FC Emmen sneuvelt na strafschoppen drama

‘Blamage’ en ‘bedroevend slecht’ waren termen die in de pers werden gebruikt om de prestatie van FC Emmen te omschrijven. Toegegeven: FC Emmen speelde niet briljant, maar wie de kansen nuchter op een rij zet, kan ook zien dat de Emmenaren toch meer doelrijpe kansen hebben gehad dan topklasser Rijnsburgse Boys. Dat begon al na vijftig seconden toen Alexander Bannink vrij voor doelman Richard van der Meer mocht opduiken maar de bal naast stifte. Het was gewoon een kans die normaal als honderd procent wordt omschreven. Daarna werd Rijnsburgse Boys wel sterker en kreeg na een kwartier een goede mogelijkheid via Pepijn Kluin maar diens kopbal werd door Peter van der Vlag prima verwerkt. FC Emmen had het moeilijk in deze fase, te meer omdat het gelegenheidsduo Mauricio Mazzetti/Yannick de Wit verre van vlekkeloos werk afleverde. Vooral de Argentijn wilde zich graag bewijzen maar dat ging hem niet altijd goed af wat zelfs tot frustatie bij ploeggenoot Rutger Worm leidde. Waarbij mag worden aangetekend dat Worm ook niet bepaald in bloedvorm stak. Tegen het slot van de eerste helft nam FC Emmen het initiatief zonder tot kansen te komen. Dat had wel gekund zo bijvoorbeeld in de 38e minuut toen Jorrit Kunst aan de basis stond van een prima aanval maar die werd ruw afgebroken door een onzinnig schot van grote afstand van Kay Velda. Velda, die een wereldgoal in gedachte had, knalde vaker vanaf een meter of dertig maar het waren niet meer dan losse flodders. Op slag van rust zette Rijnsburgse Boys nog even aan maar de rust werd ingegaan met een brilstand.

Wout Weghorst verschuilt zich achter de bal, rechts Ronald Breinburg.

Rijnsburgse Boys leek een maatje te groot.

Na de rust keerde Marvin Wijks niet terug, voor hem kwam Eldridge Rojer in de plaats. De thuisclub had onder het zeer matige kunstlicht de betere start. FC Emmen verdedigde slecht uit want bijna elke onderschepping werd weer naar de tegenstander geretourneerd. Ondanks de drukte in de Emmer zestien vloeide er toch geen bloed uit. Aan de andere kant was Said Bakkati er bijna door maar stuitte in laatste instantie op doelman Van der Meer. Dat was na vijf minuten spelen en na ruim een kwartier kreeg spits Wout Weghorst een prima kans maar wederom bleef Van der Meer keurig overeind. Na een wissel Shkodran Metaj voor Almubaraki ging Rojer naast Weghorst in de spits spelen en kwam een teentje te kort op een prima voorzet van Alexander Bannink. Dat er bij FC Emmen nodig betere afspraken moeten worden gemaakt, bewezen vervolgens Velda en Metaj in de 78e minuut toen FC Emmen op een aardige afstand een vrije trap kreeg toegewezen. Kay Velda had een nieuwe pegel in gedachten maar Metaj vond het een uitstekende positie voor een linkspoot. Beiden maakten aanspraken op het nemen van de vrije trap maar Velda toonde zich uiteindelijk de sterkste. De aansluitende vrije trap leek echter nergens op.

Shkodran Metaj wil Kay Velda de bal ontfutselen.

Eldridge Rojer is zich van zijn falen  bewust.

De slotfase was vervolgens boeiend. Een schot van Rojer werd door de Rijnsburgse goalie gestopt en een inzet van Metaj tot hoekschop verwerkt. Aan de andere kant moest Jorrit Kunst een hoekschop toestaan en kreeg vervolgens Rojer in de eerste minuut van de extra tijd een grote kans uit de counter maar haalde er slechts een hoekschop uit. In de laatste minuut dreigde het toch nog voor FC Emmen slecht af te lopen toen de assistent scheidsrechter blunderde door een buitenspelgeval niet te herkennen maar het liep voor FC Emmen goed af. De verlenging was dus onontkoombaar. In de tweede minuut behoedde Mazzetti zijn ploeg voor een achterstand en kreeg invaller Norair Mamedov een mogelijkheid om geschiedenis te schrijven maar verzilverde die niet.

De beslissing: Norair Mamedov mist de achtste strafschop voor FC Emmen (Foto’s Gerrit Rijkens).

Evenals het duel tegen VVOG werd het dus na een 0-0 eindstand strafschoppen nemen. FC Emmen had ervaring opgedaan en de eerste drie strafschoppen gingen er dan ook vlotjes in. De derde van Rijnsburgse Boys, genomen door Remon van Bochoven, keerde Peter van der Vlag waardoor FC Emmen aan de zege rook. Eldridge Rojer verzuimde echter zijn ploeg op rozen te zetten door de vierde Emmer penalty nogal slordig te verprutsen. Na de eerste serie stond het 4-4 en moest er om-en-om worden geschoten. Bannink en Mazzetti scoorden 5-5 en 6-6 maar Norair Mamedov werd uiteindelijk de grootste schlemiel van de avond, hij miste de gelijkmakende beurt en beëindigde daarmee het bekeravontuur 2012/13 voor FC Emmen.
Rijnsburgse Boys-FC Emmen 0-0. Scheidsrechter: Bekebrede. Gele kaart: Mazzetti, De Wit, Worm (FC Emmen). Toeschouwers: 2000.
Strafschoppen: Kras 1-0, Metaj 1-1, Freke 2-1, Bakkati 2-2, Van Bochoven mist, De Wit 2-3, Leitoe 3-3, Rojer mist, Winter 4-3, Worm 4-4, Van den Boogaart 5-4, Bannink 5-5, Van der Vijver 6-5, Mazzetti 6-6, Schet 7-6, Mamedov mist.
Rijnsburgse Boys: Van der Meer; Strooker (66. Van Beuningen), Kras, Freke, Breinburg, Sardar (105. Van der Vijver), Van den Boogaart, Winter, Van Bochoven, Kluin (81. Leitoe), Schet.
FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, De Wit, Mazzetti, Kunst, Velda, Worm, Bannink, Wijks (46. Rojer), Weghorst (98. Mamedov), Almubaraki (66. Metaj).