FC Emmen staat FC Twente handvol treffers toe

Wout Weghorst denkt te hebben gescoord maar zijn treffer werd afgekeurd.

Doelman Nikolay Mihaylov keert het schot van Norair Mamedov.

Het is op zich prachtig om voor een goed gevuld stadion tegen een topclub te oefenen maar gelet op de forse nederlagen is het voor de beeldvorming wat minder positief. Het goede nieuws is natuurlijk dat FC Emmen in de Jupiler League geen tegenstanders van het kaliber Ajax en FC Twente tegen komt. Waar FC Emmen wel staat is ook nog niet geheel duidelijk, dat zal in de komende weken moeten blijken tegen oppositie waarvan de ploeg theoretisch moet kunnen winnen.
De wedstrijd FC Twente toonde opmerkelijk veel gelijkenis met die van een week eerder tegen de landskampioen. Toen na 25 minuten een 0-3 achterstand, nu hadden de gasten er vier minuten langer voor nodig. Toen na de rust een beter van start gegaan FC Emmen wat ook deze keer het geval was. Tegen Ajax viel de 0-4 echter te snel na zes minuten spelen, FC Twente  deed het na tien minuten voetballen. Toch zag trainer Joop Gall lichte verbetering. ,,We zijn nog steeds op zoek naar wie het beste speelt naast wie. En we hebben daar ondertussen een aardig beeld van gekregen. De uitslag vond ik echter te hoog. We gaven de doelpunten te gemakkelijk weg maar de scheidsrechter deed ons ook iets te kort. Zo hadden we een strafschop moeten krijgen en werd direct na rust een mooie goal van Wout Weghorst  om onbegrijpelijke reden afgekeurd.’’

Michal Mravec delft het onderspit tegen Roberto Rosales.

Anmar Almubaraki is gevloerd door Leroy Fer (geheel rechts) die de rode kaart krijgt (Foto’s Boudewijn Benting)

FC Emmen, zonder Eldridge Rojer en met voor eerst linksback Randy Rustenberg in de opstelling, deed te weinig om er een echte wedstrijd van te maken. De verdediging opereerde te naïef waardoor het de gasten gemakkelijk werd gemaakt. Toen ook scheidsrechter Rogier Honig al na ruim vijf minuten de Tukkers, er liepen bij FC Emmen in de eerste helft overigens meer Tukkers in het veld dan bij de vermeende Tukkers, een strafschop cadeau gaf na een tackle van Randy Rustenberg op Tadic, was de wedstrijd al snel gelopen. Leroy Fer schoot onberispelijk langs doelman Peter van der Vlag. Tien minuten later had FC Emmen iets terug kunnen doen toen Shkodran Metaj op een voor hem prima plek een vrije trap mocht nemen maar doelman Mihaylov stopte de inzet. Een minuut later stond het vervolgens 0-2 toen de van De Graafschap overgenomen Edwin Gyasi moeiteloos het gat in de defensie kon vinden. Tien minuten later herhaalde hij dat kunststukje nog een keertje waardoor er een 0-3 stand op het scoreborg stond. FC Emmen kwam er af en toe wel uit met als hoogtepunt een prima aanval tien minuten voor de pauze maar spits Ruud ter Heide zag na een voorzet van Jeffrey de Visscher zijn kopbal door Mihaylov gestopt worden.
Joop Gall gooide er direct na rust acht wissels in terwijl collega Steve McLaren zich eerst beperkte door alleen Wout Brama er in te brengen. Bij FC Emmen stond de van Almere afkomstige Issam el Bakkali op de linksback plaats. De wissels leken FC Emmen goed te doen want in de 49e minuut tikte Wout Weghorst een voorziet van Norair Mamedov uitstekend in. Scheidsrechter Honig speelde echter niet mee en keurde de treffer wegens een overtreding van Weghorst af. In plaats van 1-3 wat wellicht nog een leuke wedstrijd kon opleveren, werd het nu zes minuten later 0-4 door een knullig weggeven doelpunt van ex-FC Groninger Dusan Tadic. Kelvin Maynard tekende vervolgens met weer een treffer in eigen doel voor de 0-5. Hij veranderde een voorzet van Chadli doeltreffend van richting en heeft ongetwijfeld een nieuw record gevestigd door in acht dagen tijd zowel tegen Ajax als tegen FC Twente in eigen doel te scoren.

In de 65e minuut kreeg FC Emmen wat meer lucht toen de Twentse middenvelder Leroy Fer na een charge van achteren op Anmar Almubaraki de rode kaart kreeg. Dat feit en een schier eindeloos lijkende reeks wissels aan Twentse kant, zorgden er voor dat FC Emmen het einde haalde met een 0-5 uitslag.
FC Emmen-FC Twente 0-5. 7. Fer (strafschop) 0-1, 19. Gyasi 0-2, 29. Gyasi 0-3, 55. Tadic 0-4, 59. Maynard (in eigen doel) 0-5. Gele kaart: De Groot (FC Emmen), rode kaart: 65. Fer. Scheidsrechter: Honig. Toeschouwers: 3500.
FC Emmen, eerste helft: Van der Vlag; Kunst, Görtz, Van der Linden, Rustenberg, De Wit, Almubakari, Metaj, De Visscher, Ter Heide, Mamedov.
Tweede helft: Van der Vlag; El Bakkali, Maynard, De groot, Bakkati, Mravec, Almubaraki (75. Kunst), Velda, Almeida, Weghorst, Mamedov.
FC Twente: Mihaylov: Rosales (60. Cornelisse), Bjelland (60. Wisgerhof), Douglas (60. Röseler), Schilder (79. Kuiper), Fer, Gyasi (67. Janssen), Chadli (76. John), Tadic (67. Verhoek), Plet (72. Born).