FC Emmen sneuvelt in de slotseconde

Ondanks het verlies zullen de Emmenaren ongetwijfeld vaak terug denken aan deze bizarre wedstrijd met een spannend scoreverloop, veel doelpunten, defensieve blunders en een vreemd slot. FC Emmen was er dankzij een treffer van Roland Bergkamp in de extra tijd in geslaagd een 3-3 stand op het scorebord te brengen. FC Emmen leek het op zich dik verdiende gelijkspel over de eindstreep te brengen en coach Joop Gall probeerde het ritme bij de thuisclub er nog een beetje uit te halen door A-junior Paul Bangura in te wisselen. Niet nodig gaf scheidsrechter Jeroen Manschot te kennen omdat hij direct zou affluiten. Bangura kon teleurgesteld zijn trainingspak weer aan trekken maar de wedstrijd was echter allerminst voorbij. Tot verbazing van Joop Gall liet Manschot daarna nog een vrije trap nemen door FC Den Bosch en tot ontzetting van de Emmer coach ontstond daaruit de 4-3. Manschot liet nog aftrappen om vervolgens snel af te fluiten. ,,We zijn door de scheidsrechter in de luren gelegd”, vond Joop Gall.
Uiteraard had de verdediging van FC Emmen bij de genoemde vrije trap beter moeten opletten maar de scheidsrechter zaaide wel verwarring en dat lijkt geen taak voor een arbiter. FC Den Bosch coach Ruud Kaiser kon uit eigen ervaring melden dat hem ook al zoiets was overkomen. ,,Tegen VVV wilde ik in de slotfase ook wisselen maar toen zei de scheidsrechter als ik dat zou doen telde hij er een minuut extra tijd bij. Dat risico wilde ik niet lopen, dus heb ik maar niet gewisseld.”

Alles bij elkaar opgeteld was FC Den Bosch-FC Emmen vooral in de tweede helft een spektakelstuk waarin FC Emmen niet goed van start ging. In de verdediging haalde Luis Pedro vreemde capriolen uit terwijl hij normaal toch een van de sterkhouders van de ploeg is. Zijn blunder, hij kopte slapjes terug waaruit de voorzet ontstond, leidde na een half uur de 1-0 door Ralf Seuntjes in. Niet alleen Luis Pedro deed het niet goed, ook Elson Almeida was van de leg en werkte in de zesde minuut de bal bijna in eigen doel. Het Bossche kunstgras beviel blijkbaar slecht en toen Barry Maguire in de 37e minuut indirect uit een hoekschop er 2-0 van maakte leek FC Emmen op een nederlaag af te koersen. Kort daarna begrepen Luis Pedro en doelman Peter van der Vlag elkaar niet waardoor de achterstand bijna naar 3-0 was opgelopen. Kort voor rust zorgde een briljant moment van Leandro Resida echter voor de aansluitingstreffer. Hij liet Moreno Rutten staan en haalde met links schitterend uit in de uiterste bovenhoek: 2-1.

Leandro Resida haalt uit voor de 2-1.

De Bossche doelman De Ruiter (50) had geen gemakkelijke avond.

Joop Gall bracht direct na de pauze Roland Bergkamp in voor Luis Pedro en Sander Rozema nam achterin de positie van Luis Pedro over. Het leek te werken want al na vier minuten trok Wout Weghorst met een fraaie omhaal uit een hoekschop de stand gelijk: 2-2. Wat daarna volgde was eigenlijk niet beschrijven. Een kopkans voor Erik Quekel net naast, Aan de andere kant werd een schot van Sander Rozema net geblokt, Een inzet van Alexander Bannink werd door Tahapary van de doellijn gehaalde, Een fout van Almeida werd door Van der Vlag gecorrigeerd, Frank Olijve schoot op de paal en de aansluitende rebound van Bergkamp werd eveneens van de doellijn gehaald. In de 66e minuut kwam FC Emmen weer eens in ondertal te staan toen Sander Rozerma net buiten de zestien Quekel onheus bejegende en van Manschot rood kreeg. De kansen voor FC Emmen op een goed resultaat leken te slinken. Kort na die rode prent was het bijna al 3-2 geweest toen Alexander Bannink na een foutje van Van der Vlag de bal van de eigen doellijn veegde.

Sander Rozema krijgt rood na een botsing met Erik Quekel (liggend).

Wout Weghorst wordt in de mangel genomen.

Roland Bergkamp kopt de 3-3 in de 90e minuut binnen (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Het moet worden gezegd dat FC Emmen er ontzettend veel energie tegenaan gooide om toch in elk geval een puntje in de wacht te slepen. Joop Gall probeerde de verdediging wat stabieler te maken door Kevin Görtzs in het veld te brengen voor Anmar Almubaraki maar een minuut later keek FC Emmen opnieuw tegen een achterstand aan. Verdediger Maarten Boddaart nam de bal uit een vrije trap ineens op de slof en Van der Vlag had het nakijken: 3-2.
Ook daarna bleven de kansen komen, een vrije trap van Almeida op een aantrekkelijke afstand werd echter verknoeid en Van der Vlag redde nog eens op een doorbraak van Zeldenrust. Er werd drie minuten extra toegevoegd en in de eerste minuut daarvan kreeg FC Emmen loon naar hard werken toen Roland Bergkamp koppend na een assist van Bannink de 3-3 op het bord bracht. De vreugde was groot bij FC Emmen tot die fatale slotseconde toen de ploeg  met een geweldige kater de winterstop in werd gestuurd.
Furghgill Zeldenrust scoorde na een vrije trap ongehinderd met een ludiek hakje de 4-3.

FC Den Bosch-FC Emmen 4-3 (2-1). 29. Seuntjes 1-0, 37. Maguire 2-0, 43. Resida 2-1, 49. Weghorst 2-2, 73. Boddaart 3-2, 90. Bergkamp 3-3, 90. Zeldenrust 4-3. Scheidsrechter: Manschot. Rode kaart: 66. Rozema (FC Emmen). Gele kaart: Rutten, Bax (FC Den Bosch), Almeida, Görtz (FC Emmen). Toeschouwers: 3287.
FC Den Bosch: De Ruiter; Rutten, Hofstede, Boddaart, Tahapary, Van den Broek, Seuntjes (90. De Looijer), Maguire, Zeldenrust, Quekel, Max.
FC Emmen: Van der Vlag: Almeida, Luis Pedro (46. Bergkamp), De Wit, Bakkati, Olijve, Bannink, Rozema, Resida, Weghorst, Almubaraki (71. Görtz).