FC Emmen wint knotsgek duel op kletsnat Berg en Bos

FC Emmen had dringend behoefte aan een overwinning maar de manier waarop dit streven in de praktijk werd omgezet had niemand kunnen dromen. Het was op sportpark Berg en Bos een wedstrijd om niet snel te vergeten. Het regende, in de stromende regen, doelpunten. FC Emmen werd na achttien minuten al met een rode kaart (Frank Broers) geconfronteerd maar stond kort na de rust wel met 3-1 voor. AGOVV kwam terug tot 3-3 maar invaller Sergio van Dijk schoot zijn ploeg weer naar een 3-5 tussenstand. Het gaf echter weinig rust want de thuisclub kwam terug tot 4-5, het bleef bloedstollend maar die stand bleef uiteindelijk op het scorebord staan. FC Emmen blijft hierdoor nadrukkelijk meedoen voor een plaatsje in de play offs.
FC Emmen begon, met Sergio van Dijk op de bank, tamelijk zelfbewust aan het duel. Zo was er een kansje voor Robbie Haemhouts na een mooie pass van Kevin Görtz maar de Belg dreef te ver naar de zijkant af. Een minuut later zorgde doelman Thomas Villadsen voor een uitzonderlijke redding. De Emmer sluitpost lag na een botsing met een eigen speler geblesseerd op de grond maar AGOVV speelde door. De bal belandde vervolgens in het strafschopgebied recht in de handen van de liggende Villadsen. Zo ging het een tijdje heen en weer tot scheidsrechter Mike van der Roest in de 18e minuut aan Emmenaar Frank Broers de rode kaart gaf na een vergrijp aan Dries Mertens. Van der Roest is de meest vrijgevige scheidsrechter in de Jupiler League wat het uitdelen van rode kaarten betreft en maakte die faam dus waar. De rode prent voor Broers was zijn negende van het seizoen en nummer tien zou later nog volgen.
De verwachting was dat FC Emmen met een man minder in de verdrukking zou komen en met de 1-0 van Christian Kabeya in de 27e minuut leek het die kant ook op te gaan. Het pakte echter volslagen anders uit. Zeven minuten later zorgde verdediger Mark Bevaart voor de verrassende 1-1. Voor Bevaart was het zijn tweede treffer in dienst van FC Emmen die merkwaardigerwijs beiden in Apeldoorn werden gescoord. FC Emmen ging nog verder want op slag van rust kreeg Geoffrey Verweij een levensgrote kans maar stuitte op doelman Lenting waarop Roy Stroeve in balbezit kwam en de trekker overhaalde: 1-2. Direct na de hervatting was de aanvoerder van FC Emmen opnieuw in beeld. Hij werd in het strafschopgebied onderuit gewerkt wat de Apeldoorner Levi Risamasu een rode kaart opleverde en FC Emmen een strafschop. Roy Stroeve schoot daaruit feilloos de 1-3 binnen.
Was de rode kaart voor Broers een prikkel voor FC Emmen om er nog eens extra tegen aan te gaan, de rode kaart voor AGOVV had een soortgelijk effect. Met tien tegen tien was AGOVV opeens de bovenliggende ploeg en onderstreepte dat met de aansluitingtreffer van Ruud ter Heide – hij gaat het volgende seizoen naar Cambuur – die met een kopbal Villadsen versloeg. Het werd nog erger want zes minuten later kon invaller Rihairo Meulens vrijwel ongehinderd door de Emmer defensie wandelen en zorgde voor de 3-3. FC Emmen zat in de problemen maar een onvrijwillige time out haalde het ritme uit de aanvalsgolven van AGOVV. Verdediger Kevin Görtz raakte aan het kuitbeen geblesseerd en moest na enkele minuten te zijn behandeld per brancard worden afgevoerd.
Na het uitvallen van Görtz, die werd vervangen door Danny van Dijk, eiste Sergio van Dijk een hoofdrol op. De spits die voor het laatst net voor de winterstop had gescoord, knalde er opeens vrolijk op los en schoot in de 82e en 86e zijn ploeg naar 3-5 waarvan de 3-4 een schoonheid was. Wat kan er met vier minuten spelen dan nog gebeuren is dan de stelling maar in Apeldoorn ontbrak vrijdagavond elke logica. Nadat Michael van der Kruis in de 89e minuut op de doellijn redding had gebracht maakte invaller Bartelds er 4-5 van. Daarna volgden er nog vier minuten extra tijd die voor FC Emmen wel vier uren leken te zijn maar de drie punten werden toch over de streep gebracht.
Met schorsingen voor Michael van der Kruis (zevende gele kaart) en Frank Broers begonnen de zorgen voor morgen voor trainer Gerry Hamstra onmiddellijk na afloop. Mocht ook Kevin Görtz niet tijdig fit te krijgen zijn ontbreekt immers in de komende thuiswedstrijd tegen RBC Roosendaal 75 procent van de verdediging.
AGOVV Apeldoorn-FC Emmen 4-5. 27. Kabeya 1-0, 34. Bevaart 1-1, 45. Stroeve 1-2, 47. Stroeve (strafschop) 1-3, 59. Ter Heide 2-3, 65. Meulens 3-3, 82. Sergio van Dijk 3-4, 86. Sergio van Dijk 3-5, 90. Bartelds 4-5. Scheidsrechter: Van der Roest. Rode kaart: 18. Broers (FC Emmen), 46. Risamasu (AGOVV). Gele kaart: Risamasu (AGOVV), Van der Kruis (FC Emmen). Toeschouwers: 2212.
AGOVV Apeldoorn: Lenting; Mulder, Ntoko, Michels (56. Meulens), Cathalina, Kabeya, Mertens, Risamasu, Bokila (81. Pater), Wille (56. Bartelds), Ter Heide.
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Van der Kruis, Broers, Görtz (71. Danny van Dijk), Kamps (62. Breinburg), Biyadat, Haemhouts, Verweij, Stroeve, Friis (65. Sergio van Dijk).