FC Emmen krijgt te weinig tegen Helmond Sport

FC Emmen verraste in de eerste helft aangenaam tegen subtopper Helmond Sport. Hoewel de Brabanders over een beter ingespeeld team beschikken, zette de thuisclub daar een aanstekelijk enthousiasme tegenover plus ook met enige regelmaat goede aanvalspogingen. Die hadden ook tot een of meerdere doelpunten kunnen leiden maar juist in dat opzicht zit het de formatie van trainer Harry Sinkgraven niet mee. Roy Stroeve liet zich al in de vijfde minuut zien met een goed schot vanaf een meter of 25 die door doelman Robert van Westerop tot hoekschop werd verwerkt. Tien minuten later kwam Stroeve op aangeven van Sofian Akouili wederom in prima positie doch kopte recht in de handen van Van Westerop. Intussen had Pedro Beda al een gele kaart ontvangen van scheidsrechter Dick van Egmond zich dit seizoen in Jupiler League duels manifesteert als een snelle kaartentrekker. Voor dit duel had hij al in vier wedstrijden 21 maal geel en twee keer rood getrokken. Daar kwamen voor de pauze nog vier bij want ook de Emmenaren Sjors Paridaans en Timothy Cathalina plus de Helmonder Rob van der Sluijs werden op een gele prent getrakteerd voor meestal doorsnee overtredingen.

Een artistieke doelpoging van Niek Ripson.

Scheidsrechter Van Egmond was gul met geel, hier krijgt de verbaasde Beda er eentje.

Helmond Sport was overigens niet volstrekt kansloos, zo kopte verdediger Joppen halverwege de eerste helft op de paal terwijl doelman Agil Etemadi toekeek. Op slag van rust schoot de handige vleugelspits Bruno Andrade rakelings langs de tweede paal. De meeste mogelijkheden waren echter voor FC Emmen want Roy Stroeve liet in de laatste tien minuten nog twee mogelijkheden liggen. Bij de eerste struikelde hij in kansrijke positie bijna over de bal wat vervolgens ook Sofian Akouili deed. Twee minuten later werd hem door de goed spelende Pedro Beda een nieuwe kans geboden maar deze keer was zijn schot wel goed geplaatst doch te zacht om Van Westerop te verontrusten.

Roy Stroeve moet hier zijn meerdere erkennen in Robert van Westerop (Foto’s FC Emmen Media)

Na de thee leek FC Emmen op de goede eerste periode voort te kunnen borduren. Zo kreeg Roy Stroeve bijna weer een kans na een lange bal van Sjors Paridaans maar kreeg het leder net niet onder controle. In de 65e minuut kreeg FC Emmen echter een dreun te verwerken. Na enig heen en weer getrap in de buurt van het Emmer strafschopgebied haalde Charles Kazlauskas plotseling uit en verdween de bal buiten bereik van Etemadi in de rechterbovenhoek. Een doelpuntje tegen hoefde uiteraard nog niet dodelijk te zijn en vijf minuten later toonde Stroeve aan dat er nog steeds doelrijpe mogelijkheden waren. Zijn inzet werd echter tot hoekschop verwerkt. FC Emmen kon de geboden mogelijkheden niet in doelpunten omzetten en kreeg in dat opzicht een lesje van de bezoekers. Uitgerekend ex-Emmenaar Mark Veldmate dompelde de thuisploeg in rouw met de 0-2 in de 72e minuut. Wel een treffer met een buitenspelluchtje, de assistent scheidsrechter stak ook aarzelend de vlag omhoog maar werd snel overrulend door zijn superieur Van Egmond. De wedstrijd was vervolgens na de 0-3 van Marc Höcher natuurlijk een gelopen koers hoewel Pedro Beda, die zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde, nog de eer voor de thuisploeg kon redden met een fraaie goal in de 86e minuut.
FC Emmen-trainer Harry Sinkgraven prees zijn ploeg voor de strijd die was geleverd. ,,In de eerste helft hebben we kansen genoeg gehad maar de goal blijft dan uit. En dan die tweede goal van Helmond Sport was weer typisch een doelpunt zoals wij die regelmatig tegen krijgen. Tim Siekman wilde na een blessurebehandeling weer het veld in maar werd tegen gehouden. Daarop ontstond aan zijn kant een tegenaanval waaruit een goal viel die bovendien nog buitenspel was. Dan is de wedstrijd natuurlijk gespeeld.”
Collega Jurgen Streppel wreef zich uiteraard in de handen om de drie punten en had zoals wel meer trainers de laatste tijd lovende woorden voor FC Emmen. ,,Dit FC Emmen staat veel te laag.”

Tim Siekman gaat in het strafschopgebied van Helmond Sport onderuit.

Sjors Paridaans stijgt hier naar grote hoogte (Foto’s Henk Benting)

FC Emmen-Helmond Sport 0-3. 65. Kazlauskas 0-1, 72. Mark Veldmate 0-2, 77. Höcher 0-3, 86. Beda 1-3. Scheidsrechter: Van Egmond. Gele kaart: Beda, Cathalina, Paridaans (FC Emmen), Van der Sluijs (Helmond Sport). Toeschouwers: 2010.
FC Emmen: Etemadi: Cathalina, Ripson, Paridaans, Siekman (82. Bai Kamara), Akouili, Poldervaart, Van der Ven (70. Houtkoop), Denissen (82. Wakker), Stroeve, Beda.
Helmond Sport: Van Westerop: Kazlauskas (83. Paardekoper), Joppen, Jeroen Veldmate, Guijo Velasco, Winkens, Höcher (85. Siahaija), Van der Sluijs, Mark Veldmate, Voskamp, Bruno Andrade (74. Altheer).