FC Emmen struikelt over koploper FC Dordrecht

Voetbal is soms een raar en ondoorgrondelijk spelletje. De laatste nederlaag van FC Emmen dateerde van 2 september toen in Helmond met 5-2 werd verloren. Toen speelde FC Emmen vanaf de 24e minuut met een man minder wegens rood voor Luis Pedro. Het verlies was daarmee wel grotendeels verklaard. In Dordrecht kreeg FC Emmen een onverwachte bonus toen FC Dordrecht verdediger Josimar Lima al in de zesde minuut rood kreeg. Bijna een hele wedstrijd in een overtal situatie, dat moest toch perspectief bieden normaal gesproken. Maar de thuisclub gaf geen krimp, maakte gebruik van de deze keer vele fouten bij de Emmenaren en won verdiend met 4-2. Toch zijn er ook deze keer wel kantelmomenten voor FC Emmen geweest. Maar die liepen meestal stuk op het gebrek aan scorend vermogen bij enkele voorwaartsen, met name bij Quenten Martinus.

FC Emmen-trainer Joop Gall had van een mogelijke koppositie gedroomd maar moest nu een verklaring zien te vinden voor de gemiste kans. ,,Als alles mee had gezeten waren we koploper geweest. Maat wat ik niet had verwacht gebeurde. De ploeg was niet scherp genoeg en op het gebied van mentaliteit hebben we het laten afweten. Nochtans begonnen we goed, kregen een strafschop mee, wat wil je nog meer. Maar vervolgens worden duels op negentig procent aangegaan en leiden we dingen voor de tegenstander in. In de tweede helft leek het even beter te gaan maar daarna speelden we FC Dordrecht weer in de kaart. FC Dordrecht heeft op instelling uiteindelijk dik verdiend gewonnen.”

Alexander Bannink (rechts) is door Josimar Lima (met handen omhoog) gevloerd. Scheidsrechter Janssen heeft het gezien.

Shkodran Metaj laat doelman Warner Hahn kansloos.

FC Emmen startte zoals gebruikelijk goed met een kopkans in de vijfde minuut voor Tim Siekman maar hij werd wegens een overtreding afgefloten. Een minuut later stuurde Leandro Resida met een dieptepass Alexander Bannink het strafschopgebied in en die werd door aanvoerder Josima Lima, die na lang blessureleed zijn zeer korte rentree maakte, gevloerd. Strafschop oordeelde de soms onnavolgbaar fluitende Ed Janssen en Shkodran Metaj benutte de trap vanaf elf meter: 0-1.  Alles wat FC Emmen was, waaronder de grote schare meegereisde supporters, zag het al helemaal zitten. Er kwam nog een kansje op de 0-2 maar de inzet van Roland Bergkamp rolde net langs de paal. Maar vanaf ongeveer de twintigste minuut keerde het tij. Invaller spits Paul Gladon gleed een voorzet bijna binnen en dat was de start voor een Dords offensief. Verdedigend klopte het deze avond niet op het kunstgras in Dordrecht. Tim Siekman speelde een opvallende voor zijn doen zwakke partij maar kreeg ook niet veel steun van het middenveld waar de omzettingen wegens de schorsing van Sander Rozema de balans danig had verstoord.

Het gewoon met drie spitsen FC Dordrecht kwam na een half uur door Paul Gladon op gelijke hoogte. Het was een schok voor FC Emmen maar toch kreeg Quenten Martinus zo rond de 35e minuut twee goede kansen maar de juiste afwerking ontbrak. Drie minuten voor rust deelde FC Dordrecht een tweede dreun uit toen Rihairo Meulens Siekman op snelheid klopte en diagonaal binnenschoot: 2-1. In de slotminuut werd het bijna nog 3-1 maar het schot van Ilias Haddad spatte op de lat uiteen. De kans vloeide voort uit de eerste corner voor FC Dordrecht dat opvallend genoeg slechts twee hoekschoppen in de wedstrijd forceerde terwijl FC Emmen er liefst negen kreeg.

Voor Wout Weghorst was er geen hoofdrol weggelegd.

Alexander Bannink wordt in de tang genomen. (Foto’s: Bennie Wolbers).

De preek van Joop Gall in de rust had blijkbaar gewerkt want FC Emmen toog na de hervatting fris en vrolijk ten aanval. En de gelijkmaker had er in de 54e minuut ook moeten komen toen Martinus een voorzet van Resida voor het inleggen leek te hebben. De grillige vleugelspits liet zien dat doelpunten maken niet zijn ding is en miste grandioos. Vijf minuten later liet aan de andere kant Giovanni Korte wel zien hoe het moest en schoot in de rechterhoek raak: 3-1. Wout Weghorst stond op dat moment klaar om in te vallen maar in plaats van een goal achterstand keek hij plotseling tegen een verschil van twee goals aan. Bergkamp werd deze keer niet vervangen want FC Emmen ging met twee centrum spitsen spelen. Het duo had echter de pech dat het vleugelspel van FC Emmen niet meer functioneerde. Resida en Martinus liepen zich meestal stuk op de Dordse verdediging en bruikbare voorzetten bleven uit.

In de 66e minuut probeerde Alexander Bannink de Jong Oranje doelman Warner Hahn met een hoge inzet te verschalken maar de bal werd van de lijn gehaald. Weer een kans niet benut terwijl kort daarop Giovanni Korte wel voor de vierde goal van FC Dordrecht zorgde. De thuisclub kreeg meer kansen tegenover de poreuze Emmer verdediging maar liet het bij vier goals. In de extra tijd sloeg FC Emmen nog toe via Frank Olijve terwijl kort daarvoor Anmar Almubaraki met een vrije trap de staander had geraakt. De nederlaag kon uiteraard niet meer worden ontlopen. FC Emmen heeft nu een weekje de tijd om zich op te laden voor de thuiswedstrijd tegen Almere City en kort daarna de bekertopper tegen IJsselmeervogels.

FC Dordrecht-FC Emmen 4-2. 8. Metaj (strafschop) 0-1, 29. Gladon 1-1, 42. Meulens 2-1, 60. Korte 3-1, 77. Korte 4-1, 90. Olijve 4-2. Scheidsrechter: Janssen. Rode kaart: 6. Lima (FC Dordrecht). Gele kaart: Meulens, Korte (FC Dordrecht), Resida (FC Emmen). Toeschouwers: 2316.
FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Lima, Haddad, Peersman, Vet, Luckermans, Alisic (63. Van Nieff), Meulens (88. Pisas), Gladon (84. Mayele), Korte.
FC Emmen: Van der Vlag: Almeida, Luis Pedro, Siekman, Metaj (61. Weghorst), Dantuma (78. Almubaraki), Olijve, Bannink, Resida, Bergkamp, Martinus.