Terug naar overzicht Terug

FC Emmen ontvangt in de lift zittend SC Cambuur


SC Cambuur draait de laatste weken uitstekend met tien punten uit vier wedstrijden. De laatste drie duels, tegen De Graafschap, FC Oss en Telstar, werden gewonnen. De Leeuwardenaren zijn inmiddels naar de vierde plaats geklommen na half oktober/begin november toch in een dipje te hebben gezeten. Op 5 oktober stond SC Cambuur na een zege op FC Dordrecht een speeldag op de tweede plek, maar verloor vervolgens drie achter elkaar en gleed af naar plaats acht. SC Cambuur is vooral sterk in eigen huis want van de 27 punten zijn er 19 in Leeuwarden behaald en slechts 8 in uitwedstrijden. Zo werd uit verloren van de Brabantse clubs FC Eindhoven, FC Den Bosch en Helmond Sport.


 

Uit de oude doos, seizoen 1989/90: Rudy Metz (midden) schiet Emmen twee minuten voor tijd tegen Cambuur naar de 3-2 zege.

FC Emmen-SC Cambuur mag als een semi-derby worden beschouwd en dat geeft bij spelers en toeschouwers meestal een extra stukje beleving. In het afgelopen seizoen bijvoorbeeld stond het vijf minuten voor het einde nog 0-1 en leek het duel beslist, maar vervolgens ging FC Emmen alles of niets spelen met drie punten als resultaat. Bart de Groot en Sander Fischer kopten FC Emmen nog naar een sensationele 2-1 overwinning. Een scenario waarvoor trainer Joop Gall ongetwijfeld wil tekenen. Zijn tegenstrever Alfons Arts heeft uiteraard andere gedachten. De in Emmen wonende oefenmeester van SC Cambuur heeft een bloedhekel aan verliezen en zeker aan de Meerdijk wil hij drie punten pakken.

Een overwinning zou voor FC Emmen natuurlijk een geweldige opsteker zijn. Het kwartje van Joop Gall dat niet wil vallen, is inmiddels een beetje legendarisch aan het worden, maar het wordt tijd om daar mee te breken. Wat de geschiedenis van de onderlinge duels betreft heeft FC Emmen een licht thuisvoordeel. Van de 23 in Emmen gespeelde duels won FC Emmen er elf, verloor er acht en vier keer stond er na negentig minuten een gelijke stand op het scorebord. Na SC Cambuur wacht FC Emmen dit jaar nog twee duels buitenshuis tegen achtereenvolgens FC Oss en FC Dordrecht. De eerstvolgende thuiswedstrijd is FC Emmen – Excelsior op 18 januari a.s.