FC Emmen opgewekt de winterstop in

Het veld in Helmond was bespeelbaar en vanaf de middenstip kon je ongetwijfeld beide doelen zien: dat zijn zo ongeveer de criteria aan de hand waaraan wordt bepaald of een voetbalwedstrijd doorgaat of niet. Scheidsrechter Makkelie vond in ieder geval dat de wedstrijd moest worden gespeeld ondanks een dikke mist die vanaf de tribune soms meer dan de helft van het gebeuren tot een schimmenspel maakte. Zelfs FC Emmen trainer Gerry Hamstra stelde na afloop de vraag, ondanks dat hij drie punten mee naar huis mocht nemen dankzij de 3-0 winst, wie je hiermee eigenlijk een plezier doet.
Het was dus grotendeels gissen geblazen op sportpark De Braak. Wel werd snel duidelijk dat Helmond Sport de beste start had. Het regende hoekschoppen in het voordeel van de thuisclub met maar liefst acht in de eerste zestien minuten wat op dit niveau vermoedelijk een nieuw record is. ,,We hadden in deze periode ook met 2-0 achter kunnen staan”, analyseerde Hamstra. ,,We probeerden achterin te veel te voetballen in plaats van het probleem bij de tegenstander neer te leggen.” Nadat de storm van Helmond Sport was uitgewoed en volgens de geruchten doelman Thomas Villadsen uitstekend zijn doel had schoon gehouden, kantelde de wedstrijd langzamerhand in het voordeel van FC Emmen. Met Geoffrey Verweij, toch niet beste doen, maar vooral Morten Friis als counterspecialisten en een voortdurend dreigende Sergio van Dijk in de buurt werd druk op Helmond Sport uitgeoefend en kwamen er ook kansen. In de 27e minuut bijvoorbeeld was Sergio van Dijk dichtbij succes maar zijn inzet werd door de jonge verdediger Guus Joppen van de doellijn gehaald. Het was uitstel van executie want een minuut later was het toch raak. Een prima uitgevoerde aanval via Morten Friis en Geoffrey Verweij werd door Sergio van Dijk afgerond: 0-1. Verweij had vijf minuten voor rust de 0-2 op zijn schoen toen hij alleen voor doelman Robert van Westerop verscheen maar faalde.
Wat opgelegde doelkansen betreft was er van de kant van Helmond Sport na de beginfase niet veel te zien. Ook na de rust niet toen het wel evenwel als in het eerste kwartier van de wedstrijd fel ten aanval trok maar in de Emmer defensie werd alles wat er voor de voeten kwam consequent weggeroeid en glipte er eens iets door stond daar altijd nog het betrouwbare Deense sluitstuk Thomas Villadsen. Voorin bleef FC Emmen dreiging uitstralen zoals na dik een uur spelen. Morten Friis leek door te breken maar werd net buiten de zestien onderuit de gelopen. Sergio van Dijk belastte zich met de vrije trap en schoot via het lichaamsdeel van een niet nader geïdentificeerde Helmonder raak: 0-2. Twee minuten later zette Morten Friis de kroon op zijn werk door zich vrij te maken en met een fraaie boogbal Van Westerop voor de derde maal te verslaan: 0-3. Dat hij in de 78e minuut een uitgelezen kans op 0-4 miste door tegen Van Westerop op te knallen werd hem zonder enige moeite vergeven. Helmond Sport bleef braaf tegenstand bieden, zo moest Villadsen in de 67e minuut met een prima redding een tegengoal voor komen maar door de (mist)bank genomen was er voor FC Emmen geen centje pijn meer.
Na afloop waren de tegenstellingen bij de trainers groot. Jan Poortvliet van de verliezers: ,,Een klotengevoel om met de derde achtereenvolgende nederlaag de winterstop in te gaan.” Gerry Hamstra van de glorieuze winnaars: ,,Fantastisch natuurlijk om met een zege de winterstop in te gaan. We zitten nu overal weer bij en zijn zelfs in de vierde periode nog niet kansloos.”
Helmond Sport-FC Emmen 0-3. 28. Sergio van Dijk 0-1, 64. Sergio van Dijk 0-2, 66. Friis 0-3. Scheidsrechter: Makkelie. Toeschouwers: 1648.
Helmond Sport: Van Westerop: Joppen, Paardekoper (68. Mihci), Uneken, Lammens, Van Leerdam, Mark van Dijk, Lettinga (77. Junqueira), Höcher (56. Habraken), Chida, Remacle.
FC Emmen: Villadsen: Görtz, Broers, Van der Kruis, Demijer, Haemhouts (69. Bonevacia), Pannekoek, Kamps, Verweij, Sergio van Dijk, Friis.