FC Emmen staat Ajax zes treffers toe

FC Emmen heeft het Ajax in de eerste helft te gemakkelijk gemaakt. Het liet zich soms simpel uitspelen en leed ook af en toe onnodig balverlies. De 4-0 ruststand in het voordeel van Ajax was dan ook naar verhouding. In de tweede helft kwam FC Emmen beter voor de dag, het bracht een redelijk deel door op de helft van de Amsterdammers maar moest desondanks nog wel twee tegengoals toestaan. Bij dit alles moet in aanmerking worden genomen dat aan beide zijden ruimschoots van de wisselmogelijkheden werd gebruik gemaakt.
FC Emmen begon met een achterste vier bestaande uit Georg Geers, Jannes Wolters, Mark Bevaart en Frank Karreman. Dat werkte niet vlekkeloos waarbij de defensie ook niet werd geholpen door onnodig balverlies met name van Brian Tevreden. In de vijfde minuut leidde een vrije trap van Wesley Sneijder tot de door Rosales ingetikte 0-1. Tien minuten later zorgde simpel balverlies op het middenveld voor de tweede treffer, gescoord door Sneijder. De mogelijkheden die FC Emmen in de eerste helft kreeg beperkten zich tot een kansje voor Geoffrey Verweij in de 23e minuut maar hij werd te ver van de goal afgedreven. En een vrije trap van Jannes Wolters scheerde rakelings over de lat. Na de tweede drinkpauze, er werd om het kwartier een stevige slok gedronken, kwam bij Ajax Klaas-Jan Huntelaar in het veld en hij maakte bijna bij zijn eerste balberoering het derde doelpunt. Een minuut later kwam die er toch middels Thomas Vermaelen. Op slag van rust kwam Robbert Schilder na een steekpassje helemaal vrij voor Robert van Westerop en hij bepaalde de ruststand op 0-4.
Na de rust had trainer Jan van Dijk met de komst van Ronald Breinburg de defensie omgegooid. Verder kwamen Rachid El Khalifi en Christy Bonevacia direct na de pauze in het veld. Er was sprake van een betere veldbezetting en na vier minuten kreeg Geoffrey Verweij opnieuw een kansje. Het was echter wederom net niet. Robert van Westerop blonk na dik een kwartier uit met een fraaie redding op wat leek een perfecte kopstoot van Klaas-Jan Huntelaar. Zes minuten later bracht aan de andere kant de Belg Jan Vertonghen er echter 0-5 van. En ook de mateloos populaire Huntelaar kwam nog aan zijn goaltje door twee minuten voor tijd twee Emmenaren uit te kappen. Tien minuten daarvoor had Niki Leferink de beste mogelijkheid op de eretreffer. Na een foutje in de Amsterdamse verdediging wipte hij de bal van buiten het strafschop over de doelman maar tevens over het doel.
FC Emmen – Ajax 0-6 (0-4). 5. Rosales 0-1, 15. Sneijder 0-2, 35. Vermaelen 0-3, 44. Schilder 0-4, 69. Vertonghen 0-5, 88. Huntelaar 0-6. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 6500.
FC Emmen: Van Westerop; Geers (46. Breinburg), Bevaart (82. Tailor), Wolters, Karreman; Hoogstrate (65. Leferink), Stroeve, Tevreden (46. Bonevacia); Verweij (65. El Khalifi), Van Dijk, Mghizrat (46. Veldmate).