FC Emmen ziet rood in Almere

FC Emmen heeft in 2010 nu twee wedstrijden gespeeld, twee duels die eigenlijk zes punten hadden moeten opleveren maar alleen het gelijke spel tegen FC Dordrecht leverde een puntje op. Met het oog op de naderende uitwedstrijden tegen bijvoorbeeld De Graafschap en AGOVV ziet de toekomst er niet florissant uit. De rode kaarten voor Leonardo en Rahim Ouedraogo dragen natuurlijk ook niet tot de broodnodige rust bij. De naam van scheidsrechter Jeroen Sanders zal de Emmenaren weinig hebben gezegd maar hij is wel de gulste kaartengever in de Jupiler League. Voor aanvang van FC Omniworld-FC Emmen had hij  al 66 keer geel en zeven maal rood getrokken en breidde  zijn verzameling rood dus met twee uit. Wat niet wegneemt dat beide Emmenaren hun tackles inzetten op een plaats, ter hoogte van de middenlijn, waar nog niet aan de noodrem hoefde te worden getrokken.

Doelman Friebel is kansloos op de door Ruud ter Heide ingeschoten strafschop (Foto Gerrit Rijkens)

Toch begon FC Emmen, zonder Niek Ripson en Sjors Paridaans, hoopvol  en dicteerde in de eerste twintig minuten de wedstrijd. Er kwamen ook kansen genoeg om op voorsprong te komen. Michel Poldervaart zag in de zevende en achtste minuut schoten tot hoekschoppen worden verwerkt. Hans Denissen stuitte na een handig passje van Ruud ter Heide op doelman Friebel en liet een kans na slecht uitverdedigen van de kwetsbaar ogende verdediging van de thuisploeg liggen. Een vrije trap van Denissen op een gunstige afstand ging een metertje over. FC Omniworld had een mogelijkheid via de beweeglijke Genaro Snijders maar doelman Harm Zeinstra bracht redding.
Halverwege de eerste helft kreeg FC Emmen een strafschop toegewezen toen scheidsrechter Sanders hands had geconstateerd. Roy Stroeve, die in de voorbereiding twee keer vanaf de witte stip had gemist, liet het aan Ruud ter Heide over die vervolgens geen moeite had de penalty te verzilveren: 0-1. Een volkomen verdiende voorsprong maar die duurde slechts een halve minuut. Karim Fachtali haalde plotseling uit en Harm Zeinstra bleek tegen het zondagsschot kansloos: 1-1. Vanaf dat moment was de dominantie van FC Emmen verdwenen. Zes minuten voor de pauze werd het zelfs 2-1 toen verdediger Marien Willemsen van buiten de zestien uithaalde en tot zijn eigen verbazing de goal tot doelpunt zag worden gepromoveerd: 2-1.

Sander Fischer (midden) in de achtervolging op Robbie Haemhouts.

Leonardo begrijpt niets van de rode kaart.

Rahim Ouedraogo begrijpt het ook niet (Foto’s FC Emmen Media)

Met Angelo Zimmerman voor Erwin Buurmeijer probeerde FC Emmen trainer Harry Sinkgraven zijn formatie na de thee nieuw leven in te blazen en dat leek ook te gelukken. Zo had een voorzet van Denissen tot de gelijkmaker kunnen leiden maar dat ging op het laatste moment mis. Maar ook FC Omniworld kreeg in deze zeker niet vervelende wedstrijd mogelijkheden. Zo moest Zeinstra een keer handelend optreden bij een counter via Snijders en deed dat goed. Na ruim een uur spelen werd het uitzicht op een betere stand plotseling een stuk minder na het wegzenden van Leonardo die zelf vond dat zijn actie geen rood waard was. Toen een kwartier voor het einde ook nog Rahim Ouedraogo naar de kleedkamer werd gestuurd was het uiteraard over en uit wat FC Emmen betrof. Invaller David Depetris mocht met zijn  eerste goal op Nederlandse bodem nog de 3-1 scoren maar FC Omniworld vond het toen ook wel genoeg.

Hans Denissen stuit op Erwin Friebel (Foto: Gerrit Rijkens)

Trainer Sinkgraven was, hoe kon het ook anders, zwaar teleurgesteld. ,,Dit is een deceptie, een ongelooflijke teleurstelling. We begonnen nog zo goed en hadden in de eerste twintig minuten ook moeten scoren. Van die rode kaarten vond ik de tweede niet terecht, de eerste heb ik niet gezien.’’

FC Omniworld-FC Emmen 3-1. 26. Ter Heide (strafschop) 0-1, 27. Fachtali 1-1, 39. Willemsen 2-1, 77. Depetris 3-1. Scheidsrechter: Sanders. Rode kaart: 63. Leonardo, 74. Ouedraogo (FC Emmen). Gele kaart: Faria (FC Omniworld), Poldervaart (FC Emmen). Toeschouwers: 1589.
FC Omniworld: Friebel: Pinas, Krimp, Troost, Willemsen, Haemhouts (74. Kappenberg), Duits, Van Heulen, Snijders, Faria (68. Depretis), Fachtali.
FC Emmen: Zeinstra; De Vries, Ouedraogo, Fischer, Leonardo, Buurmeijer (46. Zimmerman), Stroeve (68. Lip), Poldervaart, Houtkoop, Ter Heide, Denissen (83. Cathalina).