FC Emmen wint na een zinderende slotfase van Fortuna

FC Emmen heeft zaterdagavond met 1-3 gewonnen van Fortuna. De ploeg van Dick Lukkien stond geruime tijd met 0-1 voor, maar alles leek te veranderen in de slotfase van de wedstrijd. De Limburgers maakten gelijk waardoor de wedstrijd leek om te draaien, maar de Emmenaren lieten zien waarvoor ze gekomen waren en gingen er alsnog met de drie punten vandoor. Voorafgaand aan de wedstrijd konden de supporters kijken naar Vrienden Van FC Emmen LIVE, een uitzending georganiseerd voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. Samen met de geweldige uitslag heeft dit ervoor gezorgd dat het een heerlijke avond was voor heel Drenthe.

De eerste grote kans van de wedstrijd vond plaats in de tiende minuut. Lisandro Semedo dribbelde langs Nick Bakker de zestien van de Emmenaren in, waardoor hij oog in oog kwam te staan met Michael Verrips. De Limburgse aanvaller haalde uit, maar Verrips redde.

Sergio Peña antwoordde aan de kant van de Emmenaren. De Peruviaanse spelverdeler probeerde het ineens van grote afstand en zocht de kruising, maar de bal ging net over het doel. Even later probeerde Glenn Bijl het ook van afstand. De verdediger loste een schot, maar de bal daalde niet, waardoor de inzet op de tribune belandde.

Het eerste half uur van de wedstrijd bracht verder geen kansen met zich mee. FC Emmen en Fortuna probeerden beide hun eigen spel te spelen, maar kwamen allebei nog niet goed uit de verf.

In de 32ste minuut was het Paul Gladon, de vervanger van de zieke Michael de Leeuw, die de Emmenaren op voorsprong leek te zetten. De aanvaller kwam helemaal vrij voor het doel en schoot een voorzet van Caner Cavlan binnen, maar de goal werd afgefloten vanwege een lichte overtreding van Gladon op de rand van het zestienmetergebied.

Diezelfde Gladon maakte een minuut later bijna alsnog de 0-1. Een strakke voorzet van Luka Adžić kwam voor de voeten van de spits terecht, die een teenlengte tekortkwam. Na een halfuur waarin weinig gevaar werd gecreëerd kwam Emmen zo twee keer gevaarlijk dicht bij de voorsprong. Fortunees Sebastian Polter was ook nog dichtbij een Emmer treffer, maar zijn kopbal ging nipt voorlangs zijn eigen doel.

Ook Luka Adžić kwam dicht bij een doelpunt. Een fout in de verdediging van Fortuna zorgde ervoor dat de doelman ver moest uitkomen. Adžić zag zijn kans en probeerde vanaf een meter of twintig de bal in het doel te koppen, maar de bal stuiterde langs de verkeerde kant van de paal.

In het restant van de eerste helft bleef Emmen op zoek naar een doelpunt, maar wist vooralsnog niet te scoren. De teams gingen dan ook rusten bij een gelijke stand van 0-0.

Vier doelpunten na rust
Het tweede bedrijf begon veelbelovend, want al na vijf minuten werd er een strafschop toegekend aan de Emmenaren. Paul Gladon werd neergehaald door Roel Janssen en werd daarmee ontnomen van een scoringskans binnen de zestien. Janssen moest het veld verlaten en het was vervolgens aan Peña om de strafschop om te zetten in een voorsprong. Hij deed dit feilloos: 0-1.

Diezelfde Peña probeerde een paar minuten later de voorsprong uit te breiden. De Peruviaan schoot de bal met buitenkant voet op knappe wijze op het doel van Fortuna, maar de bal draaide net iets te ver naar binnen, waardoor de Limburgse sluitpost kon redden.

In de 64ste minuut breidde Gladon de voorsprong uit vanuit een knappe draai, maar het doelpunt werd alweer afgekeurd. De VAR besloot geruime tijd later dat Kerim Frei, de aangever van de bal, eerder in de aanval nét buitenspel stond.

Maar FC Emmen bleef gevaarlijk, bleef op zoek naar kansen en wist ruimtes te creëren. De Emmenaren moesten even op gang komen aan het begin van de wedstrijd, maar domineerden zo in de tweede helft.

Fortuna liet het er niet bij zitten en kwam in de slotfase van de wedstrijd bijna op gelijke stand. Ralf Seuntjes kwam na een fraaie actie in schotpositie, maar raakte Miguel Araujo. De afvallende bal werd ook op het doel van Michael Verrips geschoten, maar dit keer was het Jari Vlak die in de weg stond.

Een zinderende slotfase volgde. De Limburgers beseften dat ze niks te verliezen hadden en zetten de knop om. Fortuna was constant op zoek naar de aanval, waardoor de laatste tien minuten van de wedstrijd spannende minuten leken te worden.

In de 85ste minuut wist Fortuna toch nog het doel te treffen. Invaller Dimitrios Emmanouilidis dribbelde langs Bijl en schoot de 1-1 binnen. Diezelfde Emmanouilidis haalde even later Bijl neer in de zestien, waardoor een tweede strafschop werd toegekend aan de Emmenaren. Bijl legde de bal zelf op de stip en schoot vastberaden de 1-2 binnen. Waar het twee minuten eerder nog een slechte avond leek te worden voor de rood-witten, was de stand in de 88ste minuut weer in het voordeel van Emmen.

In de allerlaatste minuut van de blessuretijd ontstond er chaos voor het doel van Fortuna. FC Emmen schoot een paar keer op doel, maar het was uiteindelijk Gladon die zijn ploeg van de spanning verloste. De spits schoof de bal binnen, maar het doelpunt werd in eerste instantie wéér afgekeurd. Na een controle van de VAR bleek dat het doelpunt onterecht was afgekeurd, waardoor Gladon eindelijk een doelpunt op zijn naam kreeg in dit duel. Driemaal is scheepsrecht. De Emmenaren wonnen met 1-3.

Fortuna Sittard – FC Emmen: 1-3