Terug naar overzicht Terug

FC Emmen overleeft Nijmeegse hel en is finalist


FC Emmen heeft zich ten koste van NEC geplaatst voor de finale van de play offs. Het was een gevecht om niet snel te vergeten want FC Emmen balanceerde lange tijd op het randje maar de 4-1 nederlaag betekende uiteindelijk plaatsing voor de eindstrijd. Komende donderdag en zondag wacht FC Emmen het Rotterdamse Sparta om een plaats in de eredivisie. 


De droom van de veel geplaagde Nijmeegse trainer Pepijn Lijnders was een snelle openingsgoal, wat tegelijkertijd de nachtmerrie van collega Dick Lukkien was. Lijnders kreeg zijn zin met twee goals in de eerste elf minuten terwijl Lukkien de vooraf voorspelde zekerheid kwijt begon te raken. In een bizarre eerste helft schakelde FC Emmen vaak een half tandje te langzaam waardoor onnodig balverlies ontstond. Balverlies van Stef Gronsveld leidde zo de 1-0 in. Bij de 2-0 liet Youri Loen de verdediger Michael Heinloth opkomen waardoor Anass Achahbar die eerder de 1-0 had gescoord ook de 2-0 voor zijn rekening nam. Het geschokte FC Emmen leefde echter kort daarna op toen Alexander Bannink na aangeven van Glenn Bijl de 2-1 binnentikte. Wat daarna gebeurde tart elke beschrijving. FC Emmen kreeg in een tijdsbestek van zes minuten een handvol goede kansen met als hoogtepunt een schot op de paal van Bannink die vervolgens voor de voeten van Gronsveld terecht kwam die daarop de andere staander raakte!

AT5W9293

Dennis Telgenkamp is hier kansloos.

AT5W9357

Jubel na de goal van Alexander Bannink

AT5W9647

Een vlieger van Alexander Bannink.

In het laatste kwartier voor de thee speelden blessures een rol. Zo botsten Stef Gronsveld en Jeroen Veldmate met de hoofden tegen elkaar. Aan de andere raakte spits Sven Braken na een botsing met Veldmate zodanig geblesseerd dat hij moest worden gewisseld. Dat werd FC Emmen echter fataal want direct na de wissel viel de 3-1 van Frank Sturing. Het werd nog erger toen in de vijfde minuut van de in totaal zes minuten extra tijd ook nog de 4-1 viel van de zeventienjarige Ole Romeny. NEC geloofde er in want tegen dit hopeloos verdedigende FC Emmen viel nog wel meer te behalen.

AT5W0043

Keziah Veendorp neemt het tegen drie Nijmegenaren op.

AT5W0075

Michael Chacon zat er boven op.

AT5W9880

Kom op Gersom, nog even volhouden.

AT5W9983

Mario Bilate baant zich een weg.

Waar FC Emmen ook aan moest wennen was de manier van fluiten van scheidsrechter Bas Nijhuis of beter gezegd het niet fluiten van de toparbiter. Hij hanteerde de fluit slechts spaarzaam waar niet zelden de overtredingen op het randje waren. Een ander punt in het nadeel van de Emmenaren was dat bijna elke hoge bal een prooi voor de Nijmegenaren was. Terwijl achter toch gerenommeerde koppers als Bakker en Veldmate stonden. Met de komst van Josimar Lima voor Cas Peters werd dat probleem gerepareerd. Het aantal kansen in het tweede  bedrijf bleef achter bij dat in de eerste helft en dat was in het voordeel van FC Emmen dat in de 60e minuut nog wel mazzelde toen Anass Achahbar de lat raakte.

CL2J0791

CL2J0798

CL2J0816

Dolle vreugde na afloop (Foto’s: Gerrit Rijkens)

Voor NEC ging de tijd dringen want het had nog twee treffers nodig. Wat FC Emmen betrof kon het niet snel genoeg  afgelopen zijn. Verzorgd voetbal was niet meer mogelijk, het was vrouwen en kinderen eerst met voorin toch af en toe wat dreiging via Mario Bilate. Bij NEC gingen de kopjes zo langzamerhand hangen, het wonder dat een tijdje in de lucht leek te hangen bleef uit. En ook de vier minuten extra tijd bood de thuisclub geen soelaas. FC Emmen controleerde in de eindfase en kon uitbundig het feestje met de meegereisde aanhang vieren.

NEC Nijmegen-FC Emmen 4-1.  5. Achahbar 1-0, 11. Achahbar 2-0, 14. Bannink 2-1, 43. Sturing 3-1, 45. Romeny 4-1. Scheidsrechter: Nijhuis. Gele kaart: Sturing, Verdonk (NEC), Bannink, Bijl (FC Emmen). Toeschouwers: 5321.
NEC Nijmegen: Van Duin; Verdonk, Sturing, Golla, HHeinloth, Breinburg, Langil, Dijkstra (80. Kevin Jansen), Romeny (68. Joppen), Braken (44. Kadiogku), Achahbar.
FC Emmen: Telgenkamp; Gronsveld, Veldmate, Bakker, Klok, Chacon, Bijl, Loen (67. Lima), Peters (66. Bilate), Jansen, Bannink (78. Veendorp).

Statistieken:
Balbezit: 53-47%
Doelpogingen: 13-7
Schoten op doel: 7-4
Schoten naast doel: 6-3
Vrije trappen: 13-13
Corners: 6-5
Reddingen doelman: 3=3
Gele kaarten: 2-2