FC Emmen maakt het FC Eindhoven erg moeilijk

Trainer René Hake kon op de knullig verlopen persconferentie voor het eerst sinds weken een wat opgewekter geluid laten horen. ,,Na een desastreuze week hebben we toch een stap vooruit gemaakt. Alleen jammer dat we ons zelf niet hebben beloond. In de tweede helft hebben we meer lef getoond en zijn tegen FC Eindhoven, dat in mijn ogen wellicht de best voetballende ploeg in de eerste divisie is, tot en met de laatste minuut in de wedstrijd gebleven.”
Hake had Shkodran Metaj en Renaldo Jongebloet uit de basis gelaten terwijl Matthieu Bemba en Elson do Rosario Almeida vanaf het eerste fluitsignaal mochten starten. De bedoeling was om compact te spelen en met snelle spitsen als Almeida en Rojer uit de verdediging te komen. Dat lukte in de eerste helft redelijk hoewel het soms een dubbeltje op zijn kant was omdat de centrale verdedigers Kevin Görtz en Sander Fischer niet uitblonken in het maken van de juiste keuzes. FC Eindhoven stoorde bovendien in de beginfase ook sterk en liet FC Emmen nauwelijks aan de opbouw toe komen. Nochtans creëerden de Brabanders weinig reële scoringskansen. Na een kwartier spelen kreeg Serhat Koc er wel eentje als gevolg van het uitglijden van Görtz maar Harm Zeinstra bracht redding.

Halverwege de eerste helft ontstond de naar later zou blijken winnende goal na een overtreding op Koc. Dat was op een mooie plek voor een linkspoot op achttien meter bijna recht voor de goal. Sjors Paridaans is dan de specialist en de ex-Emmenaar krulde de bal in de linker benedenhoek. Harm Zeinstra dook tevergeefs in de goede hoek maar het schot leek houdbaar: 0-1. Vier minuten later kreeg Rinke Pennings een kans na een fout van Fischer maar schoot naast. Kort daarop ontsnapte Michal Mravec aan een tweede gele kaart. De eerste had hij kort daarvoor opgelopen maar ging vrijwel direct daarna nogal wild op zijn tegenstander in. Scheidsrechter Van de Graaf streek echter over zijn hart en liet het bij een vermaning. In de 28e minuut was FC Emmen dicht bij een treffer. Het liet de bal uitstekend zo rond de zestien rond gaan maar niemand was bereid om de trekker over te halen waardoor de kans verloren ging.

De ontwikkeling van de 0-1. Sjors Paridaans schiet, Youness Mohktar (11) sticht verwarring (Foto’s FC Emmen Media)

Was FC Eindhoven in de eerste helft de betere ploeg, in het tweede bedrijf lag de verhouding anders. FC Emmen zette nu druk op de helft van de tegenstander wat al snel resulteerde in een kwartet hoekschoppen. FC Eindhoven kraakte af en toe behoorlijk maar FC Emmen heeft een schrijnend gebrek aan scorend vermogen. Eldridge Rojer had bijvoorbeeld een geweldige knal in de gedachte maar mikte de bal hoog in de tribune. Invaller Mehmet Boztepe schoot vanaf een meter of twintig rakelings over en verdediger Sander Fischer stichtte een keertje gevaar na een vrije trap maar hield aan zijn inspanning slechts een hoekschop over. Het bleef daardoor bij 0-1 wat de vierde nederlaag op rij was. Om wedstrijden te winnen is echter iemand nodig die een kans koeltjes kan afmaken. Die is nog niet gevonden waardoor FC Emmen nu in 360 minuten niet heeft gescoord.

FC Emmen-FC Eindhoven 0-1. 23. Paridaans 0-1. Scheidsrechter: Van de Graaf. Gele kaart: Mravec, De Groot (FC Emmen), Mohktar, Swinkels (FC Eindhovn). Toeschouwers: 2000.
FC Emmen: Zeinstra; Kunst, Görtz, Fischer, Koenders, De Groot, Bemba (59. Boztepe), Mravec (71. Metaj), De Visscher, Almeida, Rojer (77. Jongebloet).
FC Eindhoven: Swinkels; Paridaans (67. Kantelberg), Rossen, Van Kouwen, Van Son, Lucius, Pennings (59. Vanbelle), Van Geele, Mohktar, Koc, Waalkens (81. Tahapary).