Terug naar overzicht Terug

FC Emmen pakt punt aan de Langeleegte


FC Emmen trainer Paul Krabbe week tegen BV Veendam af van het 4-4-2 waarmee hij de ploeg tot dan toe naar betere tijden hoopte te loodsen en verraste met een driemansachterhoede. Kevin Görtz en Michael van der Kruis als mandekkers op de twee spitsen Michiel Hemmen en Mark Veldmate met Niek Ripson als een soort ausputzer daar tussen. Mark Bevaart en Sieme Zijm belandden daardoor op het middenveld. Dat liep in het eerste half uur van de door sneeuw en harde wind geteisterde derby redelijk. FC Emmen had meer balbezit maar was niet in staat daar iets mee te doen. Halverwege kreeg Kiran Bechan een paar kansjes maar zijn schoten misten de noodzakelijke nauwkeurigheid.
In het laatste kwartier van de eerste periode begon BV Veendam plotseling te domineren. De middenvelders Bevaart en Zijm voelden zich ogenschijnlijk niet al te happy in hun rol waardoor de opbouw meestal snel verzandde. Vier minuten voor de pauze leek BV Veendam op voorsprong te komen toen Niek Loohuis van buiten het strafschopgebied een kanonskogel afvuurde die de deklat raakte. Vervolgens kreeg Michiel Hemmen een simpele kans op de 1-0 maar kreeg de rebound niet langs doelman Sander Danes die ondanks een hevig opspelende lies koste wat het koste tussen de palen moest blijven staan. FC Emmen ontsnapte dus aan een achterstand maar kort na de hervatting veranderde het beeld. In de vijftigste minuut brak Geoffrey Verweij eindelijk eens door, leverde een prima voorzet af die door Gerard Wiekens werd gemist maar niet door Roy Stroeve die zijn achtste treffer van het seizoen liet aantekenen.
De derby begon daarna echt te leven. BV Veendam trainer Joop Gall had in de rust zijn bekende nummer ‘Strijd en passie’ gedraaid en zag dat pas na de 0-1 terug. ,,Na de slappe vertoning van een week eerder had ik verwacht dat ze de plaggen uit de grond zouden schoppen maar daar was niets van te zien. Pas nadat FC Emmen aan de leiding kwam kon het opeens wel.”
FC Emmen zag in het restant van de tweede helft BV Veendam voortdurend, met de strakke wind nu in de rug, op zich af komen. De middenvelders kregen geen grip op de situatie en aanvallend was FC Emmen machteloos. Er werd gegokt op snelle counters via Geoffrey Verweij en Kiran Bechan maar dat bleef in de goede bedoelingen steken. Na een uurtje probeerde Paul Krabbe het tij te keren door eerst Guus de Vries en korte tijd later Robbie Haemhouts voor het eerst dit seizoen in te zetten. Het maakte voor BV Veendam weinig uit waardoor zo langzamerhand FC Emmen doelman Sander Danes naar een heldenrol kon groeien. Twintig minuten voor tijd tikte hij bijvoorbeeld een vrije trap van Maarten Woudenberg over de lat. Twee minuten later moest hij zich echter gewonnen geven. Indirect uit een hoekschop werd de bal opnieuw in de doelmond gepompt. Danes toucheerde de inzet nog wel maar richting Michiel Hemmen die zich bij de tweede paal had opgesteld. Uit zijn doorkopbal tikte verdediger Ewald Koster de bal over de doellijn: 1-1. Het was tevens de laatste daad van Koster die onmiddellijk werd vervangen door Alair Cruz Vicente.
Het werd vervolgens nog een spannend laatste kwartier. ,,Met die twee wissels wilde ik wat meer controle krijgen”, analyseerde Krabbe. ,,Maar alles was plotseling in het voordeel van BV Veendam. De kopballen, tweede ballen en vrije trappen: we kregen alles tegen. Dan voel je natuurlijk aan je water aan dat die gelijkmaker er komt. Of die 1-1 uiteindelijk verdiend was In ieder geval wel voor Sander Danes.”
De Emmer doelman die amper nog van de grond kon komen behoedde zijn ploeg kort voor tijd nog voor de 2-1. Een fout van Michael van der Kruis bracht Michiel Hemmen in kansrijke positie. Hij was als een goede spits betaamt echter zelfzuchtig en wilde het afmaken terwijl een medespeler, in dit geval Erwin Buurmeijer, gemakkelijk had aangespeeld kunnen worden. De Volendamse Veendammer schoot echter recht tegen Danes op. ,,Dat had hem moeten zijn”, treurde Joop Gall na.
BV Veendam-FC Emmen 1-1. 50. Stroeve 0-1, 73. Koster 1-1. Scheidsrechter: Van Hulten. Gele kaart: Veldmate (BV Veendam), Pannekoek, Schotman (FC Emmen). Toeschouwers: 3815.
BV Veendam: Ditewig: Van der Laan, Koster (74. Cruz Vicente), Wiekens, Cijntje, Polak, Loohuis, Woudenberg, Hemmen, Lip (54. Buurmeijer), Veldmate (85. Bizimana).
FC Emmen: Danes; Van der Kruis, Ripson, Görtz, Bevaart (56. De Vries), Schotman, Pannekoek, Zijm (60. Haemhouts), Verweij, Stroeve, Bechan.