FC Emmen na rood weer van de kaart

Het goede nieuws was dat FC Emmen voor de derde achtereenvolgende keer ongeslagen bleef, een reeks die dit seizoen nog niet was vertoond. Maar jubelen kon de ploeg daar niet om want het kon opnieuw een voorsprong niet over de eindstreep brengen. En dat terwijl het een uur lang met een man meer speelde nadat Go Ahead speler Michal Janota in de 31e minuut na een schandalige overtreding op Marcel Piesche door scheidsrechter Gözübüyük met rood was weggestuurd. Ook Go Ahead trainer Andries Ulderink kon zich daarin vinden: ,,Daar is het laatste woord nog niet over gezegd want dit kan niet als speler van Go Ahead.”
FC Emmen trainer René Hake doet er wellicht goed aan eens bij zijn BV Veendam collega Joop Gall te rade te gaan hoe het komt waarom BV Veendam juist in de slotfase regelmatig punten pakt terwijl FC Emmen precies het tegenover gestelde doet. De Emmenaren speelden een superieure eerste helft waarin ze volkomen terecht op een 1-0 voorsprong kwamen. Om wat meer zekerheid in te bouwen was een tweede treffer eigenlijk noodzakelijk en de kansen daarop waren er best maar het verzilveren is bij FC Emmen een onderdeel dat nog enige oefening behoeft. Vrije trappen in de eerste helft op aantrekkelijke afstanden van Tjaronn Chery en Hans Denissen, toch in potentie een sterk wapen, werden te simpel ingeschoten. In de 17e minuut was FC Emmen dicht bij de eerste treffer maar Jeffrey de Visscher raakte de staander. De bezoekers konden tegenover het bij vlagen vloeiende aanvalsspel van FC Emmen niets tegenover stellen. Na een klein half werden ze dan ook terecht met een achterstand geconfronteerd. Hans Denissen produceerde een fraaie lob van ‘doelpunt van de maand”  gehalte waarop Eagles doelman Sergio Padt volkomen kansloos was: 1-0. Vijf minuten later leek het er voor FC Emmen nog zonniger uit te gaan zien toen Janota met rood moest opkrassen. Nog voor rust leek de thuisploeg van de overtal situatie profijt te trekken maar de treffer van Hans Denissen in de 39e minuut werd wegens buitenspel niet toegekend.

Sergio Padt is kansloos op de lob van Hans Denissen (Foto: FC Emmen Media)

Doelpuntenmaker Hans Denissen jubelt met Tjaronn Chery in de achtervolging (Foto: Boudewijn Benting)

Hans Denissen (links aan de bal) denkt hier de 2-0 te scoren maar staat buitenspel (Foto: FC Emmen Media)

FC Emmen moest dus Ruud ter Heide missen, ook Go Ahead miste met Luis Pedro zijn topscorer, en zijn plaats werd overgenomen door Eldridge Rojer. Hij werkte zich het apezuur maar had op beslissende moment net niet het geluk mee. Zo bijvoorbeeld in de 56e minuut toen hij een lange solo net niet kon afmaken. FC Emmen ging zich echter duidelijk ongemakkelijk voelen met de minieme voorsprong. Het balbezit was meestal te kort en spelers met veel technische bagage als Tjaronn Chery en Jeffrey de Visscher konden daar geen verandering in brengen. De formatie uit Deventer werd steeds brutaler en hoewel het niet echt veel kansen creëerde, had het na een uur spelen al op gelijke hoogte kunnen komen toen Sander Fischer zich vergaloppeerde en Koen van der Biezen daar bijna van profiteerde. Naar mate de wedstrijd vorderde werd vooral Jeffrey de Visscher met veel te gemakkelijk balverlies een risicofactor maar werd pas acht minuten voor tijd door Richard Stolte afgelost.
Vijf minuten voor het einde gebeurde al bijna wat het Emmer publiek voelde aankomen toen Koen van der Biezen een geweldige kans kreeg maar zijn uithaal werd fraai door Harm Zeinstra tot hoekschop omgebogen. Het was echter uitstel van executie want uit de aansluitende hoekschop kon de centrale verdediger Freek Heerkens de bal achter Zeinstra drukken: 1-1. De hoekschop vanaf rechts werd door de vrijstaande Dave Bus naar de eveneens ongedekt staande Heerkens doorgekopt en die wist er wel raad mee. In de extra tijd liet FC Emmen nog een barrage van schoten richting doelman Sergio Padt los maar de inzetten verstikten in de muur van verdedigers. ,,Een uur lang hebben we goed gespeeld en zijn we ook verdiend op voorsprong gekomen”, verzuchtte trainer René Hake. ,,We hebben echter verzuimd om de voorsprong op te voeren. Dan is het uiteindelijk natuurlijk zuur dat we kort voor tijd via een spelhervatting die overwinning toch nog weer uit handen hebben gegeven.”

Eldridge Rojer in de tang tusen Dave Bus (links) en Freek Heerkens (4). (Foto: Boudewijn Benting).

Jeffrey de Visscher duelleert met Hans Denissen (Foto; FC Emmen Media).

FC Emmen-Go Ahead Eagles 1-1. 26. Denissen 1-0, 86. Heerkens 1-1. Scheidsrechter: Gözübüyük. Rode kaart: 31. Janota (Go Ahead Eagles). Gele kaart: Denissen (FC Emmen), Van der Biezen, Van den Ouweland, Vosselman (Go Ahead Eagles). Toeschouwers: 2011.
FC Emmen: Zeinstra: Piesche, Fischer, Zimmerman, Guus de Vries, De Groot, Chery, Johnny de Vries, Denissen, Rojer, De Visscher (82. Stolte).
Go Ahead Eagles: Padt: Vosselman, Heerkens, Bus, Droste, Hollart, Janota, Van den Ouweland (74. Michiels), Vogelsang (44. Suk), Van der Biezen, Gerritsen (47. Klok).