FC Emmen onderuit in vermakelijk duel

De uitslag op zich was voor FC Emmen natuurlijk teleurstellend na de twee overwinningen in uitwedstrijden. Maar de huid werd duur verkocht en dat voor trainer Harry Sinkgraven reden om zijn ploeg toch een complement te geven. ,,Het resultaat was teleurstellend. Je hoopt uiteraard op eigen veld die goede reeks voort te zetten. Het is niet gelukt maar ze hebben wel alles gegeven.”
In een attractief duel kende FC Emmen een beroerde start. Binnen twintig minuten stond het 0-2 omdat het achterin niet goed stond. De vlot combinerende Friezen sneden als een mes door de boter door de Emmer verdediging. Vooral Leonardo was met al zijn ervaring een risicofactor. In de zesde minuut moest FC Emmen al de eerste tegenslag incasseren toen Michel Poldervaart met Danny Guyt in de rug het laatste tikje gaf door zijn eigen doelman te passeren: 0-1. In de achttiende minuut maakte Guyt na een combinatie met Van der Heide en Mark de Vries zelf het karwei af, hij stond in het centrum zo vrij als een vogeltje en passeerde Harm Zeinstra voor de tweede maal. ,,De verdedigers stonden te ver van de man af”, analyseerde Sinkgraven. FC Emmen had intussen al gedwongen moeten wisselen. Erwin Buurmeijer, die spelmaker Sandor van der Heide het leven zuur moest maken, raakte in de 13e minuut geblesseerd en moest worden vervangen door de gepasseerde Roy Stroeve wiens carriere als bankzitter dus nog geen kwartier duurde. FC Emmen herpakte zich na de 0-2 en kwam drie minuten later terug in de wedstrijd. Een prima actie van Xander Houtkoop werd door Hans Denissen vanuit een moeilijke positie afgerond: 1-2. Houtkoop speelde een andere rol dan gebruikelijk. Hij stond naast Ruud ter Heide geposteerd om het Cambuur centrale verdedigingsduo te binden. De linkerkant bleef daardoor vrij waardoor Dennis van der Ree bij de gasten geen directe tegenstander had maar daar niet al te veel mee deed. Wel behoedde hij zijn ploeg voor de gelijkmaker door een knal van Michel Poldervaart  min of meer per ongeluk op de doellijn te keren. De kansen bleven over en weer komen want kort daarop leek Sandor van der Heide van een missertje van Guus de Vries te profiteren maar Harm Zeinstra bleef koel. Even later kwam Ruud ter Heide een teentje te kort bij een voorzet van Xander Houtkoop.

Hans Denissen scoort hier de 1-2.

Cambuur doelman David Meul is kansloos op de vrije trap van Hans Denissen (Foto’s Gerrit Rijkens)

Na de pauze keerde bij FC Emmen Michel Poldervaart niet terug en voor hem kwam Erik van der Ven opdraven. Maar de thuisploeg zat direct na de hervatting even in de problemen. Harm Zeinstra kon een inzet nog net via de lat in een hoekschop ombuigen. De 1-3 leek in de lucht te hangen maar in plaats daarvan werd het 2-2. Na een uur spelen kreeg FC Emmen na een overtreding op Houtkoop op een geschikte plaats een vrije trap toegewezen. Hans Denissen was de laatste weken onfortuinlijk vanaf die positie maar deze keer knalde hij de bal schitterend in de bovenhoek: 2-2. De vreugde duur slechts kort want luttele minuten later stond het 2-3 voor de gasten. Sjors Paridaans werkte de bal onvoldoende weg en daarvan maakte uiteindelijk invaller Kevin Diaz gebruik door SC Cambuur weer op voorsprong te zetten. In de slotfase was het alles of niets voor FC Emmen. Sander Fischer werd naar voren gedirigeerd maar kansen voor Ruud ter Heide en Xander Houtkoop werden niet in klinkende munt omgezet. FC Emmen ontsnapte daar tussendoor nog een keertje aan de 2-4 toen Guus de Vries een bal van de lijn veegde maar in de extra tijd kwam die vierde treffer er toch. FC Emmen speelde op dat moment met tien man omdat Roy Stroeve na een fikse tik (vermoedelijk een hersenschudding) per brancard was afgevoerd en de drie wissels al waren opgesoupeerd. Harm Zeinstra ging in de 94e minuut zelfs mee naar voren maar na een paar hachelijke momenten in de zestien van SC Cambuur kreeg FC Emmen het deksel op de neus. Denissen schoot de bal in de voeten van een tegenstander waarop de counter in de 2-4 werd omgezet. Doelpuntenmaker Maachi was bijna nog ingehaald door Zeinstra maar niet meer dan dat.

FC Emmen-SC Cambuur 2-4. 6. Poldervaart (in eigen doel) 0-1, 18. Guyt 0-2, 21. Denissen 1-2, 61. Denissen 2-2, 69. Diaz 2-3, 90. Maachi 2-4. Scheidsrechter: Van Sichem. Gele kaart: Fischer, Houtkoop, Stroeve (FC Emmen), Mark de Vries (SC Cambuur). Toeschouwers: 2215.
FC Emmen: Zeinstra; Leonardo (76. Lip), Fischer, Zimmerman, Guus de Vries, Poldervaart (46. Van der Ven), Buurmeijer (15. Stroeve), Paridaans, Denissen, Ter Heide, Houtkoop.
SC Cambuur: Meul; Rustenberg, Van Boxel, Hese, Van der Ree, Guyt, Van der Heide, Türk (86. Beekmans), Maachi, De Vries (62. Diaz), Ghoochannejhad.