FC Emmen overtuigt in winst op Eagles

FC Emmen heeft de opgaande lijn van de laatste weken doorgetrokken met een uitstekende 3-1 overwinning op Go Ahead Eagles dat tot gisteravond de tweede plaats op de ranglijst bekleedde. De Deventenaren hadden bij winst zelfs de koppositie van RKC Waalwijk kunnen overnemen maar werden in de eerste helft in een tijdsbestek van negen minuten op een 3-1 achterstand gezet. FC Emmen kwam in de tweede helft nog wel aardig onder druk te staan maar gaf toch weinig echte doelkansen weg waardoor de winst voor een kleine vijfduizend toeschouwers volkomen verdiend was. Enig smetje was de vijfde gele kaart voor Sergio van Dijk die komende vrijdag als koploper RKC Waalwijk in Emmen op bezoek komt op de tribune mag plaats nemen.
FC Emmen had Frank Broers weer in de gelederen die na twee maanden blessureleed zonder aanloopperiode in het tweede elftal zijn rentree maakte en dat scheelde achterin een slok op een borrel. Bovendien liet FC Emmen al snel zien dat het op scherp stond gezien de harde aanpak van Michael van der Kruis en Robin Demeijer met stevige tackles die in de tweede helft door scheidsrechter Ketting regelmatig met geel werden bedacht maar in de beginfase hield de leidsman de kaarten op zak. Toch namen de gasten al vroeg in de wedstrijd de leiding. Na een prima aanval legde Sjoerd Ars terug op Patrick Ax die ongehinderd kon inschieten: 0-1. ,,We hadden het plan om Go Ahead te laten voetballen”, legde FC Emmen trainer Gerry Hamstra uit, ,,omdat het in de omschakeling is te kloppen. Maar in de eerste de beste aanval lag de bal er al in.” FC Emmen moest even slikken maar kwam tamelijk vlot over deze tegenslag heen. Halverwege de eerste helft kantelde het duel in het voordeel van de Emmenaren met evenals vorige week een hoofdrol voor Morten Friis. Bij de 1-1 werd een verre ingooi van Frank Broers koppend verlengt door Sergio van Dijk waarop Morten Friis vrij tot schot kon komen en hij maakte de kans perfect af: 1-1. Twee minuten later viel de 2-1, Marcel Pannekoek passte op Sergio van Dijk die terwijl het rondom wemelde van de Deventenaren toch rustig kon aannemen en aanleggen. Tegen zijn bekeken schot was doelman Kevin Moeliker kansloos: 2-1. De gasten uit de koekstad bleken achterin erg kwetsbaar te zijn en FC Emmen buitte dat in de 32e minuut uit met een derde treffer. Frank Broers leidde het in met een verre ingooi die tot de enige hoekschop van FC Emmen werd verwerkt. Robbie Haemhouts plaatste de hoekschop vervolgens op het kopgrage hoofd van Morten Friis en het stond 3-1. In negen minuten tijd had FC Emmen de nummer twee van de ranglijst van de mat gespeeld.
Bij Go Ahead Eagles waren Orlando Smeekes en aanvoerder Dominique van Dijk om een disciplinaire reden (te laat uit hun woonplaats Amsterdam vertrokken) buiten de basisopstelling gelaten. Eerstgenoemde, die tegen FC Emmen altijd goede wedstrijden speelt, werd onmiddellijk na de pauze ingezet. Kevin Görtz had aanmerkelijk meer moeite met hem dan met Ax voor de pauze. Later werd ook nog Dominique van Dijk ingezet en in de slotfase mocht tevens spits Rik Platvoet zijn opwachting maken. Eagles trainer Mike Snoei zette dus alles op de aanval maar ondanks een voortdurende druk richting Emmer goal bleven echte honderd procent kansen voor de gasten uit. FC Emmen kreeg daar tegenover een aantal goede mogelijkheden voor Haemhouts na een uur spelen en Sergio van Dijk en Marcel Pannekoek in de slotfase die een betere afwerking hadden verdiend. Dat het een duel op het scherp van de snede was ook op het aantal gele kaarten op te merken. Een niet alledaags feit deed zich voor dat van de 54e tot en met de 58e minuut liefst vijf gele kaarten werden gegeven. Dat had wel een kalmerend effect want na de 58e minuut bleven verdere kaarten uit. Ook doelpunten bleven uit wat dus goed nieuws voor FC Emmen was dat zich nu kan voorbereiden op een nieuw topduel met de komst van het Waalwijker RKC.
FC Emmen-Go Ahead Eagles 3-1. 12. Ax 0-1, 23. Fris 1-1, 25. Sergio van Dijk 2-1, 32. Friis 3-1. Scheidsrechter: Ketting. Gele kaart: Sergio van Dijk, Broers, Demeijer, Pannekoek (FC Emmen), Vosselman, Smeekes (Go Ahead Eagles). Toeschouwers: 4908.
FC Emmen: Villadsen: Demeijer, Broers, Van der Kruis, Görtz, Kamps, Pannekoek, Haemhouts, Verweij, Sergio van Dijk, Friis (70. Leferink).
Go Ahead Eagles: Moeiliker: Vosselman, Schoenmakers, Te Boekhorst, Göbel (79. Platvoet), Van der Berg (46. Smeekes), Türk (71. Dominique van Dijk), Schotman, Ahahaoui, Ars, Ax.

Morten Friis 1-1

Sergio van Dijk 2-1

Morten Friis 3-1 (Foto”s Henk Benting)