FC Emmen laat winst in extra tijd glippen

FC Emmen leek het voor elkaar te hebben toen Boy Deul kort voor tijd de 2-0 op het scorebord bracht. Maar een wedstrijd duurt negentig minuten plus extra tijd en dat laatste was deze keer vijf minuten. Almere City FC slaagde er in om in die extra tijd van 2-0 tot 2-2 terug te komen. Geen uitslag waarmee FC Emmen tevreden kon zijn maar gezien de omstandigheden leverde het toch een prestatie van formaat. Immers na een rode kaart voor Tim Siekman moest het 58 minuten met een man minder spelen en kreeg het ruim vijfduizend koppige publiek achter zich door een hartveroverende inzet. Uiteindelijk was er een strafschop voor nodig die geen strafschop had mogen zijn om de gasten weer op het voor hen goede spoor te krijgen. De 2-2 kon je bijna aanvoelen en kwam er dus ook. Een geweldige domper wat het resultaat als een nederlaag deed aanvoelen.

Roland Bergkamp verliest hier het duel.

Het fatale moment voor Tim Siekman (Foto’s: Boudewijn Benting)

Ondanks de snijdende kou was het een duel om warm van te worden. Almere City FC was duidelijk niet van plan om als figurant te fungeren en zette FC Emmen direct onder druk. In de eerste acht minuten leidde dat tot een trio mogelijkheden voor de gasten maar vooral de weer sterk keepende Marko Meerits was een sta-in-de-weg. Daarna waren er ook mogelijkheden voor Boy Deul en Roland Bergkamp maar ook de Almeerse doelman Marco van Duin verstond zijn vak. FC Emmen had niet echt controle maar de rode kaart in de 32e minuut voor Tim Siekman, na een overtreding op de bijna doorgebroken Vincent Janssen, deed het spelbeeld veranderen en merkwaardig genoeg in het voordeel van FC Emmen. Het vocht voor elke meter en Almere City kon geen voordeel uit de overtal situatie krijgen. Op slag voor rust was er nog wel een geweldige redding van Marko Meerits op een zwabberbal van Hoefdraad voor nodig om met 0-0 de rust in te gaan.

Spits Cas Peters zit momenteel in een fase dat bijna alles lukt en dat was drie minuten na de thee weer het geval. Zijn uithaal van net buiten de zestien plofte over doelman Van Duin tegen de touwen: 1-0. Tien minuten later was Peters dicht bij de 2-0 maar nu bracht de staander redding voor Almere City. Het laatste half uur van de wedstrijd was bijzonder boeiend. FC Emmen had het probleem om met een man minder de voorsprong over de streep te krijgen en Almere City deed er alles aan om weer in de wedstrijd te komen maar vond geen oplossing. Twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd leek FC Emmen op rozen te zitten. Boy Deul, vaste vrije trappen nemer over het algemeen zonder al te veel succes, haalde nu wel doeltreffend uit met een schitterende vrije trap en niets leek een 2-0 zege voor FC Emmen in de weg te staan.

Het publiek kwam massaal naar de JENS Vesting.

Kleumen op de bank.

Bestuursvoorzitter Ronald Lubbers (rechts) lijkt hulp van boven te zoeken. Uiterst links directeur Wim Beekman.

De ontlading bij de 2-0 van Boy Deul (Foto’s: Bennie Wolbers).

In de tweede minuut van de extra tijd deed een beslissing van scheidsrechter Kevin Blom de wedstrijd alsnog kantelen. Vincent Janssen leek de bal in de zestien te ver voor zich uit te spelen waardoor doelman Meerits kon ingrijpen. Janssen ging daarbij onderuit maar de strafschop die er op volgde leek niet terecht wat door de beelden werd ondersteund. Vincent Janssen nam desondanks de penalty en verkleinde tot 2-1. Almere City zette vervolgens veel extra druk en de hachelijke momenten voor de goal van FC Emmen stapelden zich op. De 2-2 werd uiteindelijk gemaakt door verdediger Cees Toet. Wellicht was het te verhinderen geweest indien Cas Peters op het middenveld zijn tegenstander niet zo gemakkelijk had laten gaan terwijl vervolgens de voorzet vanaf de rechterkant er ook niet werd uitgehaald. Voor Almere coach Fred Grim was het in ieder geval een opluchting: ,,We mogen niet mopperen en niet klagen. Na die 2-0 achterstand ben ik hier wel blij mee.”

FC Emmen-trainer Joop Gall had genoten van het publiek en de inzet van zijn spelers maar het resultaat stelde teleur. ,,Na de 2-0 denk je van dit kan niet meer fout gaan. Die strafschop, er was meer sprake van een aanvallende fout dan een overtreding van onze doelman, zette de boel echter op zijn kop. Het was billen knijpen in die slotfase en de 2-2 was bijzonder zuur en voelt aan als een nederlaag. Een grote domper, want ze hebben er zo hard voor gewerkt. Het positieve was dat het lang geleden is dat we het publiek zo vierkant achter ons hebben gekregen.”

FC Emmen-Almere City FC 2-2. 48. Peters 1-0, 88. Deul 2-0, 90. Janssen (strafschop) 2-1, 90. Toet 2-2. Scheidsrechter: Blom. Rode kaart: 32. Siekman (FC Emmen). Gele kaart: Jallo, Meerits (FC Emmen), Quasten, Janssen, Receveur (Almere City FC). Toeschouwers: 5340.

FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Jallo, Deul, Rozema, Vossebelt (66. Seip), Resida (81. Olijve), Bergkamp (70. Almeida), Peters.
Almere City FC: Van Duin; Bouma, Keller, Toet, Quasten (71. Salasiwa), Receveur, Oost (65. De Kogel), Kip, Mamedov, Janssen, Hoefdraad.