Terug naar overzicht Terug

FC Emmen krijgt koploper FC Dordrecht op bezoek


Een club die al vanaf de tweede speeldag koploper is, kan moeilijk meer als een toevalstreffer worden bestempeld. Toch leek de formatie van trainer Harrie van den Ham voor aanvang van de competitie niet echt een favoriet voor de titel. Maar toen FC Dordrecht negentien punten uit de eerste zeven duels pakte werd en vervolgens de eerste periodetitel pakte werd dat langzamerhand anders. Ook FC Emmen moest dat ervaren toen het op 18 oktober de heenwedstrijd speelde en met 4-2 verloor. Het was wel een merkwaardig duel waarin de Emmenaren al na zes minuten met een man meer in het veld stonden maar met de overtalsituatie absoluut geen raad wisten.


Na de winterstop lijken de krachtsverhoudingen toch een beetje in het nadeel van de Dordtenaren te zijn veranderd. In de drie wedstrijden in 2014 liet FC Dordrecht vijf punten liggen met als dieptepunt de 2-0 nederlaag afgelopen week bij MVV. FC Emmen is daar tegenover nog ongeslagen in dit jaar met zeven punten uit drie wedstrijden. Een reden voor de ogenschijnlijke lichte terugval van de koploper kan zijn dat de selectie behoorlijk is gewijzigd. Het verloor niet alleen de smaakmaker Yoël van Nieff, die terug moest naar FC Groningen, maar er gingen meer spelers weg. Verdediger Josimar Lima, de man met de rode kaart tegen FC Emmen, tekende een anderhalf jarig contract bij de club Al Shaab in de Verenigde Arabische Emiraten. De Kaapverdiaan Toni Varela ging naar het Griekse Levadiakos voor eveneens anderhalf seizoen. Verder ging de Belg Andreas Luckermans, huurling van Anderlecht, naar Helmond Sport. De verliezen werden aardig gecompenseerd met de komst van Felitciano Zchusschen (Jong FC Twente), Jordy van Deelen (Feyenoord), Youri Loen (NEC Nijmegen), Robin Gosens (Vitesse) en Willam Troost-Ekong (FC Groningen). Door de wisselingen is het wellicht logisch dat er nog sprake van een gewenningsproces is.

FC Emmen behaalde afgelopen zaterdag een moeizaam puntje bij Achilles ’29. Het veld was te smal en de grasmat te hobbelig vond trainer Joop Gall. FC Dordrecht mist verder een speler wegens een schorsing en dat is Rihairo Meulens. Statistisch gezien is FC Emmen bepaald in het voordeel. Van de 24 onderlinge thuiswedstrijden tegen FC Dordrecht verloor het er slechts drie, twaalf keer was er winst vfoor de Emmenaren en negen keer een gelijkspel. De laatste vier wedstrijden in Emmen eindigden zonder uitzondering in een gelijkspel met 1-1 als favoriete uitslag (4 maal).

Het topduel staat onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf. Hij is met Jeroen Manschot koploper in het aantal gefloten Jupiler League wedstrijden met zeventien. Van de Graaf floot een maal een duel van FC Emmen (De Graafschap-FC Emmen). Met 62 maal geel en 2 geel/rode kaarten staat hij op een gemiddelde van 3.6 kaarten per wedstrijd.