FC Emmen weet weer wat winnen is

Antoine van der Linden brengt de stand op 1-1 (Foto: Gerrit Rijkens).

Wout Weghorst tikt de 2-1 binnen. Doelman Theo Timmermans en Niek Lohuis liggen verslagen op de grond.

Wout Weghorst heeft voor zijn familie gescoord.

Dolle pret in huize Bakkati (Foto’s Boudewijn Benting)

Het was ook hoog tijd voor een overwinning. De vorige viel een week of dertig geleden op een koude februari avond toen SC Cambuur met 2-1 werd geklopt. De overwinning op SC Veendam viel eveneens met dezelfde cijfers uit en werd behaald in een duel dat van de eerste tot en met de laatste minuut spannend was. De winst voor FC Emmen was op grond van een goede tweede helft wel verdiend te noemen, waar tegenover stond dat de gasten in de eerste periode lang de wedstrijd dicteerden. Voor FC Emmen trainer Joop Gall, die ooit zes seizoenen lang in dienst van SC Veendam passie predikte, was het een genoeglijke avond ondanks dat hij geen minuut ontspannen aan de kant kon staan. ,,In de eerste helft wilden we met druk zetten beginnen, maar het was allemaal net niet. Tot overmaat van ramp viel dan ook nog de 0-1. In de rust heb ik ze uitgelegd wat er zo komt te kijken bij een derby. Ze hebben het ook beter opgepakt. Er is hard gewerkt waarbij we in de omschakelingen ook kansen kregen, maar daar hadden we beter mee moeten omsprongen.’’
Joop Gall roemde aanvoerder Antoine van der Linden. ,,Hij was de onbetwiste leider en heeft de rest meegetrokken.’’ De 36-jarige werd tevens tot man-of-the-match benoemd en hoewel bij zo’n verkiezing de keuzes niet altijd even gelukkig uitvallen, was er deze keer niets op af te dingen. Van der Linden speelde een geweldige wedstrijd en nam ook de verantwoording voor de strafschop die FC Emmen in de 52e minuut ten deel viel. Anmar Almubaraki werd net binnen de zestien de pas afgesneden door Mitch Apau wat scheidsrechter Honig honoreerde met een strafschop. ,,Ik heb het zelf niet terug gezien maar volgens getuigen was het absoluut geen strafschop’’, mopperde SC Veendam trainer Gert Heerkes.  Antoine van der Linden had daar uiteraard geen boodschap aan en verzilverde de trap vanaf elf meter: 1-1.
FC Emmen was op achterstand gekomen na een half uur spelen toen Boy Deul met een diagonaal schot Peter van der Vlag klopte. Dat gebeurde in een eerste helft met weinig doelrijpe kansen. Bij FC Emmen kwam er vooral erg weinig bruikbaars vanaf de zijkanten. Norair Mamedov en Anmar Almubaraki waren op hun manier wel erg druk bezig, maar het rendement was niet bepaald hoog te noemen. Spits Eldrigde Rojer kon zich mede daardoor ook niet erg in beeld spelen en moest zich bovendien op slag van rust geblesseerd laten vervangen door Wout Weghorst.
Met de komst van Weghorst kon FC Emmen eindelijk gevaarlijk in de zestien worden. Hij kreeg wel in de eerste minuut na de thee al geel van scheidsrechter Rogier Honig, dezelfde scheidsrechter die in de oefenmatch tegen FC Twente een mooie goal van Weghorst onterecht afkeurde, maar was sterk in de lucht en pittig in de duels. Na een kwartier spelen bekroonde hij zijn goede prestatie met de 2-1. Norair Mamedov had die eigenlijk in eerste instantie moeten maken maar schoot tegen de paal. Hij pikte wel de rebound op en verzond de bal richting Weghorst die vervolgens wat later bleek de winnende treffer scoorde.
Inclusief vier minuten extra tijd was de slotfase uitermate vermakelijk. SC Veendam perste er nog een slotoffensief uit met een voorzet van Sidney Schmeltz die op de lat belandde, maar FC Emmen kreeg er tussen door ook mogelijkheden via o.a. Mamedov en Almubaraki. In de 2-1 kwam echter geen wijziging en veroorzaakte uitzinnige vreugde in het Emmer kamp. Antoine van der Linden kreeg daar niet zoveel van mee. De aanvoerder had zoveel gegeven dat hij een paar minuten nodig had om het duel te verwerken. Het was hem gegund.

FC Emmen-SC Veendam 2-1. 31. Deul 0-1, 52. Van der Linden (strafschop) 1-1, 59. Weghorst 2-1. Scheidsrechter: Honig. Gele kaart: Bakkati, Velda, Weghorst (FC Emmen), Apau, Vakalopoulos (SC Veendam). Toeschouwers: 3188.
FC Emmen; Van der Vlag: Bakkati, Maynard, Van der Linden, Kunst, Velda, Worm (67. De Groot), De wit (83. Metaj), Mamedov, Rojer (45. Weghorst), Almubaraki.
SC Veendam; Timmermans; Wagenaar, Vakalopoulos, Lohuis, Apau, Overtoom, Lambooy, Rozema, Schmelz, Hutten (79. Menting), Deul (61. Opoku).