FC Emmen verslikt zich in IJsselmeervogels

Het was alles bij elkaar genomen een turbulent avondje op de Meerdijk met een voor FC Emmen slechte maar ook onnodige afloop. Scheidsrechter Allard Lindhout had maar liefst tien gele kaarten nodig om de wedstrijd onder controle te houden maar verdeelde ze wel gelijk over de partijen. Bij FC Emmen kreeg Quenten Martinus er echter twee waardoor FC Emmen vanaf de 59e minuut met een man minder moest spelen. Martinus had in de 18e minuut een eerste kaart gehad, mazzelde in de tweede helft nog een keertje omdat de scheidsrechter iets door de vingers zag maar in de 59e minuut incasseerde hij toch zijn tweede en tamelijk unieke kaart. Hij kreeg namelijk een vrije trap mee maar had daarbij zoveel commentaar dat Lindhout hem wegstuurde. Martinus kan er overigens a.s. zaterdag tegen Sparta wel bij zijn omdat het geen directe rode kaart betrof. Bij IJsselmeervogels viel ook een geel/rode kaart te noteren voor invaller El Gourari die amper vijf minuten in het veld stond. Op dat moment was er echter nog slechts zeven minuten te spelen.

Alexander Bannink tikt de bal langs doelman Zonneveld.

Quenten Martinus na het scoren van de 2-1.

De eerste helft eindigde chaotisch (Foto’s: Boudewijn Benting)

Het begon nog zo goed voor FC Emmen want al na zes minuten en zeventien seconden scoorde Alexander Bannink met een diagonaal schot de openingstreffer. De verdediging van de Vogels liet zich simpel uitspelen maar vier minuten later deed die van FC Emmen het zelfde en kon Thomas Heijdt de stand gelijk trekken: 1-1. De topklasser verstopte zich niet en twee minuten later moest Tim Siekman uit een hoekschop de bal van de doellijn koppen. Daarna waren de betere kansen in de eerste helft voor FC Emmen. Roland Bergkamp stuitte op doelman Zonneveld en een minuut later soleerde Quenten Martinus fris en fruitig door de verdediging van de Spakenburgers en schoot de 2-1 binnen. Op slag van rust lieten vervolgens Bannink en Bergkamp de kans op 3-1 liggen.

In de beginfase van de tweede helft kreeg FC Emmen via Bergkamp weer een aardige mogelijkheid maar hij mikte te hoog. IJsselmeervogels deed het beter en tien minuten na de thee zorgde Thomas Verheijdt voor de tweede maal voor de gelijkmaker. Het soms slordig acterende FC Emmen kreeg daarmee het deksel op de neus en dat gevoel werd kort daarop nog versterkt door de actie van Quenten Martinus waardoor FC Emmen in ondertal kwam te staan. Zeven minuten later profiteerde IJsselmeervogels hiervan door via Achmed Ahahaoui afstand van FC Emmen te nemen: 2-3. De goal werd ingeleid door Sander Rozema die de bal zo maar bij een tegenstander inleverde.

De vlieger van Leandro Resida.

Scheidsrechter Lindhout aan de bal

Over en uit (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Met Wout Weghorst er in voor Frank Olijve probeerde trainer Joop Gall het naderende onheil af te wenden. Weghorst raakte zelfs nog een keertje de lat en FC Emmen ging in een dolle slotfase op jacht naar de goal die tenminste een verlenging zou opleveren. IJsselmeervogels, dat zeven minuten voor het einde El Gourari weggestuurd zag worden, stond met de rug tegen de muur maar hield met kunst en vliegwerk stand. FC Emmen dacht nog hands te hebben gezien in het strafschopgebied maar Lindhout vond van niet en Tim Siekman, die kort daarvoor na een overtreding op Burgerhout aan een tweede gele kaart ontsnapte, tikte de bal met zijn verkeerde rechtervoet net naast. Een vrije trap op een aantrekkelijke afstand van Anmar Almubaraki stuitte af op de Spakenburgse muur. Het was de laatste stuiptrekking van FC Emmen dat de kans om de laatste zestien te halen liet liggen.

FC Emmen-IJsselmeervogels 2-3. 7. Bannink 1-0, 10. Verheijdt 1-1, 19. Martinus 2-1, 55. Verheijdt 2-2, 66. Ahahaoui 2-3. Scheidsrechter: Lindhout. Rode kaart (twee maal geel): 59. Martinus (FC Emmen), 83. El Gourari (IJsselmeervogels). Gele kaart: Luis Pedro, Siekman, Weghorst (FC Emmen), Rutgers, Burgerhout, Tol (IJsselmeervogels). Toeschouwers: 2000.
FC Emmen: Van der Vlag; Almeida, Luis Pedro, Siekman, Metaj, Olijve (67. Weghorst), Rozema, Bannink (75. Almubaraki), Resida. Bergkamp, Martinus.
IJsselmeervogels: Zonneveld; Kuipers, Rutgers (46. Van den Brink), Van Noord, Tol, De Harder, Hollart, Van de Laar, Kurbegovic (46. Burgerhout), Verheijdt (78. El Gourari), Ahahaoui.