FC Emmen slaat in slotfase toe

Iedereen was er na afloop het er wel over eens dat de gelukkigste ploeg had gewonnen. ,,Blij met de punten maar verdiend was het niet’’, volgens FC Emmen trainer Harry Sinkgraven. Collega Jan Poortvliet van de kersverse periodekampioen FC Eindhoven kon dat beamen maar gaf FC Emmen toch ook een compliment. ,,FC Emmen is tot en met het laatste fluitsignaal door gegaan en wij waren niet negentig minuten lang scherp.’’ De 50e ontmoeting tussen FC Eindhoven en FC Emmen in het betaalde voetbal werd overigens onder erbarmelijke weersomstandigheden gespeeld. Sneeuw en regen wisselden elkaar negentig minuten lang af.

FC Emmen startte best aardig en met een beetje mazzel had de openingsgoal er in gezeten. In de vijfde minuut werd bijvoorbeeld Xander Houtkoop perfect gelanceerd maar speelde de bal op het beslissende moment net iets te ver voor zich uit. Na een kwartier spelen werd een voorzet van Hans Denissen door iedereen gemist, ook door Guus de Vries – na zijn zevende gele kaart maandag geschorst -op twee meter afstand van de goal. Maar een schot op de paal in de negentiende minuut van Leon Kantelberg, de bal belandde via de paal in handen van doelman Harm Zeinstra, luidde de ommekeer in. Vooral in verdedigend opzicht stond het niet bepaald als een huis. Elke steekpass van een Eindhovenaar leverde een gevaarlijke situatie op en de vraag was dan ook wanneer de eerste goal zou vallen. Die kwam er dan drie minuten nadat Kantelberg de paal had geraakt. Achtente bereidde de 1-0 voor en Tim Nelemans werkte het af: 1-0. ,,Het eerste kwartier ging nog wel’’, volgens Sinkgraven. ,,Daarna was het alleen maar tegen houden.’’ Dat laatste deed in het bijzonder doelman Ham Zeinstra. De maandag er voor nog de schlemiel in de thuiswedstrijd tegen FC Oss maar nu de uitblinker van zijn wankelende ploeg. In de eerste helft kwam hij oog-in-oog met bijvoorbeeld Kantelberg en Van Boekel maar bleef telkens meester van de situatie. Hij had ook geluk toen Rob van Boekel na goed een half uur de lat raakte.

Na de pauze keerde Sjors Paridaans niet terug en werd vervangen door Roy Stroeve. FC Emmen kon nog steeds niet overtuigen maar het werd toch minder eenzijdig dan voor de rust. Wel stond FC Emmen rond de 50e minuut twee grote kansen voor de thuisploeg toe. Na een missertje van Sander Fischer, die voor het overige een prima wedstrijd speelde, kon Rob van Boekel op Zeinstra af gaan maar de Emmer sluitpost verwerkte het schot tot hoekschop. Bijna in dezelfde minuut boog Zeinstra een harde knal van Van der Rijt eveneens om in een hoekschop.  De eerste mogelijkheid voor de Drenten viel pas in de 67e minuut toen Xander Houtkoop zich goed vrij kapte maar zijn schot sloeg nergens op. Met nog een kwartier spelen trof Leon Kantelberg namens FC Eindhoven voor de derde keer lat of paal. FC Emmen kwam dus goed weg en drie minuten later kantelde het duel zelfs plotseling in het voordeel van de bezoekers. Ruud ter Heide, die nog geen enkele scoringskans had gehad, kreeg de bal aangeleverd door Houtkoop en werkte het op zijn ijskoude manier af: 1-1.

Een schok voor FC Eindhoven dat vervolgens alles naar voren gooide in een poging het naderende onheil af te wenden. In de 79e minuut lukte dat bijna toen Zeinstra al was geklopt maar Rahim Ouedraogo redde op de doellijn. Zes minuten voor tijd sloeg FC Emmen voor de tweede maal toe. Ruud ter Heide werd op weg naar de 1-2 door doelman Ruud Swinkels gevoerd waarop scheidsrechter Van Hulten naar de stip wees. Hans Denissen leek zich daar mee te willen belasten maar Roy Stroeve greep resoluut de bal en liet Swinkels vervolgens kansloos: 1-2. Met nog vijf minuten te gaan plus drie minuten extra tijd werd het nog spannend. Het laatste woord had echter FC Emmen doelman Harm Zeinstra die diep in de extra tijd een fraai boogje van Robin Faber stijlvol over de lat tikte. ,,Compliment voor Harm Zeinstra’’, beloonde Harry Sinkgraven zijn doelman. ,,Hij heeft ons in de race gehouden.’’

FC Eindhoven-FC Emmen 1-2. 22. Nelemans 1-0, 78. Ter Heide 1-1, 85. Stroeve (strafschop) 1-2. Scheidsrechter: Van Hulten. Gele kaart: Swinkels FC Eindhoven), De Vries (FC Emmen). Toeschouwers: 2350.
FC Eindhoven: Swinkels: Amieux, Van der Rijt, De Bock, Faber, Ac hente, Van Boekel (80. Van den Eede), Van Brakel (63. Rossen), Kantelberg, Nelemans, Vlug (42. Bloemendaal).
FC Emmen: Zeinstra: Leonardo, Fischer, Ouedraogo, De Vries, Poldervaart (60. Van der Ven), Paridaans 946. Stroeve), Zimmerman, Denissen, Ter Heide (89. De Blok), Houtkoop.