Terug naar overzicht Terug

FC Emmen vloert opnieuw de koploper


FC Emmen heeft voor de tweede achtereenvolgende week de koploper verslagen. Was het een week eerder 2-1 tegen Fortuna Sittard, deze keer moest ook het sterkere geachte NEC Nijmegen er aan geloven. Dankzij een vroege treffer van Alexander Bannink eindigde het duel in een verdiende 1-0 zege voor de Emmenaren.


Het gaat uitstekend met FC Emmen. Drie overwinningen achter elkaar waarvan twee tegen de op dat moment beste ploeg van de Jupiler League doet de ploeg naar de vijfde plaats stijgen. Een beetje geflatteerd wellicht omdat aanstaande maandag Jong PSV bij winst de Emmenaren nog weer naar de zesde plaats kan laten zakken maar het mooie aan de huidige reeks is dat het met voortreffelijk voetbal wordt behaald. Zelfs NEC dat door velen, inclusief FC Emmen-trainer Dick Lukkien, als de beste ploeg wordt beschouwd kreeg op De Oude Meerdijk slechts één honderd procent doelkans. NEC trainer Pepijn Lijnders boog dan ook het hoofd voor FC Emmen: ,,FC Emmen heeft een goede ploeg, sterk aan de bal waar we geen grip op konden krijgen. We hebben het wel geprobeerd en in de tweede helft ging het iets beter maar het was gewoon niet goed genoeg. Alle credits gaan wat mij betreft naar FC Emmen.’’

Voetbal Fc Emmen - NEC Foto Boudewijn Benting  Emmen km 10
Scheidsrechter Mulder probeert NEC spits Achahbar in de benen te krijgen. Dennis Telgenkamp kijkt belangstellend toe.
Voetbal Fc Emmen - NEC Foto Boudewijn Benting  Emmen km 10
Alexander Bannink (links) viert de 1-0 met Youri Loen.
Voetbal Fc Emmen - NEC Foto Boudewijn Benting  Emmen km 10
Cas Peters lijkt de bal met de hand te raken.

FC Emmen-trainer Dick Lukkien glom uiteraard van tevredenheid. ,,We waren van plan hun vier aanvallers aan banden te leggen en dat hebben we goed gedaan. Met veel druk op de bal doch niet alleen maar verdedigen. Vijftig minuten lang hebben we dat kunnen volhouden.  Direct na rust ging het even wat minder maar we hebben het toch weer goed opgepakt. We hebben eigenlijk maar één honderd procent weggegeven. Ook voor de periode was het goed natuurlijk. Die voeren we met FC Dordrecht en FC Volendam aan. Hier zit een trotse trainer!’’

NEC maakte in de beginfase de indruk de koppositie in Emmen waar te willen maken. Het startte agressief en had veel balbezit. De openingstreffer en zoals later bleek winnende goal van Alexander Bannink in de negende minuut maakte een einde aan het zelfbewuste optreden van de Nijmegenaren. FC Emmen was overal net even scherper en gaf geen enkele kans weg. Kort voor rust had het zich wellicht een beetje gemakkelijker kunnen maken door de 2-0 te scoren. Dat leek ook te gelukken want Anco Jansen kopte uit een vrije trap van Youri Loen goed binnen maar zag de goal wegens buitenspel afgekeurd worden. Na de thee leek NEC zich even te herpakken en FC Emmen moest een tikkeltje achteruit. De merkwaardige cornerverhouding van 0-7 in het voordeel van NEC gaf ook aan dat er sprake van meer dreiging was zonder echte grote scoringskansen.

Voetbal Fc Emmen - NEC Foto Boudewijn Benting  Emmen km 10
Jeroen Veldmate speelde een puike partij.
Voetbal Fc Emmen - NEC Foto Boudewijn Benting  Emmen km 10
Anco Jansen juicht maar de assistent scheidsrechter heeft de vlag al omhoog (Foto’s: Boudewijn Benting)

Bij FC Emmen moest matchwinner Alexander Bannink zich kort na rust wegens een onwillige kuit laten vervangen door Michael Chacon. Kort daarna bracht NEC trainer Lijnders zijn gepasseerde topscorer Sven Braken alsnog binnen de lijnen. In de slotfase maakte bij FC Emmen ook Henk Bos nog zijn rentree. Hij kreeg zijn eerste speelminuten van het seizoen, zijn laatste optreden was het vorige seizoen in de play off wedstrijd tegen NEC. FC Emmen bleef onder de lichtelijk toegenomen druk overeind en kreeg drie minuten voor het einde nog een mooie kans. Youri Loen kwam na een voorzet van Anco Jansen (hij speelde voor het eerst een volledige wedstrijd) in scoringspositie maar kwam niet helemaal goed uit waardoor de bal over vloog. Er ging weliswaar buitenspel aan vooraf maar dat werd niet geconstateerd. Er volgden nog vijf minuten extra tijd wat rijkelijk ruim bemeten leek. Daarin kreeg Sven Braken de enige grote kans voor zijn ploeg maar mikte tot opluchting van heel Emmen over de lat.

FC Emmen-NEC Nijmegen 1-0. 9. Bannink 1-0. Scheidsrechter: Siemen Mulder. Gele kaart: Groenevelt, Golla, Kadioglu (allen NEC). Toeschouwers: 3788.
FC Emmen: Telgenkamp; Klok, Veldmate, Bakker, Siekman, Ben Moussa (82. Bos), Bijl, Loen, Peters (86. Lima), Anco Jansen, Bannink (53. Chacon).
NEC Nijmegen: Delle; Verdonk, Golla, Van de Pavert (87. Kevin Jansen), Heinloth, Breinburg, Dijkstra, Kadioglu, Groenevelt (57. Braken), Achahbar, Rayhi (80. Schuurman).

Karakteristieken FC Emmen-NEC Nijmegen:
Balbezit: 50-50%
Doelpogingen: 7-7
Schoten op doel: 4-3
Schoten naast doel: 3-4
Vrije trappen: 13-17
Hoekschoppen: 0-7
Reddingen doelman: 3-3
Gele kaarten: 0-3.