FC Emmen laat AZ ontsnappen

FC Emmen leek vooraf kansloos te zijn in het bekerduel tegen AZ maar dat was niet het geval. De Emmenaren kregen kansen genoeg op een uitmuntend resultaat maar konden de mogelijkheden niet in goals omzetten. Matchwinner werd invaller Robert Mühren met zijn tweede balberoering.

Een eerste divisieclub die voor een bekerduel op bezoek moet bij een eredivisie formatie uit de top zes loopt de kans om vermorzeld te worden. Misschien leefde die gedachte onderhuids bij de spelers van FC Emmen maar in de praktijk bleek daar absoluut niets van. FC Emmen trad AZ met een ongelooflijke passie en strijdlust tegemoet en bracht de Alkmaarders aan de rand van de afgrond. Alleen door het inzetten van joker Mühren kon AZ een verlenging en mogelijke uitschakeling verhinderen. FC Emmen verloor met 1-0 maar het had meer verdiend, alleen het benutten van kansen was wederom geen sterk punt.

azc11

Dick Lukkien en John  van den Brom (rechts) beleefden een spannend avondje.
azc22

Drama voor Kai Huisman die hier gesteund door verzorger Jan Haak het veld moet verlaten.

azc33

Wout Weghorst wordt geschaduwd door Tim Siekman.

azc44

Robert Mühren (links) heeft gescoord. Dennis Telgenkamp zit er verslagen bij.

FC Emmen maakte een bijzonder gemotiveerde indruk. Vanaf de start werden opvallend veel duels gewonnen en werden weinig kansen weggegeven. Creëren deed AZ in de eerste helft eigenlijk nauwelijks want de paar kansen die het in de beginfase kreeg waren het gevolg van missers aan Emmer zijde. Tim Siekman speelde in de dertiende minuut te zacht terug op zijn doelman waardoor Wout Weghorst opeens in scoringspositie kwam. Hij kreeg twee mogelijkheden om Dennis Telgenkamp te passeren maar de Emmer goalie gaf geen krimp. Kort daarna voltrok zich een drama over Kai Huisman. De jonge spits had zich in wat zijn eerste basisplaats was, er zoveel van voorgesteld maar raakte na een kwartier zodanig geblesseerd dat hij moest worden vervangen. Voor hem kwam Youri Loen in de ploeg en die deed vervolgens in aanvallend opzicht goede dingen. Hij gaf voorzetten op Henk Bos, die uit eentje daarvan de lat raakte, en Rogier Krohne maar doelpunten bleven uit.

azc1

Doelman Dennis Telgenkamp in de 93e minuut mee ten aanval.

azc2

Telgenkamp (26) ziet dat collega Sergio Rochet klemvast is.

AZ trainer John van den Brom had voor deze wedstrijd vier wijzigingen in zijn team aangebracht, deels door blessures, maar zag zijn ploeg wankelen. In de rust werden waarschijnlijk harde woorden gebruikt want AZ kwam goed uit de startblokken. Thomas Ouwejans kreeg een kans en in de 50e minuut ging een schot van Alireza Jahanbakhsh via de lat over het doel. FC Emmen leek even in de verdrukking te geraken, maar herstelde zich spoedig. Sander Rozema schoot uit een hoekschop recht in de handen van doelman Sergio Rochet en Youri Loen kon alleen op de doelman afgaan maar kreeg de bal niet tussen de palen.

azc3

Sander Rozema (rechts) troost Issa Kallon.

Het Alkmaarse publiek, dat het stadion slechts voor een derde vulde, werd steeds bozer en begon luidkeels om de komst van Robert Mühren te roepen. Trainer Van den Brom gaf kort daarop gevolg aan de wens van het publiek en bracht de pinchhitter in samen met Muamar Tankovic. Die wissel luidde vervolgens de nederlaag van FC Emmen in. Hoewel daarvoor in de eigen zestien vrijwel alle duels werden gewonnen, werd Mühren bij zijn tweede balbehandeling over het hoofd zien. Hij kon ongedekt in het strafschopgebied uithalen en maakte zijn faam waar: 1-0.

azc4

Zonder woorden.

azc5

De FC Emmen supporters waren de twaalfde man. (Foto’s: Gerrit Rijkens)

FC Emmen was natuurlijk even geschokt maar in het laatste kwartier had alles nog weer recht getrokken kunnen worden. Invaller Viktor Maier strandde tot twee toe alleen voor AZ doelman Rochet. Tim Siekman kreeg een grote kans in het vijf meter gebied maar raakte de bal niet goed. In de laatste van de drie extra minuten kreeg FC Emmen nog een vrije trap toegewezen waarop ook doelman Telgenkamp zich in het strafschopgebied meldde. Rochet verwerkte de vrije trap echter en het was de laatste handeling van de wedstrijd. Voor FC Emmen zuur, maar wel in de wetenschap een prima prestatie te hebben geleverd.

AZ-FC Emmen 1-0. 63. Mühren 1-0. Scheidsrechter: Bax. Gele kaart: Til (AZ), Bakker (FC Emmen). Toeschouwers: 5304.
AZ; Luckassen, Van Eijden, Wuytens, Ouwehand, Bel Hassani, Van Overeem (80. Til), Rienstra, Jahanbakhsh (62. Tankovic), Weghorst, Dos Santos (62. Mühren).
FC Emmen: Telgenkamp: Klok, Bakker, Siekman, Fleuren (76. Maier), Olijve (75. Türk), Bos, Rozema, Huisman (19. Loen), Krohne, Kallon.