FC Emmen wint slotduel van FC Groningen

FC Emmen heeft voor het eerst dit seizoen twee wedstrijden op rij gewonnen in de competitie. In een uitverkocht eigen stadion werd met 1-0 gewonnen van FC Groningen, dankzij een treffer van Michael Chacón.

Arias gaat de lucht in, maar Padt zit erbij (Foto: Gerrit Rijkens)

De openingsfase was moeizaam van Drentse kant, mede doordat FC Groningen hoog druk zette. Het lukte de bezoekers echter niet om grote kansen te creëren. Ook de Emmenaren slaagden daar niet in, behoudens een gevaarlijke vrije trap waarbij doelman Sergio Padt net iets eerder bij de bal was dan Jafar Arias en Michael de Leeuw.

Chacón haalt uit en scoort (Foto: Gerrit Rijkens)

Na bijna een half uur spelen ontfutselde Chacón de bal van Ludovit Reis op het middenveld. Hij dribbelde even en schoot de bal daarna vanaf 25 meter in de verre hoek, achter Padt. Een heerlijke treffer die de Drenten op 1-0 bracht. De VAR riep scheidsrechter Pol van Boekel nog wel naar het scherm om naar de balverovering van Chacón te kijken, maar Van Boekel keurde de treffer alsnog goed.

In het restant van de eerste helft kregen Luciano Slagveer en Caner Cavlan nog schietkansen, maar de 1-0 bleef tot de rust op het bord.

“De eerste twintig minuten hadden we veel moeite met FC Groningen. Maar daarna kregen we grip op de wedstrijd. En dat is best knap, want op de training van gisteren hadden sommige spelers nog moeite om recht te lopen na het feest van zondag,” aldus trainer Dick Lukkien op de persconferentie.

Bijna 2-0 en bijna 1-1

De tweede helft begon nadat Nicklas Pedersen, de matchwinner in de vorige ontmoeting met de Groningers, in de rust een ereronde had gelopen op De Oude Meerdijk.

FC Emmen ging voorzichtig op zoek naar een tweede treffer. Na een prachtige pass van Sven Braken op Cavlan kon de linksback uithalen, maar Padt redde met moeite.

Cavlan met een gevaarlijk schot (Foto: Gerrit Rijkens)

Na een uur spelen was de 2-0 heel dichtbij. Tweemaal was Alexander Bannink gevaarlijk, maar in beide gevallen werd de bal van de lijn gehaald door een Groninger.

Een minuut later lag de bal er aan de andere kant wél in. Paul Gladon pikte een hoge bal op en scoorde de gelijkmaker, maar na ingrijpen van de VAR werd de goal afgekeurd vanwege hands.

Bannink waagt een poging (Foto: Gerrit Rijkens)

Daarna kwam de voorsprong van FC Emmen niet echt meer in gevaar. Wel kregen Cavlan (vrije trap), Bannink, Braken en Nick Kuipers nog kansen op een doelpunt, maar zonder succes.

Ondertussen vond een kwartier voor tijd nog een bijzondere wissel plaats. Kjell Scherpen, volgend seizoen onder contract bij Ajax, werd gewisseld voor Dennis Telgenkamp. Het Drentse publiek scandeerde zijn naam en gaf hem een waardig afscheid.

Scherpen wordt vervangen door Telgenkamp (Foto: Gerrit Rijkens)

Lukkien: “We hebben een bijzonder seizoen gespeeld en dat hebben we afgesloten met een prachtige finale. Ik vond het vooral mooi omdat het publiek dit absoluut verdiende. Het was afwachten wat een vol stadion ging doen. Zeker na de winterstop was de sfeer in het stadion fenomenaal. Er was een wisselwerking tussen spelers en publiek waar je alleen maar van kunt smullen.”

FC Emmen is nu veertiende geëindigd in het debuutseizoen in de eredivisie. “Ik ben enorm trots, blij en opgelucht. Er mag nóg een feest gevierd worden,” concludeert Lukkien.

FC Emmen – FC Groningen: 1-0
27. Chacón 1-0