FC Emmen komt strafschoppen in Alkmaar niet te boven

Het is FC Emmen niet gelukt te stunten tegen AZ, de nummer vier van de eredivisie. In het AFAS Stadion werd het 5-0 voor de thuisploeg. In het eerste bedrijf kwam AZ op een 3-0 voorsprong door twee benutte penalty’s van Teun Koopmeiners en een eigen doelpunt van Michael de Leeuw. In de tweede helft werd de voorsprong via Calvin Stengs en Bjørn Johnsen uitgebouwd tot vijf goals.

Toch was de eerste kans voor FC Emmen, al in de eerste minuut. Caner Cavlan draaide een vrije trap richting het doel van AZ, maar in tweede instantie kon Ron Vlaar wegwerken.

AZ - FC Emmen 2 februari 2019 Scherpen
Koopmeiners neemt de penalty en Scherpen kan net niet bij de bal (Foto: Gerrit Rijkens)

AZ bleek echter erg effectief. De eerste mogelijkheid voor de thuisploeg ontstond toen Caner Cavlan een lichte overtreding maakte op Jonas Svensson en scheidsrechter Serdar Gözübüyük de bal op de stip legde. Koopmeiners ging achter de bal staan. Kjell Scherpen ging naar de goede hoek, maar kon zijn hand net niet achter het schot krijgen.

FC Emmen had het lastig tegen de nummer vier van de eredivisie. Toch kwam de ploeg van Lukkien na een kwartier wat beter in de wedstrijd. Dat leidde tot een schot van Anco Jansen en een kans voor Jafar Arias.

AZ - FC Emmen 2 februari 2019 Jansen
Jansen waagt een poging van afstand (Foto: Gerrit Rijkens)

Maar AZ sloeg opnieuw toe, wéér met een strafschop. Keziah Veendorp maakte een overtreding op Guus Til bij de achterlijn en de scheidsrechter wees naar de stip. Koopmeiners maakte zo ook zijn tweede, door links van het midden binnen te schieten.

Nóg een ongelukkig doelpunt

FC Emmen probeerde meteen wat terug te doen uit een corner die helaas door niemand kon worden aangeraakt. Daarna kreeg AZ een corner, die uiteindelijk leidde tot de 3-0. Een voorzet van Jonas Svensson ging via het hoofd van De Leeuw en de onderkant van de lat het doel in.

Dick Lukkien had zich de eerste helft heel anders voorgesteld. Op de persconferentie na de wedstrijd zei hij over de doelpunten in de eerste helft: “De tegenstander kan wel beter zijn, maar dan hoef je ze nog geen doelpunten cadeau te doen.”

Vlak voor rust stoomde Veendorp nog op richting het doel van AZ, maar ook met de hulp van Jansen en Arias leidde het niet tot een schot tussen de palen.

AZ - FC Emmen 2 februari 2019 Lukkien
Lukkien is niet tevreden over de eerste helft (Foto: Gerrit Rijkens)

Terug naar vijf verdedigers

In de pauze bracht Lukkien Nico Neidhart en de nieuwe aanwinst Andrej Lukić en viel hij dus terug op vijf verdedigers. “In de rust hebben we geprobeerd de schade beperkt te houden, maar dan ligt hij binnen twee minuten al binnen,” doelde Lukkien op de 4-0. Stengs bleef in het strafschopgebied behendig aan de bal en rondde koel af.

Opnieuw probeerde FC Emmen terug te slaan, veelal met behulp van corners. Ook werd het achterin stabieler met Lukić, die een goede indruk maakte. Lukkien: “We kwamen daarna wel beter in het spel en lieten af en toe mooie dingen zien aan de bal. Maar het bleef achterin toch ontzettend kwetsbaar.”

AZ - FC Emmen 2 februari 2019 Arias De Leeuw
Opnieuw levert een Drentse corner gevaar op voor het doel van AZ (Foto: Gerrit Rijkens)

In de slotfase bouwde AZ de voorsprong nog één keer uit. Stengs brak door over de rechterkant en zette Johnsen met een slim steekpassje vrij voor het doel. De invaller bleef koel en rondde af: 5-0.

“Er waren er bij ons te veel die geen voldoende haalden. Dan heb je niets in Alkmaar te zoeken,” aldus Lukkien. “Complimenten aan onze tegenstander, zij hadden altijd druk op de bal en waren bereid veel vuile meters te maken.”

Ondanks het verlies is FC Emmen uitstekend begonnen aan de tweede seizoenshelft, met vier punten uit drie zeer lastige wedstrijden. Volgende week komt ADO Den Haag op bezoek naar De Oude Meerdijk. Lukkien: “We gaan onze wonden likken tegen ADO Den Haag.”

Wil jij de ploeg steunen om er weer bovenop te komen? Koop dan hier je ticket voor volgende week!

AZ – FC Emmen: 5-0
10. Koopmeiners 1-0 (pen.)
30. Koopmeiners 2-0 (pen.)
35. De Leeuw 3-0 (e.d.)
47. Stengs 4-0
86. Johnsen 5-0