Terug naar overzicht Terug

FC Emmen slaag slag in laatste minuut


Aan een 8-1 uitslag zoals in de heenwedstrijd tegen Fortuna Sittard zat natuurlijk niermand serieus te denken maar dat de overwinning zoveel inspanning kostte had toch ook niemand gedacht. FC Emmen leek zelfs op een onverwachte nederlaag af te koersen toen de Limburgers halverwege de tweede helft een 1-0 achterstand in 1-2 ombogen. Maar dan is er altijd nog Cas Peters die bepaald niet de sterren van de hemel speelde maar wel voor de 2-2 zorgde. En in de negentigste minuut stond hij met Boy Deul aan de basis van de eigenlijk niet meer verwachte 3-2 uit een counter die door Leandro Resida werd afgerond. En omdat de nummers zeven, acht en negen van de ranglijst alledrie verloren was het al met al een uitstekende avond voor FC Emmen. 


Boy Deul raakte in de eerste helft de paal (Foto: Boudewijn Benting)

Dat FC Emmen na een droogte van twaalf jaar weer de play offs haalt, staat voor 99,9 procent vast. De enige ploeg die theoretisch nog roet in het eten zou kunnen gooien is Sparta Rotterdam dat echter wel op een achterstand van zeven punten staat. Maar het doel van FC Emmen is niet louter de play offs halen maar een plaatsje bij de eerste vijf dat recht geeft op een vrije eerste ronde. Komende maandag kan een verdere stap in die richting worden gemaakt als het op bezoek gaat bij Jong FC Twente terwijl de huidige nummer vijf FC Oss bezoek krijgt van kampioen NEC Nijmegen.

Marko Meerits kan de strafschop van Roel Janssen (4) niet stoppen.

Nieuwe stoelen van de toekomstige hoofdsponsor voor de begeleiding.

Frank Olijve gaat horizontaal (Foto’s: Bennie Wolbers).

FC Emmen leverde tegen Fortuna Sittard zeker geen vlekkeloze partij af. Het begon nog wel aardig met kansjes in de beginfase van Boy Deul, Tim Siekman en Roland Bergkamp maar een echte bres kon niet in de Limburgse defensie worden geslagen. ,,Fortuna maakte de ruimtes klein en het werd zoeken geblazen’’, analyseerde coach Joop Gall. FC Emmen vond de opening ook niet in de eerste helft hoewel Boy Deul er na dik een half uur met een schot op de paal dicht bij was. De eerste helft was een matig schouwspel met een vaak slordig spelend FC Emmen.

In de pauze reikte verdediger Tim Siekman zijn tobbende aanvallers een oplossing aan. Joop Gall: ,,Tim zei dat de lange ballen op hem moesten worden gemikt omdat hij nauwelijks werd gedekt.’’ Dat bleek een goed idee want uit de vrije trap van Frank Olijve in de 52e minuut kopte Siekman bij de tweede paal de 1-0 binnen. Het doelpunt had FC Emmen vleugels moeten geven maar het tegendeel werd het geval. Gall: ,,Het was teleurstellend wat wij lieten zien. Er was sprake van desorganisatie, het zat gewoon niet goed.’’ Het leidde na een uur spelen tot de onverwachte gelijkmaker van verdediger Joeri Schroyen die met een diagonaal schot Marko Meerits klopte: 1-1.

Het was een dreun voor FC Emmen en er kwam nog een klap boven op toen drie minuten later Fortuna op 1-2 kwam. Alexander Bannink gaf te kort terug op doeman Meerits, Luis Pedro kon na de onderschepping door Turan nog redding brengen maar veroorzaakte daarmee een strafschop. Roel Janssen benutte zijn vijfde strafschop van het seizoen voor de 1-2. Het werd tijd voor FC Emmen om de hulptroepen in het veld te brengen. Jurjan Mannes kwam Niek Vossebelt aflossen en even later werd Alexander Bannink vervangen door Leandro Resida.

Cas Peters speelde op zich geen geweldige wedstrijd maar trainer Joop Gall heeft het wel afgeleerd om hem daarvoor uit het veld te halen. Het ‘fantoom’ kan immers altijd nog toeslaan. Gall werd daar elf minuten voor tijd beloond met de 22e goal van de Tukker nadat Leandro Resida onrust in het Limburgse strafschopgebied had veroorzaakt. FC Emmen rook bloed hoewel het moest oppassen voor Limburgse counters. De klok stond al op 90 toen FC Emmen razendsnel counterde. Cas Peters speelde Boy Deul aan die een niet te stuiten actie besloot met een tikje richting Leandro Resida die moeiteloos de winnende 3-2 liet aantekenen. ,,We hadden wel een punt verdiend’’, meende Fortuna trainer Peter van Vossen nadat de vier minuten extra tijd niets had opgeleverd.,, Al met al dolgelukkig’’, was de reactie van Joop Gall die maandag aanvoerder Frank Olijve wegens zijn vijfde gele kaart moet missen. ,,De concurrentie heeft verloren, nu op jacht naar de vierde plek.’’

FC Emmen-Fortuna Sittard 3-2. 52. Siekman 1-0, 62. Schroyen 1-1, 65. Janssen (strafschop) 1-2, 79. Peters 2-2, 90. Resida 3-2. Scheidsrechter: Perez. Gele kaart: Luis Pedro, Olijve (FC Emmen), Turan, Briels (Fortuna Sittard). Toeschouwers: 3680.
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Seip, Siekman, Olijve, Vossebelt (70. Mannes), Banninki (74. Resida), Deul, Bergkamp,. Peters (90. Laghmouchi).
Fortuna Sittard: Kaya; Dengerink, De Wit, Janssen, Schroyen (89. Linssen), Briels, Mert, Overhof, Turan, Conneh (87. De Groot), Vlijter (60. Kis).