Terug naar overzicht Terug

FC Emmen sluit jaar af in onrustig Breda


Een duel tussen de nummers tien en twaalf in de Jupiler League lijkt op voorhand niet zo spannend maar NAC Breda en FC Emmen hebben beiden toch iets goed te maken. De Bredanaars hebben een beroerd weekje achter de rug na de zware 6-2 nederlaag tegen FC Eindhoven en moeten gewoon winnen. De aanhang van NAC Breda, met gemiddeld 13.361 per thuiswedstrijd met afstand de grootste in de Jupiler League, eist dat simpelweg. Dat is bij FC Emmen niet in die mate het geval, maar de ploeg heeft de punten wel degelijk hard nodig. Bij verlies in Breda zou het jaar 2016 immers worden afgesloten met slechts een puntje uit de laatste vier wedstrijden.


FC Emmen moet het in Breda zonder doelman Dennis Telgenkamp doen die tegen VVV Venlo zijn schouder blesseerde. Hij wordt vervangen door Wieger Sietsma, de huurling van SC Heerenveen heeft eerder in het seizoen al drie volledige wedstrijden plus 42 minuten in de hoofdmacht gekeept. Verder kan trainer Dick Lukkien ook de geblesseerde Josimar Lima niet opstellen. Voor hem komt de van een griepje herstelde Nick Bakker weer in de basis waardoor Niels Fleuren als linkerverdediger wordt gehandhaafd. Spits Issa Kallon moet wederom met een rol als wisselspeler genoegen nemen.

De reeks wedstrijden tussen NAC Breda en FC Emmen omvat twintig duels, het tamelijk geringe aantal heeft natuurlijk te maken met het feit dat de club uit Breda jarenlang in de eredivisie speelde. Van de tien in Breda gespeelde duels won NAC er zes, drie keer was er een gelijkspel waaronder die in het vorige seizoen, en slechts een keer won FC Emmen. Daarvoor moet worden teruggegrepen op het seizoen 1989/90 want op 10 april 1990 won Emmen daar in het oude stadion aan de Beatrixstraat met 2-1.

NAC Breda staat nummer tien met twee punten meer dan FC Emmen maar voor een elftal dat graag wil promoveren is dat te weinig. Trainer Marinus Dijkhuizen kreeg vier huurlingen van Manchester City tot zijn beschikking en trok daarnaast een nieuw middenveld met veel ervaring aan waaronder ex-Emmenaar Robbie Haemhouts. Van een eigen gezicht is in de selectie weinig te bespeuren. Tegen FC Eindhoven stonden liefst acht buitenlanders in de basis met vijf Belgen, twee Engelsen en een Amerikaan. Op de bank zat tevens nog een Ghanees. Topscorer bij NAC is de Belg Cyriel Dessers met tien goals. Ondanks het onevenwichtige optreden is NAC Breda in thuiswedstrijden nog altijd moeilijk te verslaan. Dat lukte dit seizoen alleen MVV in het begin van het seizoen. In de laatste acht thuiswedstrijden werd echter niet meer verloren.

FC Emmen: Sietsma; Klok, Bakker, Siekman, Fleuren, Olijve, Bos, Mannes, Huisman, Krohne, Peters.
NAC Breda: Brondeel; Sporkslede, O’Neill, Verschueren, Demon, Rommens, Haemhouts, Damen, Korte, Dessers en Barker.