FC Oss profiteert van off-day FC Emmen

De lang zo zeker lijkende kwalificatie van FC Emmen voor de play-offs wordt met de week minder zeker. Met de 3-2 thuisnederlaag tegen FC Oss in een van FC Emmen kant zwak gespeelde wedstrijd heeft de ploeg twaalf van de vijftien mogelijke punten laten liggen in de laatste vijf duels. Op dit moment is dat nog steeds goed voor de vijfde positie maar dat kon weleens voor de laatste week zijn indien er niet snel een ommekeer in de resultaten komt. Het volgende lange weekeinde is daarvoor een goede gelegenheid met vrijdag uit naar Almere en de maandag er op thuis tegen FC Eindhoven.

Voor aanvang werd een minuut stilte betracht wegens het overlijden van FC Emmen supporter Maik Rozema en een personeelslid van FC Oss.

Roland Bergkamp lijkt te scoren maar staat buitenspel. (Foto’s: Boudewijn Benting)

Boy Deul maakte zijn rentree na 17 januari voor het laatst te hebben gespeeld.

De 2-3 einduitslag zou er nog op kunnen duiden dat het een onfortuinlijk verlies was maar dat was niet waar. FC Oss speelde fris en fruitig en verdiende de drie punten volkomen tegen een FC Emmen waar de meeste spelers met lood in de schoenen leken te voetballen. Er werden nauwelijks duels gewonnen, kinderlijke fouten gemaakt en de samenhang tussen de linies ontbrak. Spelers als Luis Pedro, Alexander Bannink, Niek Vossebelt om er maar wat uit te lichten konden geen stempel op het duel drukken maar eigenlijk haalde niemand een aanvaardbaar niveau. In de laatste twee minuten kwam FC Emmen zo waar terug tot 2-3, evenals thuis tegen NEC Nijmegen en Roda JC, maar het was te laat en te weinig.

Duel tussen de nummers acht: links Rick Stuy van den Herik en rechts Alexander Bannink.

FC Oss doelman Luuk Koopmans probeert met kunst- en vliegwerk zijn doel schoon te houden (Foto’s: Bennie Wolbers).

Trainer Joop Gall voelde het al snel aankomen dat het niet de avond van FC Emmen zou worden. ,,Onze visie is vanaf de aftrap proberen de bal af te jagen maar we gaven totaal niet thuis. We waren overal te laat, er was geen communicatie en er was veel twijfel. Je hoopt dan op iets dat een ommekeer te weeg zou kunnen brengen maar dat bleef ook uit. Misschien had Peters in de eerste helft een strafschop moeten krijgen en was een inzet van Bergkamp wel degelijk over de lijn geweest maar scheidsrechter Sanders gaf ze niet. Al met al was het een complete off-day van ons. Een groot aantal speelde ver beneden kunnen maar ik beschouw het wel als een incident. We kunnen veel beter en moeten dat binnenkort ook laten zien.”

Een technische fout van Luis Pedro had al in de zevende minuut voor een achterstand kunnen zorgen maar Justin Mathieu profiteerde er nog niet van. Even later kopte Cas Peters aan de andere kant over de lat op een voorzet van Soufiane Laghmouchi maar kort daarop sneed FC Oss door de poreuze Emmer verdediging. Een voorzet van Genaro Snijders werd moeteloos door Teije ten Den ingekopt. Toch leek er nog iets voor FC Emmen in het vat te zitten. Zo werd Cas Peters in de zestien tegen de mat gedrukt maar scheidsrechter Sanders vond dat het geen strafschop waard was. Twee minuten later leek de hard werkende Roland Bergkamp te scoren maar de bal zou de doellijn niet hebben gepasseerd waardoor een erkenning als doelpunt achterwege bleef. Er waren twijfels over de juistheid van de arbitrale waarnemingen maar dat hielp FC Emmen uiteraard niet. FC Oss liep kort daarop weer eenvoudig naar een 0-2 voorsprong toen Ten Den teruglegde op Justin Matthieu die invaller doelman Wesley de Ruiter moeiteloos passeerde: 0-2. Voor rust kreeg Bannink nog een mogelijkheid maar maakte een verkeerde keuze terwijl een treffer van Bergkamp wegens buitenspel werd afgekeurd. De opgesomde kansen mochten echter niet verhullen dat FC Oss gewoon de betere ploeg was.

Na rust begon FC Emmen even ambitieus met Boy Deul als breekijzer in de ploeg. Deul heeft echter na de winterstop slechts tachtig minuten gespeeld zodat van hem eigenlijk geen wonderen mochten worden verwacht en die kwamen er dan ook niet. Hij leidde nog wel een actie in waardoor Cas Peters een mogelijkheidje kreeg maar die raakte de bal niet goed. Bijna in de tegenaanval scoorde FC Oss via Genaro Snijders de 0-3 nadat Luis Pedro een verkeerde inschatting maakte. Het was een verloren partij voor de thuisploeg met vervolgens nog wel kansen over en weer tot de absolute slotfase aanbrak. Alle systemen werden bij FC Emmen overboord gegooid en met behulp van een blunderende doelman Koopmans kon Bergkamp in de 89e minuut de 1-3 binnen frommelen. Een minuut later scoorde Cas Peters weer op zijn eigen manier maar behalve de genoegdoenig nu op negentien 19 goals te staan werd FC Emmen er niet meer geholpen. De 2-3 bleef ondanks drie minuten extra tijd staan.

FC Emmen-FC Oss 2-3. 14. Ten Den 0-1, 20. Matthieu 0-2, 50. Snijders 0-3, 89. Bergkamp 1-3, 90. Peters 2-3. Scheidsrechter: Sanders. Gele kaart: Peters (FC Emmen), Snijders, Stuy van den Herik (FC Oss). Toeschouwers: 3680.
FC Emmen: De Ruiter: Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Misidjan (54. Hagenauw), Olijve, Vossebelt, Bannink, Laghmouchi (46. Peters), Bergkamp, Peters.
FC Oss: Koopmans; Kok, Van den Herik, Balk, Jochem Jansen, Sanusi, Opoku, Dennis Janssen (89. Menic), Matthieu (Kamaci), Ten Den, Snijders (58. Bakx).