Terug naar overzicht Terug

FC Emmen-Sparta ook botsing tussen Dick en Dick


FC Emmen en Sparta Rotterdam hebben gemeen een trainer te hebben die luistert naar de voornaam Dick, maar verder is er weinig of geen gelijkenis tussen Dick Lukkien en Dick Advocaat. De trainer van FC Emmen staat nog aan het begin van zijn loopbaan als hoofdtrainer en FC Emmen is zijn eerste club in die hoedanigheid. Dick Advocaat zou weleens aan het einde van zijn loopbaan kunnen zijn. De kleine Hagenees is inmiddels de zeven kruisjes gepasseerd en heeft een gigantische staat van dienst, op zich ruimschoots voldoende voor een welverdiende rust maar zeker weten doe je bij het voetbaldier niet.Toen Dick Lukkien in 1991 als speler in de hoofdmacht van Veendam debuteerde was Dick Advocaat al vier jaar trainer van een betaalde club. Advocaat startte in 1987 als trainer bij Haarlem na daarvoor drie seizoenen de amateurclub DSVP uit Pijnacker zeer succesvol te hebben getraind. Na twee seizoenen Haarlem ging hij in 1989 over naar SVV dat met een gulle sponsor in de autohandelaar John van Dijk aan een opmars bezig was. Er werden voor de eerste divisie uitstekende spelers aangetrokken en de Schiedamse Voetbal Vereniging werd in 1989/90 dan ook fluitend kampioen. Dat was hetzelfde seizoen waarin Emmen voor het eerst aan de nacompetitie deelnam en bijna SVV vergezelde naar de eredivisie.

In het seizoen 1989/90 kwam Dick Advocaat voor de enige keer naar Emmen als trainer van SVV dus. Op de derde competitiedag van het seizoen won SVV, met o.a. de latere Bundesliga trainer Jos Luhukay in de gelederen, aan de Meerdijk met 4-1. Het was een merkwaardig seizoen want de uiteindelijke kampioen SVV ging vervolgens een fusie aan met Dordrecht ‘ 90 en ging het jaar daarop, zonder Dick Advocaat, verder als SVV/Dordrecht ’90 wat geen goed huwelijk bleek.

De opmars van Dick Advocaat was echter onstuitbaar. Hij trainde topclubs en werd bondscoach in landen als België, Schotland, Turkije, Servië, Engeland, Duitsland, Verenigde Arabische Emiraten, Rusland en uiteraard Nederland. Anno 2018 zou degradatie met Sparta geen passend afscheid van Dick Advocaat zijn. Voor Dick Lukkien geldt natuurlijk het tegenovergestelde.

 

dickveen

Dick Lukkien

2016-12-08 00:00:00 ROTTERDAM - Feyenoord - Fenerbahce , Voetbal , Europa League , Seizoen 2016/2017 , De Kuip , 8-12-2016, Fenerbahce trainer coach Dick Advocaat. ANP KAY IN T VEEN

Dick Advocaat