FC Emmen laat koploper FC Den Bosch ontsnappen

Met de 1-1 uit bij koploper FC Den Bosch verlengde FC Emmen de reeks ongeslagen competitieduels tot vijf. Het was al weer een tijdje geleden dat een soortgelijke reeks kon worden neergezet. Daarvoor moest worden teruggegrepen op het seizoen 2002/03 toen Emmen onder de hoede van Jan Olde Riekerink in de slotfase in zes wedstrijden niet werd verslagen. Het gelijke spel in Den Bosch gaf echter geen aanleiding tot grote vreugdetaferelen. Best begrijpelijk want FC Emmen leek na de openingtreffer van Sergio van Dijk in de 54e minuut drie punten mee naar huis te nemen. Via een perfect genomen vrije trap in de 89e minuut kwam de thuisploeg echter alsnog op gelijke hoogte. ,,We hebben in feite twee punten verloren, heel zuur”, constateerde trainer Gerry Hamstra.
In de eerste helft zag het er niet naar uit dat er een goed resultaat voor de Emmenaren was weggelegd. Na een redelijke start zakte de ploeg naar een bedenkelijk niveau. Er werd weliswaar bekwaam verdedigend onder leiding van Michael van der Kruis en een weer sterk keepende Thomas Villadsen maar aan een fatsoenlijke opbouw kwam FC Emmen niet toe. De ballen werden vlot ingeleverd en afgezien van een schot van Geoffrey Verweij na een half uur spelen, dat tot hoekschop werd verwerkt, werden de Drenten geen moment gevaarlijk. ,,We hadden gekozen voor een blok van zes man tegenover de twee spitsen en vier middenvelders van FC Den Bosch en dat stond redelijk”, legde Hamstra uit. ,,Maar het andere deel van het plan om tot tegenaanvallen te komen werkte niet.” Doelman Thomas Villadsen kon zich de handen warmen aan schoten van Nyron Wau en Paco van Moorsel hoewel het aantal reële scoringskansen voor FC Den Bosch ook niet overdreven hoog lag.
Na de rust keerde linkerverdediger Danny van Dijk niet meer terug en maakte Ronald Breinburg zijn rentree in het hart van de defensie. Frank Broers deed een stapje opzij naar de linksback positie. ,,Met Broers aan de zijkant wilden we meer aan voetballen toe komen”, verklaarde Gerry Hamstra.” Die opzet slaagde dus wel want FC Emmen was onherkenbaar in vergelijking met de eerste helft. Er werden weer ballen veroverd en vlot lopende combinaties opgezet waardoor FC Den Bosch in de problemen kwam. Geoffrey Verweij kreeg na negen minuten een goede mogelijkheid maar schoot uit een te moeilijke hoek, een breedtepass op de vrijstaande Robbie Haemhouts was ook een betere optie geweest. Twee minuten later kwam FC Emmen vervolgens op voorsprong. Op aangeven van Robbie Haemhouts tikte Sergio van Dijk de bal ineens langs doelman Mäenpää: 0-1. ,,We kwamen terecht achter, een prima goal”, vond FC Den Bosch trainer Theo Bos. De strijd werd daarna vinniger en FC Emmen kon weer de toch al redelijke voorraad gele kaarten aanvullen. Er zat ook een lijn in want deze keer kregen alle spelers waarvan de achternaam met de tweede letter van het alfabet begint geel: Bevaart, Breinburg, Bonevacia en Broers.
Afgezien van een kans voor Barry Maguire in de 58e minuut kreeg FC Den Bosch nauwelijks echte doelkansen. FC Emmen kreeg nog een mogelijkheid voor invaller Morten Friis in de 80e minuut maar zijn schot van grote afstand werd tot hoekschop omgebogen. De droom van een driepunter in het hol van de leeuw leek werkelijkheid te worden. Tot de 89e minuut dan. Een overtreding van Ronald Breinburg net buiten de hoek van het strafschopgebied werd genomen door de Bossche topscorer Koen van der Biezen. Hij knalde de bal snoeihard in de uiterste hoek en doelman Villadsen was volstrekt kansloos: 1-1.
FC Den Bosch-FC Emmen 1-1. 54. Sergio van Dijk 0-1, 89. Van der Biezen 1-1. Scheidsrechter: Janssen. Gele kaart: Maguire, Rossen (FC Den Bosch), Bevaart, Bonevacia, Breinburg en Broers (FC Emmen). Toeschouwers: 4010.
FC Den Bosch: Mäenpää; Ten Heuvel, Van den Berg, Ebbinge, Paymans, Van Moorsel (74. Hristov), Maguire, Rossen (90. El Makrini), Beekmans, Wau, Van der Biezen.
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Van der Kruis, Broers, Danny van Dijk (46. Breinburg), Kamps (83. Huizenga), Bonevacia, Verweij (63. Friis), Stroeve, Haemhouts, Sergio van Dijk.

Michael vn der Kruis sticht gevaar voor het Bossche doel.

Sergio van Dijk in een kopduel met Arjan Ebbinge.