FC Emmen sluit jaar af met positief gevoel

,,In de eerste helft hebben beide ploegen weinig gecreëerd en zag je ook geen verschil tussen de nummer drie en zeventien. In de tweede helft was FC Dordrecht aanvankelijk de betere ploeg maar in de slotfase was het een open wedstrijd waarin we goede mogelijkheden hadden om op voorsprong te komen”, analyseerde FC Emmen-trainer Joop Gall. ,,Uiteindelijk pakten we hier een punt en daar heb ik best een goed gevoel aan over gehouden.”

Antoine van der Linden neemt de Dordse muur onder vuur. (Bennie Wolbers)

Jorrit Kunst (links) ziet de bui al hangen, rechts de gevloerde Lars Veldwijk (Foto: Gerrit Rijkens).

De trieste aftocht van Jorrit Kunst, maar de schade zou nog meevallen (Foto: Bennie Wolbers)

FC Emmen was er veel aan gelegen om met een positief resultaat het boek 2012 af te sluiten en is daar dus in geslaagd. Maar het was wel een dubbeltje op zijn kant. In de eerste minuut van de extra tijd leek dat plan echter alsnog te mislukken. In een hectische slotfase trok linkerverdediger Jorrit Kunst aan de noodrem toen Lars Veldwijk dreigde door te breken wat hem een directe rode kaart, hij had in de 75e minuut ook al geel gezien, en FC Emmen een strafschop tegen opleverde. Omdat Veldwijk de vaste strafschoppennemer bij de thuisploeg is, nam hij die verantwoording ook nu op zich maar faalde door naast te schieten. ,,Het paste een beetje in het beeld van de wedstrijd’’, vond de afscheid nemende Dordse trainer Harrie van den Ham. ,,Het was van onze kant een duel om snel te vergeten.’’

Lars Veldwijk (12) schiet de strafschop naast (Foto: Gerrit Rijkens).

Een sip kijkende Maurizzio Mazzetti (rechts) voor de laatste keer op de bank. (Foto: Gerrit Rijkens).

Op de in matige conditie verkerende grasmat van het GN Bouw stadion leidden de inspanningen van beide ploegen niet tot een goede eerste helft. Een paar kansjes via Anmar Almubaraki en een kopbal net over voor de al snel ingevallen Lars Veldwijk en dat was het ook wel. Bij FC Emmen was Marvin Wijks niet in goede doen terwijl spits Wout Weghorst vele meters maakte maar nooit in scoringspositie kwam. Hij moest ook nog halverwege de eerste helft na een hoofdwond worden opgelapt waardoor FC Emmen minuten lang met een man minder moest spelen.
Na de thee probeerde FC Dordrecht snel door te drukken. Er kwamen goede mogelijkheden voor Jeffrey Rijsdijk en Lars Veldwijk maar doelman Peter van der Vlag stond telkens op de goede plek. Een derde kans werd door Antoine van der Linden verhinderd. FC Emmen was voortdurend te kort in balbezit en kon daardoor de thuisploeg niet onder druk zetten. Met Eldridge Rojer en Kevin Görtz voor Wijks en Shkodran Metaj ging het laatste kwartier in en opeens viel er van alles te beleven. Beide ploegen beseften opeens dat er drie punten waren te behalen en toen ook nog de goed invallende Ruud ter Heide was ingebracht, kwamen er kansen om voor een sensatie te kunnen zorgen.

FC Dordrecht goalie Warner Hahn miste een voorzet van Nlorair Mamedov grandioos maar de bal vloog naast. Een vrije trap van Antoine van der Linden op een gunstige plek smoorde in de muur. Eldridge Rojer scoorde zelfs maar het feest ging wegens buitenspel niet door. Rojer en Almubaraki kregen in de negentigste minuut uitstekende mogelijkheden maar stuitten op doelman Hahn. De wedstrijd leek dus op 0-0 te eindigen tot de ingreep van Jorrit Kunst het feestje alsnog leek te bederven. ,,Potverdorie, het zal toch niet gebeuren’’, bibberde Joop Gall aan de zijkant. ,,Maar ik ben een kerstkind want ik ben op eerste kerstdag geboren, wellicht heeft dat een beetje geholpen.’’ Kunst bleek ondanks de rode kaart uiteindelijk de redder van het puntje omdat Veldwijk de trap vanaf elf meter naast stuurde.

FC Dordrecht-FC Emmen 0-0. Scheidsrechter: Van den Heuvel. Rode kaart: 90. Kunst (FC Emmen). Gele kaart: Amevor, Alisic (FC Dordrecht), Kunst (FC Emmen). Toeschouwers: 1811.
FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Lima, Amevor, Gielisse, Alisic, Rijsdijk, Post, Mendes Rodriques, Mayele (16. Veldwijk), Kalisse (69. Martina).
FC Emmen; Van der Vlag; Kunst, Van der Linden, Maynard, Bakkati, Almubaraki, Metaj, Velda (74. Görtz), Wijks (70. Rojer), Mamedov, Weghorst (80. Ter Heide).