Terug naar overzicht Terug

FC Emmen laat de punten in Eindhoven liggen


Clubs die in een vroeg stadium van de competitie hun selectie voor het grootste deel bij elkaar hebben, zijn duidelijk in  het voordeel ten opzichte van teams die in de voorbereiding nog op zoek zijn naar betaalbare spelers. Dat zou een conclusie kunnen zijn na het 3-0 verlies van FC Emmen tegen een FC Eindhoven dat wel veel nieuwelingen telt, maar de basis van het vorige seizoen grotendeels intact kon houden. FC Emmen trainer René Hake is echter nog voortdurend op jacht naar kwalitatief goede en betaalbare spelers: een unieke en moeilijk te vinden combinatie. Zo kon het gebeuren dat vrijdagavond met Shkodran Metaj een speler debuteerde die precies één training bij FC Emmen achter de rug had. De ex-FC Groninger deed het zeker niet slecht maar moet natuurlijk nog wel erg wennen. Het spel van FC Emmen straalde ook onwennigheid uit met een onrustige laatste vier waarin te veel persoonlijke fouten werden gemaakt. De treffer waarmee FC Eindhoven in de dertiende minuut op voorsprong kwam was echter een pure toevalstreffer. Aan de rechterkant lanceerde Serhan Koc vanaf grote afstand, niet zwaar gehinderd door Metaj, een voorzet die tot verbazing van iedereen in de verste bovenhoek verdween: 1-0. Even daar voor had FC Eindhoven betere mogelijkheden voor Koc en Makiavala nog laten liggen.


 
Ruud ter Heide, met Ivo Rossen (4) in de ruig, probeert door te koppen op Jeffrey de Visscher.

 

De getrouwen waren er weer

De thuisploeg domineerde in de beginfase, FC Emmen trok zich ook snel en massaal terug op eigen helft met alleen een vroeg storende Ruud ter Heide, Pas toen de aanvoerder steun kreeg in de persoon van Jeffrey de Visscher verplaatste het spelbeeld zich wat meer op de helft van de thuisploeg. Kansen voor FC Emmen waren echter een zeldzaamheid. Er waren wat zinloze schoten van te grote afstand te bewonderen van Kay Velda en Randy Wolters, maar daar raakte FC Eindhoven doelman Swinkels niet van overstuur. De beste kans voor de bezoekers ontstond na een half uur spelen toen Jeffrey de Visscher een vrije trap nam die in de zestien van FC Eindhoven op het hoofd van Bart de Groot werd geplaatst. Diens kopbal ging maar net over.

 

Elson do Rosario Almeida snelt langs het lijntje.

 

Mike Koenders is hier zijn tegenstander de baas.(Foto’s FC Emmen Media’. 

René Hake nam maatregelen om in de tweede helft beter voor de dag te komen. Sander Fischer bleef in de kleedkamer achter waardoor Mike Koenders zijn opwachting kon maken. Hij nam de taak over van Shkodran Metalj die naar het middenveld verhuisde. Michal Mravec werd centraal achter in geposteerd. De nieuwe organisatie stond amper toen FC Eindhoven voor de tweede maal toesloeg. In de derde minuut van het tweede part werd Serhan Koc met een dieptepassje gelanceerd en zijn voorzet werd door de uit Jong PSV geplukte Josemar Makiavala van dichtbij ingetikt: 2-0. Een domper voor een FC Emmen dat weliswaar op achterstand stond, maar absoluut niet werd weggespeeld. In het restant van het opmerkelijk brave duel, scheidsrechter Abbink hoefde geen enkele kaart te trekken en zelfs een vermanend vingertje was amper nodig, kwamen de Drenten beter in het spel. Rechterspits Elson do Rosario Almeida, die in de eerste helft vaak met hoge ballen werd aangespeeld in plaats van de diepte te worden ingestuurd, werd beter in het spel betrokken en kende een paar sterke momenten. Het gewenste succes bleef echter uit. Ook Jeffrey de Visscher was een keertje dicht bij een doelpunt maar hield van zijn actie slechts een hoekschop over. Intussen was de Slowaak Michal Mravec geblesseerd van het toneel verdwenen en vervangen door Kevin Görtz die het samen met de 19-jarige Mike Koenders zeker niet slecht deed. FC Eindhoven profiteerde kort voor het einde van het opdringen van de bezoekers door uit een counter via Van Boekel een derde maal te scoren.
Conclusie na het eerste duel: het moet en kan beter. Er zit beslist kwaliteit in het elftal, maar het heeft nog even tijd nodig om tot een soepel lopend geheel te worden.
,,We hadden een slechte start”, reageerde een teleurgestelde trainer René Hake. ,,Die 1-0 was nochtans een toevalstreffer, dat kan een keertje gebeuren. Daarna probeerden we meer druk naar voren te zetten en dat lukte deels ook wel. Na de rust kregen we echter te snel die 2-0 om de oren. We moesten vervolgens meer risico nemen, maar dat leverde niets op. In zo’n fase kun je ook tegen een goal oplopen en dat gebeurde kort voor tijd dan ook nog. Al met al wel een geflatteerde nederlaag.”

 

FC Eindhoven – FC Emmen 3-0. 13. Koc 1-0, 48. Makiavala 2-0, 89. Van Boekel 3-0. Scheidsrechter: Abbink. Toeschouwers: 1903.
FC Eindhoven; Swinkels; Vanbelle, Rossen, Van der Rijt, Tahapary, Lucius, Van Boekel, Van Son, Bah (67. Kantelberg), Makiavala (88. Kamara), Koc (84. Vansimpsen).
FC Emmen: Zeinstra; Kunst, Fischer (46. Koenders), De Groot, Metaj, Velda, De Visscher, Mravec (65. Görtz), Almeida, Ter Heide, Wolters (80. Poldervaart).