FC Zwolle brengt FC Emmen eerste thuisnederlaag toe

FC Emmen had zo graag de overwinning op Helmond Sport door een tweede achtereenvolgende overwinning laten volgen om dan met een flink portie zelfvertrouwen de komende uitwedstrijd tegen BV Veendam tegemoet te kunnen zien. Het heeft echter niet zo moeten zijn, FC Zwolle won in het Univé stadion met 1-0 en gezien het wedstrijdbeeld kan de neutrale toeschouwer zich daarin waarschijnlijk wel vinden. Ook op het punt gele kaarten wonnen de Zwollenaren want ze namen maar liefst zes gele prenten mee naar huis waaronder twee voor verdediger Etiënne Reijnen. FC Emmen deed het wat de kaarten betreft zuinig aan met eentje voor Christy Bonevacia maar dat is wel een kaart met gevolgen want hij mag daardoor aanstaande vrijdag in Veendam op de tribune plaatsnemen.
Dat FC Emmen een blessureprobleem heeft is genoegzaam bekend maar er kan blijkbaar altijd nog meer bij. Zo bleek ook linkerverdediger Danny van Dijk zich na afloop van de training te hebben geblesseerd en moest zich onverwachts vrijdagmorgen afmelden. De positie van linksback lijkt wel besmet want ook Frank Broers en Guus de Vries staan immers op de lijst van geblesseerde spelers. Trainer Gerry Hamstra loste het op door Ronald Breinburg in het centrum te posteren en Kevin Görtz naar links te verschuiven. Dat ging allemaal best redelijk want FC Emmen geeft de laatste tijd weinig kansen weg en deed dat ook tegen FC Zwolle. Alleen aanvallend kon de trein niet echt op gang komen. Hamstra: ,,FC Zwolle kon in de eerste helft voortdurend de tweede bal pakken en dat ontbrak er bij ons aan waardoor zij wat gemakkelijker konden spelen.”
FC Zwolle was in de beginfase gevaarlijk door Derk Boerrigter maar hij strandde op Thomas Villadsen. De Emmer sluitpost maakte later in de eerste helft nog een vrije trap van Danny Holla onschadelijk maar was vijf minuten voor de pauze kansloos op een inzet van Tozé die een voorzet van Holla moeiteloos kon intikken. Bij FC Emmen bleef het bij kansjes en bijna kansjes door Morten Friis en op slag van rust van Robbie Haemhouts.
Na de pauze stond de wedstrijd bij FC Zwolle in het teken van handhaving van de minieme voorsprong. FC Emmen zette een tandje bij, won ook wat meer duels op het middenveld en bezorgde de Zwolse doelman Diederik Boer meer werk dan in de eerste helft. Bij een goede actie van Haemhouts die uitmondde in een schot net over en een solo van Bonevacia die werd besloten met een knal rakelings naast hoefde hij echter niet in te grijpen. Een kwartier voor het einde hoefde Boer ook niet in te grijpen toen invaller Bas Dost plotseling de kans op de 1-1 kreeg. Hij had de hoek voor het uitzoeken maar haalde hard en over uit. Daarmee was feitelijk de kans op tenminste nog een puntje verkeken. FC Emmen kreeg zes minuten voor tijd zelfs nog een overtalsituatie door de tweede gele kaart voor Reijnen maar de beste mogelijkheid op een treffer was drie minuten in blessuretijd voor Zwollenaar Anton Jongsma die echter ten koste van een hoekschop werd afgeweerd.
Gerry Hamstra typeerde de wedstrijd als volgt: ,,FC Emmen toonde zich strijdbaar maar miste het vernuft om tot winst te komen. We hebben te weinig echte kansen gecreëerd.” Voor FC Zwolle trainer Jan Everse was de winst een mooie opsteker nadat eerder in de week was medegedeeld dat hij eind december de club zou gaan verlaten. Dat lijkt intussen minder zeker dan het leek, de Zwolse selectie liet blijken geen andere trainer te willen en de partijen zijn weer in gesprek.
FC Emmen-FC Zwolle 0-1. 40. Tozé 0-1. Scheidsrechter: Bossen. Rode kaart (2x geel): 84. Reijnen (FC Zwolle). Gele kaart: Bonevacia (FC Emmen), Boerrigter, Jongsma, Holla, Tozé (FC Zwolle). Toeschouwers: 4058.
FC Emmen: Villadsen; Bevaaert (73. Dost), Breinburg, Van der Kruis, Görtz, Kamps (59. Demeijer), Haemhouts, Bonevacia, Bernhardt (82. Pannekoek), Sergio van Dijk, Friis.
FC Zwolle: Boer; Derlagen, Moisander, Reijnen, Van der Sluijs, Boerrigter (81. Van Polen), Van der Haar, Holla, Jongsma, Tozé (87. Bijl), Kleizen (68. Bakker).