FC Emmen met matig spel naar overwinning

De 1-0 overwinning van FC Emmen op het bezoekende Telstar zal zo goed als zeker geen ereplaats krijgen in het museum van de club. Tenminste wat het vertoonde veldspel betreft want dat was niet bepaald groots, aan de andere kant de drie punten werden wel over de streep gehaald tegen een goed voor de dag komend Telstar waardoor zelfs een plaatsje op de ranglijst werd opgeschoven: van de zevende naar de zesde positie.

Met de derde achtereenvolgende overwinning heeft FC Emmen eigenlijk geen reden tot klagen maar de manier waarop, zoals tegen Telstar, stemt tot nadenken. Vooral in de eerste helft werd de ploeg voortdurend door laagvlieger Telstar op eigen helft gedrongen. Pogingen het spel te verplaatsen liepen meestal op niets uit omdat balbezit doorgaans aan de korte kant was. ,,We waren slecht aan de bal’’, erkende coach Marcel Keizer. ,,Dan is het natuurlijk wel lekker dat je met 1-0 de rust ingaat en uiteindelijk ook nog over de streep trekt. Bij een aantal jongens, die na de winter weer hebben aangesloten, ontbreekt echter nog het goede gevoel voor de bal. Duidelijk is dat we op deze manier niet veel wedstrijden gaan winnen. De inzet is boven twijfel verheven, het spel niet en daar sluiten we de ogen niet voor.’’

Raymond Gyasi, aan de bal, kon deze keer geen hoofdrol vertolken.

Jordy van Deelen met Thomas van den Houten (5) in de buurt.

Rick ten Voorde neemt een horde

Collega trainer Michel Vonk van Telstar had ook reden tot klagen maar om een andere reden. Zijn ploeg kreeg de meeste kansen en liet ze allemaal liggen. Een hoekschoppen verhouding van 2 tegen 8 in het voordeel van de Noordhollanders was ook veelzeggend. ,,In de eerste helft hebben we prima gespeeld, maar de tegenstander krijgt een kans en schiet die binnen. Dat wij vergeten af te drukken achtervolgt ons voortdurend. In de tweede helft zette FC Emmen wat meer druk doch wij krijgen toch nog een paar goede mogelijkheden met o.a. een schot op de paal. Het zat ons niet mee en we gaan met een stevige kater de bus in.’’

Het elftal van FC Emmen was op vier posities gewijzigd in vergelijking met een week eerder. Trainer Marcel Keizer negeert de oude wijsheid van niet morrelen aan een winnend elftal maar de verschuivingen lijken niet bepaald ten goede van het veldspel te komen. In de eerste helft was een ongevaarlijk schot van buiten de zestien van Sander Rozema in de 37e minuut het eerste schot op doel. Telstar zette veel druk, FC Emmen moest alle zeilen bijzetten en kwam meestal niet verder dan simpel opruimen. Op slag van rust gaf een briljant moment van Rick ten Voorde de ploeg echter een impuls. Hij was naar de zijkant uitgeweken en gaf een voorzet richting Erixon Danso bij de tweede paal. De topscorer van FC Emmen schoof de bal vervolgens moeiteloos binnen: 1-0.

Tom Overtoom maakt zich klaar voor zijn debuut.

Derre Kwee is lastig voor Fabian Serrarens.(Foto’s: Boudewijn Benting)

Het is vaak zo dat FC Emmen in de tweede helft meer gas geeft en dat was ook deze keer het geval. Grote kansen kwamen daar echter niet uit, dat was aan de andere kant wel het geval. Na een uur spelen pakte doelman Telgenkamp een kopbal van Marko Maletic op de doellijn en dat leek rijp voor een videoscheidsrechter. De tweede grote mogelijkheid voor de gasten viel vier minuten voor tijd toen verdediger Crescendo van Berkel op de paal kopte. Het was billenknijpen voor FC Emmen waar een kwartier voor het einde nieuweling Tom Overtoom zijn debuut maakte. FC Emmen doorstond vervolgens ook nog vier extra minuten onder erbarmelijke weersomstandigheden en mocht zich gelukkig prijzen.

FC Emmen-Telstar 1-0. 45. Danso 1-0. Scheidsrechter: Kooij. Assistent-scheidsrechter: Langeland, Meints. Vierde official: Henshuijs. Gele kaart: Maletic (Telstar). Toeschouwers: 3210.
FC Emmen: Telgenkamp; Van Deelen, Seip, Streutker, Kwee, Mannes, Deul (89. Siekman), Rozema, Gyasi (74. Overtoom), Ten Voorde, Danso.
Telstar: Zonneveld (69. Horton); Ottenhoff, Korpershoek, Van Berkel, Van den Houten, Keurntjes, Lilipaly, Van den Broek, Tissoudali, Maletic (78. Tutuarima), Serrarens (71. Ajnane).