FC Emmen neemt punt mee uit Amsterdam

FC Emmen kan op een geslaagde ouverture van het seizoen terugblikken. Jong Ajax mocht dan op papier over een veelvoud aan talent beschikken, maar dat was in de wedstrijd nauwelijks te zien. De partijen waren redelijk in evenwicht met een aantrekkelijke eerste helft en een minder amusant tweede bedrijf. Met de 1-1 eindstand moeten beide partijen dan ook kunnen leven.

De grote vraag vooraf was met welk ensemble Jong Ajax voor de dag zou komen. Nou dat viel ook het oogpunt van FC Emmen bepaald niet mee, want er stond nogal wat transferwaarde op het veld. Een blik op de opstelling leek genoeg om het ergste te vrezen doch FC Emmen was duidelijk niet van plan zich te laten overrompelen. Het begon met druk te zetten en het duurde even voordat de thuisploeg zich naar voren waagde maar toen was het ook gelijk code rood in het Emmer strafschopgebied. Richairo Zivkovic had in de vierde minuut al moeten scoren na een missertje achterin maar tikte de bal voorlangs. Een minuut later haalde Vaclav Cerny uit en raakte de lat. Het was even door ademen voor de Emmenaren maar vier minuten later kreeg het plotseling de wind mee. Ajax doelman Andre Onana blunderde en Rogier Krohne kon heel simpel de 0-1 aantekenen.

De 0-1 in wording: Henk Bos maakt het doelman Onana lastig.

Andre Onana blundert en Rogier Krohne kan de 0-1 scoren.

Gersom Klok geconcentreerd bezig.

Doelman Dennis Telgenkamp kan de gelijkmaker van Muric (niet zichtbaar) niet verhinderen.

Hands van Issa Kallon

Tim Siekman heeft Richairo Zivkovic stevig in de greep (Foto’s: Gerrit Rijkens)

FC Emmen bleef nog een tijdje genieten van de voorsprong en kreeg kansjes om die nog uit uit te bouwen. Zo kopte Frank Olijve net over en zag Tim Siekman een inzet uit de eerste hoekschop van FC Emmen in de handen van de doelman belanden. Na een klein half uur was het echter uit met de pret toen rechterspits Robert Muric tussen de benen door van Niels Fleuren net een boogballetje raak schoot. De gelijkmaker was echter niet de inleiding tot een offensief van de thuisploeg maar het waren juist de gasten, uit het voor Amsterdam altijd zo verre Emmen, die de betere mogelijkheden kregen. Niels Fleuren zette een mooie actie op maar kon het niet afronden en de mooiste kans was voor Rogier Krohne zes minuten voor de pauze. Hij kwam een paar meter voor de goal vrij tot schot maar knalde tegen doelman Onana op. De rust ging derhalve in met een 1-1 stand en FC Emmen kon terugblikken op een zeer verdienstelijke 45 minuten.

Niels Fleuren ontwijkt Deyovaiso Zeefuik (2).

Josimar Lima (midden) hield het ruim zeventig minuten vol.

Henk Bos wordt geflankeerd door twee Ajacieden.

De tweede helft was een tikkeltje minder interessant dan het eerste bedrijf. Er gebeurde weinig voor de doelen en het aantal doelkansen was zo goed als nihil. Het had er langzamerhand alle schijn van dat wie nu nog scoorde spekkoper zou worden. Maar ook dat gebeurde niet. Een opvallende gebeurtenis was nog een stevige botsing tussen Richairo Zivkovic en Sander Rozema, hij speelde zijn 200ste wedstrijd in het betaalde voetbal, die het vorig seizoen ook bijna op dezelfde plek met elkaar aan de stok kregen. De Ajax spits ontsnapte deze keer aan geel. Bij FC Emmen werd nieuwkomer Josimar Lima dik een kwartier voor het einde vervangen door Jurjan Mannes en kon terugzien op een prima wedstrijd. De eveneens goed debuterende Issa Kallon moest kort daarna de strijd opgeven wegens kramp waarvoor Justin Mulder binnen de lijnen kwam. Verschil maakte het allemaal niet meer, het bleef bij 1-1.

Issa Kallon in duel met Terry Lartey Sanniez (rechts)

De technische staf kon tevreden zijn (Foto’s: Bennie Wolbers).

Jong Ajax-FC Emmen 1-1. 9. Krohne 0-1, 26. Muric 1-1 Scheidsrechter: Gerrets. Gele kaart: Lartey Sanniez (Ajax). Toeschouwers: 1098.
Jong Ajax: Onana; Zeefuik, Sanchez, De Ligt, Lartey Sanniez, De Jong, Van de Beek, Nouri, Cerny (74. El Idrissi), Zivkovic, Muric.
FC Emmen: Telgenkamp: Klok, Lima (72. Mannes), Siekman, Fleuren, Rozema, Bos, Olijve, Kallon (77. Mulder), Krohne, Danso.