Terug naar overzicht Terug

FC Emmen ontvangt FC Eindhoven


Normaal gesproken was er geen grote rol voor FC Eindhoven in de competitie weggelegd. Het eindigde vrijwel altijd in het rechterrijtje met uitschieters naar beneden als twee maal negentiende en een keertje achttiende. De laatste keer dat FC Eindhoven in de bovenste helft van de ranglijst eindigde was in 2000/01. Maar dit seizoen is alles anders. Onder leiding van trainer Ernest Faber, tevens assistent van Bert van Marwijk en volgend seizoen waarschijnlijk assistent bij PSV,  is de ploeg dit seizoen tot bloei gekomen. Het stond zelfs lang op de eerste positie en het moet al vreemd lopen indien de play offs niet wordt gehaald. Met nederlagen tegen FC Oss en Sparta in de maand februari leek FC Eindhoven even in een dalletje te zitten maar daarop volgden drie overwinningen op rij. AGOVV en MVV werden verslagen en afgelopen maandag maakte FC Eindhoven indruk door Go Ahead Eagles nog wel in Deventer met 3-1 te kloppen.


FC Emmen in de laatste drie wedstrijden is exact het tegenover gestelde van FC Eindhoven met drie nederlagen op rij. Twee daarvan in uitwedstrijden maar op de maandagavond werd in eigen huis ook van SC Veendam verloren. Een pijnlijke reeks in een tijd dat sportieve successen de enige manier lijkt om de club positief in het nieuws te brengen. Dertien doelpunten tegen in drie wedstrijden is natuurlijk veel te veel. Trainer René Hake ziet het vanzelfsprekend als prioriteit daarin zo snel mogelijk verandering te brengen. ,,We krijgen de doelpunten te gemakkelijk tegen, dat was ook tegen SC Veendam weer het geval. Dat moet gewoon anders. In het begin van de competitie hebben we ook een soortgelijke fase gekend en daar zijn we overheen gekomen. Dat moet nu dus ook weer gebeuren door dichter op elkaar te spelen. De spelers iets anders neer te zetten zodat we beter in staat zijn de taken goed uit te voeren. Anders dreigt het seizoen dood te bloeden.”

Is de verdedigng momenteel niet top, met het scorend vermogen is het ook niet best gesteld. Blijkbaar weegt het gemis van Ruud ter Heide toch zwaarder dan menigeen heeft gedacht. De cijfers ondersteunen deze stelling. Na het vertrek van de spits speelde FC Emmen acht wedstrijden en scoorde daarin slechts vijf keer. In vier wedstrijden kwam FC Emmen zelfs helemaal niet tot scoren. In de laatste tien duels voor de winterstop won FC Emmen weliswaar ook niet alles maar scoorde in alle tien duels minimaal een goaltje. Eldridge Rojer moest aanvankelijk het gat dat Ter Heide achter liet opvullen maar heeft na zijn lange afwezigheid tijd nodig om weer op niveau te komen. Met Renaldo Jongebloet werd een spits aangetrokken maar ook hij ontbeert het aan ritme. ,,We maken inderdaad heel moeilijk doelpunten”, zegt Hake. ,,Dat betekent niet dat je dan moet verliezen, je kunt ook gelijk spelen.” 

Vrijdagavond tegen FC Eindhoven ontbreken bij FC Emmen Marijn Sterk, Randy Wolters en Kay Velda. Eerstgenoemde wacht nog een kruisbandoperatie, Wolters is wegens zijn vijfde gele kaart geschorst en Velda heeft nog last van de botsing die hij tegen SC Veendam uitgerekend met teamgenoot Randy Wolters had. Shkodran Metaj keert weer terug na het uitzitten van een schorsing terwijl Mike Koenders weet fit is verklaard.