Terug naar overzicht Terug

FC Emmen kan zegereeks Helmond Sport niet stoppen


In vergelijking met een week eerder tegen Fortuna Sittard heeft FC Emmen het er zeker niet slecht afgebracht. Het veel hoger genoteerde Helmond Sport kwam slechts tot één treffer en kreeg voor het overige weinig uitgespeelde mogelijkheden. Hoewel FC Emmen goed verweer bood, ook na een directe rode kaart voor Arsenio Halfhuid in de 48e minuut, bleef het probleem het zelfde: de ploeg kan niet scoren. Het aantal doelpuntloze minuten werd op 630 gebracht waardoor het stokoude record uit 1986 dat op 597 stond ruimschoots is ‘verbeterd.’ Er dreigt inmiddels een ander oud record te sneuvelen namelijk het aantal achtereenvolgende nederlagen. Het staat op acht en stamt uit het seizoen 1988/89. Komende vrijdag kan dat in Zwolle worden geëvenaard tenzij FC Emmen net als een jaar eerder daar voor een verrassende uitslag zorgt.


FC Emmen-trainer René Hake  lanceerde na afloop een Cruijffiaanse tekst met ‘als je de bal niet richting doel schiet, kun je ook niet scoren.’ Dat deed zijn ploeg vooral in de eerste helft dan ook niet. Alleen een prima solo van Kevin Görtz die hij afsloot met een schot dat een meter naast ging, kwam in de buurt maar voor het overige hoefde Helmond doelman Sengier zich niet ongerust te maken. Maar ook Helmond Sport creëerde niet al te veel hoewel het af en toe de helpende hand van mistastende Emmenaren kreeg. Zo verspeelden Matthieu Bemba en Arsenio Halfhuid in de beginfase de bal op knullige wijze maar dat liep nog goed af. De derde fout had echter de enige treffer tot gevolg. Mehmet Boztepe speelde de bal halverwege de eigen helft zonder aanwijsbare reden in de voeten van een tegenstander en Helmond Sport maakte daarvan dankbaar gebruik. Een voorzet van rechts werd in eerste instantie door Juanito Sequeira ingeschoten maar gekeerd, doch de rebound werd een prooi voor de ten onrechte over het hoofd geziene Erik Quekel: 0-1.

Bloemen van directeur Jacob Paas voor Kevin Görtz wegens het spelen van zijn honderdste competitiewedstrijd (Foto: Gerrit Rijkens)

 

Mehmet Boztepe wordt achtervolgd door Philip Haastrup   

Het resterende kwartiertje van de eerste helft bood weinig vertier want de Brabanders konden ook allerminst imponeren. Hake had in de rust zijn spelers op het hart gedrukt om meer lef te tonen en overtuiging in het spel te leggen. Een prima opdracht maar na drie minuten kon die al de prullenbak in. Centrale verdediger Arsenio Halfhuid kreeg namelijk in de 48e minuut direct rood door net voor de middenlijn de kleine Emrullah Güvenc van achteren te raken. Scheidsrechter Kamphuis stond er twee meter van verwijderd, hij aarzelde geen moment en trok rood. Het kan echter niet worden beweerd dat FC Emmen vervolgens in ondertal werd weggespeeld door Helmond Sport. De Emmenaren kwamen zelfs enkele keren gevaarlijk in de zestien maar het was zoals gebruikelijk altijd net niet. De wissels pakten redelijk en logisch uit met Shkodran Metaj voor de zwak spelende Boztepe en later nog Enzo Huntink voor de eveneens niet overtuigende Bemba terwijl Renaldo Jongebloet voor Eldridge Rojer een vaste wissel is geworden.

In de 88e minuut liet Bart de Groot nog een schuiver los waar doelman Björn Sengier zich nog de handen aan kon warmen maar meer zat er niet voor de Emmenaren. ,,In de tweede helft hebben we het goed gedaan’’, meende René Hake. ,,Er zijn zelfs kleine momenten geweest waaruit meer te halen was.’’ Collega Hans de Koning koesterde inmiddels zijn zesde achtereenvolgende overwinning. ,,Het was niet een van onze beste wedstrijden maar wel de zakelijkste. De insteek was hier drie punten te pakken en daaraan hebben we voldaan.’’

 

René Hake probeert zijn ploeg de goede richting op te schreeuwen ()Foto:s: Boudewijn Benting)

 

Eldridge Rojer gaat over de knie.

 

Bart de Groot op één been langs zijn tegenstander (Foto: FC Emmen Media)
FC Emmen-Helmond Sport 0-1. 30. Quekel 0-1. Scheidsrechter: Kamphuis. Rode kaart: 48. Halfhuid (FC Emmen). Gele kaart: Güvenc (Helmond Sport). Toeschouwers: 1582.
FC Emmen: Zeinstra; Kunst, Halfhuid, Fischer, Görtz, Bemba (74. Huntink), De Groot, Boztepe (46. Metaj), De Visscher, Rojer (69. Jongebloet), Wolters.
Helmond Sport: Sengier; Justiana, Haastrup, Van der Linden, Joppen, Sequeira, Altheer, Guijo Velasco, Güvenc (68. Grabovac), Quekel, Stachnik (82. Kazlauskas).