Terug naar overzicht Terug

FC Emmen sluit voorbereiding af met verlies


FC Emmen speelde in Leeuwarden twee totaal verschillende helften. In het eerste deel werd Cambuur goed onder de duim gehouden en de 1-1 tussenstand was ook terecht. FC Emmen begon het tweede deel echter nogal slordig waardoor het na acht minuten opeens 3-1 stond. Uiteindelijk werd het 4-1 voor Cambuur dat de open dag graag met een klinkende zege wilde afsluiten.


In de voorbereiding worden als het goed is alle vragen rond de basisopstelling opgelost. Over een week begint de competitie en dat moet het elftal er immers staan. FC Emmen trainer Joop Gall kan echter nog niet beweren dat alle vragen zijn beantwoord. Dat heeft met de onderlinge concurrentie te maken die toch groter is dan vorig seizoen, maar bovendien is de selectie nog niet compleet. ,,Ik heb nu pas vijftien veldspelers plus twee keepers. Daar moeten nog drie spelers bij komen. De huidige testspelers zijn daarvoor kandidaat maar in de voetballerij kan zo opeens van alles nog gebeuren.” Dringt zich de inmiddels standaardvraag op hoe het met de spitspositie staat. ,,Cas Peters is niet de ideale diepe spits, maar als we nog geen andere hebben, zal hij daar komende vrijdag tegen De Graafschap spelen. Roland Bergkamp heb ik echter nog niet uit mijn hoofd gezet. Zo lang hij niet bij een andere club heeft getekend, blijft hij voor mij kandidaat.”

Frank Olijve (geheel rechts) zet FC Emmen op 0-1.

Ogbeche (tweede in geel shirt van rechts) kopt moeiteloos de 1-1 binnen.

Eredivisionist SC Cambuur trad aan in wat grotendeels de basisformatie is, maar kon zich in de eerste helft weinig kansen creëren. Dat werd er niet beter op toen FC Emmen verrassend na ruim een kwartier op voorsprong kwam. Leandro Resida legde de bal terug op Frank Olijve die van net buiten de zestien heel fraai uithaalde: 0-1. Behalve een paar schoten van grote afstand van nieuweling Dejan Meleg stelde Cambuur daar weinig tegen over. De Friese trainer Henk de Jong was daar zo ontevreden over dat hij al na goed een half uur wisselde. Michiel Hemmen werd ingebracht en dat scheelde wel iets. FC Emmen verdediger Luis Pedro had daarvoor Bartholomew Ogbeche goed in bedwang maar Hemmen was fysiek een stuk sterker terwijl Ogbeche vanaf de zijkanten veel meer gevaar stichtte. Toch was de gelijkmaker op slag van rust te vermijden geweest. Een vrije trap werd door de helemaal vrijstaande Ogbeche ingekopt: 1-1. ,,Het is weer hetzelfde euvel als vorig seizoen namelijk dat de organisatie niet goed staat. Het zijn domme fouten terwijl Cambuur in de eerste helft eigenlijk maar een kans had.”

Cambuur begon in de tweede helft richting de fanatieke aanhang wat vlotter en FC Emmen liet zich hierdoor verrassen. Manchester City huurling Albert Rusnak stelde eerst doelman Stefan van der Lei op de proef maar in de daaropvolgende vijf minuten liep de thuisclub uit naar 3-1. Michiel Hemmen en Dejan Meleg waren de doelpuntenmakers waarbij ze enige steun van doelman Stefan van der Lei kregen. De verdediging als geheel, met Marcel Seip en Luis Pedro als centraal duo, liet zich wel heel simpel beetnemen. ,,We waren niet bij de les, we lieten ons zo maar weg zetten”, concludeerde Joop Gall. Bij FC Emmen kregen daarna zo langzamerhand alle wissels speeltijd wat de organisatie niet versterkte. Gall kon overigens niet over Danny Menting, Paddy John en Soufiane Laghmouchi beschikken die licht geblesseerd zijn. In het laatste kwartier kwam ook de net gearriveerde Engelsman Luke Giverin in het veld voor Gaby Jallo. ,,Daar kan ik nog geen oordeel over vellen maar ik wil er wel nog graag  een linkspoot bij hebben”, aldus Gall.

Stefan van der Lei kan de inzet van Michiel Hemmen (12) niet goed verwerken: 2-1.

Dejan Meleg (rechts) profiteert van slecht wegwerken en scoort 3-1.

Cambuur kreeg in de slotfase nog een aantal kansen toen de compleet vernieuwde achterste lijn van FC Emmen nogal wat gaatjes liet vallen. Alleen Michiel Hemmen profiteerde daarvan door drie minuten voor tijd de 4-1 te scoren.  

SC Cambuur-FC Emmen 4-1. 17. Olijve 0-1, 44. Ogbeche 1-1, 50. Hemmen 2-1, 53. Meleg 3-1, 87. Hemmen 4-1. Scheidsrechter: Mulder. Toeschouwers: 5500.
SC Cambuur: Nienhuis; Pereira, Reijnen, Dijkstra (46. Mac-Intosh), Bijker, Rusnak, El Makrini, Bakker (34. Van de Streek, 56. Schootstra), Meleg, Ogbeche, Schepers (34. Hemmen).
FC Emmen: Van der Lei; Bakkati (66. Almeida), Luis Pedro (72. De Groot), Seip (72. Siekman), Jallo (77. Giverin), Olijve (77. Mannes), Bannink, Rozema (83. Gall), Resida (66. Barrie), Peters, Deul.