FC Emmen pakt eerste driepunter

FC Emmen had FC Eindhoven uitgekozen om na een nederlaag en een gelijkspel als eerste slachtoffer in het seizoen 2007/08 te fungeren. Het plan slaagde dankzij twee treffers van Roy Stroeve en een tactiek die er op was gericht het aantal tegengoals zo laag mogelijk te houden. De bezoekers uit Eindhoven vonden slechts een keer een gaatje in de Emmer verdediging, na die 2-1 werd het nog wel spannend maar echte hachelijke momenten voor het Emmer doel bleven uit.
Trainer Gerry Hamstra startte als het ware met een 4-1-4-1 systeem met Jannes Wolters voor de verdediging en Sergio van Dijk als diepe spits. Op de positie van linkervleugelverdediger stond de pas een dag in dienst zijnde Frank Broers. De routinier zorgde voor meer rust in de achterste lijn maar was ook de pechvogel van de avond. In de 90e minuut werd hij door Agyeman Dickson op de rechterenkel geraakt. De gemotoriseerde brancard moest er aan te pas komen om hem van het veld te halen. Hoe ernstig het is zal de komende dagen moeten uitwijzen. ,,Je hebt de neiging om er direct conclusies aan te verbinden maar we moeten het gewoon even afwachten. Hopelijk valt het mee.”
FC Emmen speelde een goede eerste helft met een hoofdrol voor aanvoerder Roy Stroeve. In de 13e minuut kon hij na aangeven van Geoffrey Verweij rustig vanaf een meter twintig aanleggen en doelman Hendriks was een geslagen man: 1-0. Voor Louis Coolen, de trainer van FC Eindhoven, was het om razend van te worden want er waren vier Eindhovenaren in de buurt maar niemand deed een poging Stroeve het schieten onmogelijk te maken. Een kwartiertje later kon Roy Stroeve vanaf ongeveer dezelfde positie nogmaals tot schot komen maar deze doelpoging miste kracht. In de 36e minuut was het echter weer raak. Sergio van Dijk werd aangespeeld en legde terug op Stroeve die met de buitenkant van de rechtervoet doelman Jurgen Hendriks voor de tweede maal passeerde. De tweede goal kwam eigenlijk net op tijd want de Emmenaren waren het initiatief wat kwijt geraakt. Aan de zijkanten kwamen Verweij en Friis nauwelijks tot ontplooiing wat tot veel balverlies leidde maar het duurde toch tot de 43e minuut toen FC Eindhoven voor het eerst echt gevaarlijk werd. Spits Caracciolo liet een leep balletje los, doelman Thomas Villadsen was geklopt maar Michael van der Kruis redde op de doellijn.
Bij FC Eindhoven werd na de thee met Tim Nelemans een tweede centrale spits naast Caracciolo ingebracht. De Emmer defensie moest daardoor één-op-één verdedigen en dat ging niet altijd even vlekkeloos. In de 68e minuut verkleinden de gasten de achterstand zelfs tot 2-1 toen invaller Nelemans na een door Kevin Diaz genomen vrije trap in de lucht sterker bleek dan Ronald Breinburg. Met wellicht de gedachte in het achterhoofd dat FC Eindhoven een week eerder in Zwolle een 3-1 achterstand nog wegpoetste ging FC Emmen er niet rustiger op spelen. Tot ongeveer een kwartier voor tijd toen Sergio van Dijk en Robbie Haemhouts voor opluchting zorgden en gevaar konden stichtten. Het bleef spannend tot en met de laatste minuut maar de driepunter werd niet meer weggeven. Met als enige domper dus de blessure van Frank Broers die in de laatste minuut werd vervangen door Danny van Dijk die na een keer in de basis te hebben gestaan zijn stekkie al weer was kwijtgeraakt.
FC Eindhoven trainer Louis Coolen was uiteraard niet tevreden. ,,Zo’n wedstrijd mag je niet verliezen. FC Emmen liet ons het spel maken, dat is hun goed recht maar daar hadden wij anders mee om moeten gaan. We speelden veel te gezapig waardoor we die goals om de oren kregen.” Collega Gerry Hamstra had een goede eerste en een minder sterke tweede helft van zijn ploeg gezien. ,,In de tweede helft ging FC Eindhoven met twee spitsen spelen en toen werd het nog penibel. In balbezit hebben we toen te weinig gedaan. Maar uiteraard zijn we blij met de drie punten.”
FC Emmen-FC Eindhoven 2-1. 13. Stroeve 1-0, 36. Stroeve 2-0, 68. Nelemans 2-1. Scheidsrechter: Steegstra. Gele kaart: Haemhouts, Breinburg, Wolters (FC Emmen). Toeschouwers: 3312.
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Breinburg, Van der Kruis, Broers (89. Danny van Dijk); Wolters, Stroeve, Haemhouts; Friis (68. Pannekoek), Sergio van Dijk (83. Dost), Verweij.
FC Eindhoven: Hendriks; Wellens, Van der Weerden, Van der Rijt, Tahapary; De Meersman (46. Nelemans), De Boer, Dickson; Diaz (77. Noyen), Caracciolo), Günor (65. Van Barneveld).

Frank Broers in zijn heroptreden voor FC Emmen.

De 90e minuut: Frank Broers krimpt van de pijn.

Ronald Breinburg (tweede van rechts) kopt naast (Foto’s FC Emmen Media).