Terug naar overzicht Terug

FC Emmen pakt punt in kletsnat Eindhoven


 FC Emmen leek in Eindhoven op een toch wel verrassende overwinning af te gaan dankzij een treffer van Erixon Danso. Tien seconden voor het einde van de normale speeltijd moest het echter toch nog de gelijkmaker toestaan. Een beetje teleurgesteld waren de Drenten wel want de tegentreffer viel ondanks dat FC Emmen met een man meer speelde, na een rode kaart voor de Eindhovenaar Swinnen.


Profvoetballers hebben het kunstgrasveld graag nat en wat dat betreft kwamen de acteurs van FC Eindhoven en FC Emmen wel aan hun trekken. Het regende al vanaf de vroege ochtend in de lichtstad en het hield maar niet op. De buien ging van rechts naar links dwars over het veld met de thuisclub de wind in de rug. Wellicht gaf dat een voordeel want de beginfase was zeker in het voordeel van de nummer twee in de Jupiler League. De defensie van FC Emmen stond ook niet sterk. Zo werd Tim Siekman voorbij gelopen door Jinty Caenepeel, passte Jens Streutker de bal zo maar in de voeten van een tegenstander en mikte Tom Boere praktisch in de doelmond staande net over. Bovendien gingen blessures FC Emmen parten spelen. In de dertiende minuut viel het doek over Marcel Seip die werd vervangen door Derre Kwee waardoor Siekman naar het centrum verhuisde. Tien minuten later ging Raymond Gyasi er bij liggen en moest zich eveneens laten vervangen. Voor hem kwam Marnix Kolder in het veld, de jubilares die daarmee begon aan zijn vijfhonderdste competitiewedstrijd in het betaalde voetbal. Hij ging centraal voorin spelen waardoor Rick ten Voorde naar de zijkant uitweek.

Scheidsrechter Joey Kooij wijst Erixon Danso de weg.

En het blijkt de goede weg te zijn want Erixon Danso heeft zo juist gescoord.

Marnix Kolder kopt de bal weg uit het Emmer doelgebied.

Jordy van Deelen lanceert een voorzet. (Foto’s: Bennie Wolbers)

Op zich leken de omzettingen niet eens zo slecht. Siekman komt beter tot zijn recht als centrale verdediger en Derre Kwee had wel de snelheid om het gevaar Caenepeel in te perken. Kolder en Ten Voorde gezamenlijk voorin was ook niet geheel nieuw. Pas tegen het einde van de eerste speelhelft begon FC Emmen iets meer grip op de wedstrijd te krijgen. Maar tot serieuze kansen leidde het echter niet. De thuisclub had er wel eentje tien minuten voor de pauze, maar Derre Kwee was de reddende engel. De pauze ging dus in met een dubbelblanke stand en daar mocht FC Emmen zich nog het gelukkigste bij prijzen.

Was FC Emmen voor de thee niet in staat geweest grote scoringskansen te creëren: dat mankement werd na de pauze in snel tempo verholpen. Al na twee minuten soleerde Erixon Danso door de Eindhovense verdediging maar de afwerking had een beter lot verdiend. Hij schoot in prima positie voorlangs. Drie minuten later stormde Boy Deul na een een-tweetje met Rick ten Voorde door de verdediging maar werd op het nippertje ingehaald en ten val gebracht. Scheidsrechter Kooij zag er echter geen boze opzet in. Het duo Deul/Danso kreeg er echter steeds meer plezier in en dat leidde na ruim een uur tot de Emmer openingstreffer. De pass kwam van Deul en Danso was de perfecte afmaker: 0-1. Waarmee Erixon Danso in vier achtereenvolgende duels heeft gescoord.

Linksboven vliegt Marnix Kolder door de lucht na een tackle van Tibeau Swinnen.

Dennis Telgenkamp (in het geel) grijpt mis op de vrije trap in de 90e minuut.

FC Eindhoven trainer Mitchell van der Gaag zag onheil over zijn ploeg af komen en gooide al zijn wissels in de strijd. Er werd ook strijd geleverd aan Eindhovense kant en wel zodanig dat het een rode kaart kostte. Dik een kwartier voor het einde beging Tibeau Swinnen een overtreding op Marnix Kolder en scheidsrechter Kooij trok vlot de rode prent. Kolder kon tot woede van het thuispubliek na behandeling verder spelen maar de routine van 500 wedstrijden kwam natuurlijk goed van pas. Kort daarna had Jurjan Mannes bijna FC Emmen al in veilige haven geloodst maar zijn knal van grote afstand belandde op de lat. Ondanks een man minder gooide FC Eindhoven in de slotfase natuurlijk alles in de strijd en de spanning was te snijden.Boy Deul had voor opluchting kunnen zorgen maar was met verkeerde keuzes onfortuinlijk. De klok wees nog tien seconden reguliere speeltijd aan toen FC Emmen alsnog een domper kreeg te verwerken. Invaller Anil Koc poeierde een vrije trap van grote afstand diagonaal langs doelman Telgenkamp tegen de touwen: 1-1. De bal was ongetwijfeld glad maar had toch een prooi voor de sluitpost moeten zijn. In de extra tijd was Jordy van Deelen nog dichtbij de winnende treffer maar schoot voorlangs.

FC Eindhoven-FC Emmern 1-1. 62. Danso 0-1, 90. Koc 1-1. Scheidsrechter: Kooij. Rode kaart: 73. Swinnen (FC Eindhoven). Gele kaart: Deschilder (FC Eindhoven), Mannes, Streutker, Deul (FC Emmen). Toeschouwers: 1863.
FC Eindhoven: Swinkels; Van den Buys, Rossen, De Wilde, Horsten, Swinnen, Deschilder, Van Imschoot (62. Koc), Vandenputte (71. Mandiangu), Boere (65. Van den Hurk), Caenepeel.
FC Emmen: Telgenkamp; Van Deelen, Seip (14. Kwee), Streutker, Siekman, Rozema, Deul, Mannes, Gyasi (23. Kolder), Ten Voorde, Danso (80. Mulder).