich in de luren leggen.

Harm Zeinstra stak er met kop en schouders boven uit (Foto: FC Emmen Media)

Michel Poldervaart verliest het duel.(Foto: Henk Benting)

Mike Koenders in gevecht met Jessy Mayele.

Ruud ter Heide ingeklemd tussen twee Dordtenaren (Foto’s FC Emmen Media)

In de tweede helft was het grotendeels éénrichting verkeer. Bij FC Emmen werd het onrustig in de verdediging. Veel balverlies bracht FC Dordrecht diverse keren in prima positie om de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. Alleen Harm Zeinstra weigerde te capituleren. Een doelman heeft  graag wat om handen en wat dat betreft werd hij op zijn wenken bediend. Zo stopte hij inzetten van Jeffrey Rijsdijk, Santy Hulst en Wilmer Kousemaker. Dat was nodig geworden na bijvoorbeeld een slechte pass van Jorrit Kunst en invaller Sander Fischer schoot tot twee maal toe een bal in de voeten van een Dordtenaar.

Mathieu Bemba viel in de tweede helft in.

Trainer Hake beschikt inmiddels wel over een goede bankbezetting en wisselde Bart de Groot voor Sander Fischer en liet de Fransman Matthieu Bemba debuteren ten koste van Kay Velda. Kort voor tijd werd verdediger en benjamin Mike Koenders – hij tekende voor de eerste gele kaart in het seizoen voor FC Emmen – vervangen door Johnny de Vries. De veranderingen brachten niet echt een wijziging in het optreden van de Emmenaren te weeg die bibberend, maar met een ook in de slotfase superieure Zeinstra het gelijke spel over de streep brachten. ,,In de tweede helft had FC Dordrecht de overhand”, erkende trainer Hake. ,,Wij maakten te veel onnodige fouten. Een fantastisch keepende Harm Zeinstra heeft ons overeind gehouden.” Ook Theo Bos was vol lof over het optreden van de Emmer sluitpost. ,,Wij waren veruit de betere ploeg maar een geweldig keepende Zeinstra heeft ons van drie punten af gehouden.”

FC Emmen – FC Dordrecht 1-1. 13. Ter Heide (strafschop) 1-0, 41. Lopes 1-1. Scheidsrechter: Lindhout. Gele kaart: Koenders (FC Emmen), Post (FC Dordrecht). Toeschouwers: 2418.
FC Emmen: Zeinstra; Kunst, Görtz, De Groot (69. Fischer), Koenders (83. De Vries), Velda (73. Bemba), Poldervaart, Metaj, De Visscher, Ter Heide, Almeida.
FC Dordrecht: Doedee; Gielisse, Lima, Versluis, Coster, Post (36. Rijsdijk), Hulst, Kousemaker, Mayele (73. Achterberg), Lopes, Curiel.