FC Emmen speelt voor zesde keer gelijk

FC Emmen is de kampioen van de gelijke spelen aan het worden. Ook tegen Fortuna Sittard bleven de gehoopte drie punten uit. Maar in tegenstelling tot eerdere gelijke spelen mag aan de wedstrijd FC Emmen – Fortuna Sittard niet de reuk van ‘die hadden we moeten winnen’ hangen. Vooral op basis van de eerste helft toen de Limburgers een handvol behoorlijke mogelijkheden kregen mocht de thuisploeg beslist niet mopperen. Na de pauze leek een overwinning toch nog binnen handbereik maar de 1-0 voorsprong kon niet tot het einde toe worden vast gehouden.
FC Emmen kwam redelijk gehandicapt aan de start door het ontbreken van Mark Bevaart, Ronald Breinburg, Jannes Wolters en Geoffrey Verweij dus: vier basisspelers dus. Dat gaf de mogelijkheid aan de tweede keus om uit te blinken maar dat was toch iets te veel gevraagd. Na een half uur spelen stond na het uitvallen van Sergio van Dijk in feite de complete voorhoede van Jong FC Emmen in het veld. Tegen een compact verdedigend Fortuna Sittard konden dan ook amper scoringskansen worden gecreëerd. Verdedigend bleven de Emmenaren gezien de 0-0 stand bij rust aardig overeind maar dat was niet de gehele waarheid. Fortuna Sittard kreeg zelfs een half dozijn doelkansen maar de topscorers Cornelia en Derksen maakten hun faam niet waar. Wel werden drie doelpunten afgekeurd waarvan Fortuna Sittard trainer Henk Wisman zich afvroeg of dat wel legitiem was. Maar met de afkeuringen wegens twee maal buitenspel en duwen in het doelgebied leek niets mis. De enige kans voor FC Emmen in de eerste helft was voor Morten Friis na bijna twintig minuten spelen maar hij zag zijn inzet op het nippertje geblokkeerd worden.
In de tweede helft ging er van FC Emmen wat meer dreiging uit maar toch viel de openingstreffer een beetje als een donderslag uit heldere hemel. Er ging wel een prima combinatie aan vooraf, op rechts gaf Edgar Bernhardt een crosspass op Morten Friis die de bal voor de voeten van Robbie Haemhouts legde. De technisch begaafde Belg legde net binnen de punt van het strafschopgebied aan en schoot de bal perfect in de rechterbovenhoek: 1-0. Het zou natuurlijk leuk en goed zijn de voorsprong uit te bouwen maar het was duidelijk dat dit FC Emmen al blij zou zijn indien de 1-0 werd vastgehouden. Dat ging 25 minuten goed en zelfs kreeg het een paar kansjes bij een grabbelende doelman Arjan Christianen maar negen minuten voor het einde sloegen de Limburgers die inmiddels optimaal van de wisselmogelijkheden gebruik hadden gemaakt alsnog toe. Jurgen Heinrichs tikte van dichtbij de gelijkmaker binnen. In de slotfase had invaller Björn Zwikker nog een droomdebuut kunnen maken na aangeven van Morten Friis maar hij schoot uit de counter over.
Trainer Gerry Hamstra werd niet vrolijk van het zoveelste gelijke spel. ,,In de eerste helft hadden we veel moeite met een compact spelend Fortuna. In de tweede helft speelden we wat meer dreigend met een fantastische goal. We leken zelfs een slechte wedstrijden met drie punten te kunnen besluiten maar dat was ons vanavond niet gegeven.”
FC Emmen – Fortuna Sittard 1-1. 56. Haemhouts 1-0, 81. Heinrichs 1-1. Scheidsrechter: De Groot. Gele kaart: Stroeve, Sergio van Dijk (FC Emmen), Simone, Cornelia (Fortuna Sittard). Toeschouwers: 3059.
FC Emmen: Villadsen; Kamps, Van der Kruis, Broers, Danny van Dijk, Bonevacia (74. Görtz), Haemhouts, Bernhardt (84. Zwikker), Stroeve, Sergio van Dijk (32. Dost), Friis.
Fortuna Sittard: Christianen; Vanek, Op den Kamp. Grabovac, Geenen, Van Driel (71. Jacobs), Heinrichs, Simone, Cornelia (79. Schreurs), Derksen, Van den Ouweland (71. Guvenc).

Morten Friis vreest voor zijn leven.

Bas Dost in een kopduel verwikkeld.

Doelman Christianen duikt tevergeefs op het schot van de niet zichtbare Robbie Haemhout (Foto’s FC Emmen Media).

Frank Broers verspert een tegenstander de weg.

Danny van Dijk wordt stevig aangepakt (Foto’s Henk Benting).