FC Emmen pakt ook drie punten tegen Telstar

Mooie wedstrijden kun je niet plannen en de forse winst op Telstar zal ook niet de boeken in gaan als een briljantje, maar het was wel een zeer nuttige overwinning die het doel van trainer Joop Gall om de play offs te halen realistischer maakt dan velen voor mogelijk hebben gehouden. Met zes uit twee na de winterpauize en de volgende week een uitwedstrijd tegen Achilles ’29 op het programma, die uiteraard bij voorbaat nog niet is gewonnen, is de ploeg op de goede weg.

Alexander Bannink is doelman Varkevisser te snel af en zet voor op Roland Bergkamp.

Wout Weghorst sloeg in de slotfase twee maal toe.

Elson do Rosario Almeida levert de assist voor de 4-1 (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Bart de Groot wordt bedankt voor zijn 1-0.

Roland Bergkamp begint het scoren onder de knie te krijgen: tegen Telstar was het zijn zevende van het seizoen (Foto’s: Boudewijn Benting)

FC Emmen coach Joop Gall had wel voorzien dat het duel tegen Telstar een ander beeld zou geven dan tegen Jong Ajax het geval was. Tegenover het bijna naïve optreden van de Amsterdammers stond een Telstar elftal dat lang weinig kansen weg gaf. ,,Telstar speelde 4-4-2 en dan moet je maar zien hoe je daar door heen komt. Het zit te wachten op de ruimte die wij geven. Het leidde tot een kwalitatief niet hoogstaande wedstrijd waar wij ondanks slordig spel toch op voorsprong kwamen. In de rust heb ik gewaarschuwd om geconcentreerd te blijven spelen maar door die strafschop werd het gelijk en dan denk je het nog moeilijk te kunnen krijgen. Gelukkig viel snel de 2-1. De drie punten zijn uiteraard ontzettend belangrijk als je in de eindfase van de competitie mee wilt doen om de prijzen.”

Telstar trainer Marcel Keizer was na de winst op FC Volendam een week eerder optimistisch richting Emmen vertrokken maar kwam van de ijskoude kermis thuis. ,,Om over mijn eigen ploeg te spreken vond ik het een slechte wedstrijd. We hebben maar dertig procent gegeven in vergelijking met de vorige week, we kwamen overal te laat. In de tweede helft hebben we wat meer agressie getoond en kwamen ook op gelijke hoogte. Maar dan staat de ploeg te snurken en wordt het onmiddellijk daarna 2-1. In de slotfase vallen dan nog twee goals maar de wedstrijd was toen al gelopen.”

In de eerste helft viel er niet zo gek veel te beleven. Aan beide kansen werden amper kansen gecreëerd en de enige goal viel uit een standdaard situatie. Na een half uur tikte Bart de Groot uit een door Frank Olijve genomen hoekschop FC Emmen naar 1-0. Voor Bart de Groot zijn derde doelpunt in het betaalde voetbal want uin het seizoen 20111/12 scoorde hij twee maal voor FC Emmen. Vlak daarop miste Alexander Bannink nog een kans op een goede voorzet van Olijve en daarmee moesten de kleumende toeschouwers het in de eerste helft doen.

Telstar ging na de pauze wat fanatieker van start en bracht wat meer tijd door op de helft van FC Emmen. De thuisploeg wankelde een beetje, zo moest er een bal van de doellijn worden gehaald en in de 67e minuut dreigde het mis te gaan. Luis Pedro hield in de vijfmeter zone een tegenstander vast, mocht niet mopperen met geel maar scheidsrechter Karel van den Heuvel gaf wel een strafschop die door Daryl van Mieghem werd benut: 1-1. Voor de Emmer verdediger was het de tweede gele kaart na de winterstop. De vrees dat FC Emmen het alsnog moeilijk zou krijgen werd echter snel weggenomen toen een minuut later Roland Bergkamp na een fraaie door Alexander Bannink en Leandro Resida opgezette aanval simpel kon intikken: 2-1.

De weerstand van Telstar was daarmee in feite gebroken hoewel er nog twintig minuten waren te spelen. Joop Gall hield zijn ploeg met functionele wissels op het rechte spoor. Zo kwam Wout Weghorst tien minuten voor het einde Roland Bergkamp vervangen en smaakte het genoegen om twee maal in vijf minuten te scoren. De 3-1 viel na een aanval via Frank Olijve en Quenten Martinus. Goed doorzetten van Elson Almeida werd vervolgens door de supersub tot 4-1 gepromoveerd. Bijna was het nog 5-1 geworden maar daar stak scheidsrechter Van den Heuvel een stokje voor. Het zou ook wel iets te veel van het goede voor FC Emmen zijn geweest.

FC Emmen-Telstar 4-1 (1-0). 30. De Groot 1-0, 68. Van Mieghem (strafschop) 1-1, 69. Bergkamp 2-1, 84. Weghorst 3-1, 89. Weghorst 4-1. Scheidsrechter: Van den Heuvel. Gele kaart: Luis Pedro (FC Emmen), Lettinga (Telstar). Toeschouwers: 3504.
FC Emmen: Van der Vlag, Almeida, Luis Pedro, De Groot (72. De Wit), Metaj, Olijve, Rozema (87. Görtz), Bannink, Resida, Bergkamp (81. Weghorst), Martinus.
Telstar: Varkevisser; Kok, Van Huizen, Mac-Intosh, Correia, Lettinga, Korpershoek (70. Maayen), Kulhan, Van Essen (70. Karg), Van Mieghem, Isoufi (81. Rifai).