Terug naar overzicht Terug

FC Emmen kan ook in de derby geen vuist maken


FC Emmen wat nu Dat kan de vraag zijn na de nieuwe verliesbeurt waarbij het vertoonde spel niet direct aanleiding geeft tot een sprankje hoop voor de toekomst. . ,,De eerste helft ging nog wel”, concludeerde trainer René Hake. ,,Maar na de 1-0 was de wedstrijd feitelijk al gespeeld. Het was daarna slecht, we staan er duidelijk niet goed op.” Er zijn vraagtekens omtrent de kwaliteit van de spelersgroep en die kunnen natuurlijk op korte termijn niet worden weggenomen, maar in een ander opzicht kan wel iets worden gedaan. Zoals een strijdwijze tonen die bij een derby hoort met spelers die bijna letterlijk het gras willen opeten. Voetballende oplossingen zijn in de huidige situatie ook niet altijd de beste oplossingen om uit de misère te geraken. En ook op het punt slimheid kan wel een stapje worden gemaakt. Vooral in de eerste helft werden de Emmer aanvalspogingen te vaak in de kiem gesmoord omdat spelers buitenspel stonden. Dat had niets met op scherp staan te maken, maar gewoon door onoplettendheid.


 

Bart de Groot (20) is geklopt. Danny Menting (10) schiet de 2-0 binnen.

 

Assistent-trainer Joseph Oosting ziet het even niet zitten.

De eerste helft gaf nog enige aanleiding tot de gedachte dat op de Langeleegte wellicht nog een puntje kon worden gehaald. FC Emmen startte redelijk terwijl het sterkste deel van de thuisclub in de slotfase zat. Kansjes waren er voor Randy Wolters en een koppende Ruud ter Heide terwijl bij de thuisclub Johnatan Opoku, Danny Menting en Anco Jansen doelman Harm Zeinstra belaagden. In de eerste minuut na de thee stichtte FC Emmen ook nog gevaar voor de goal van doelman Leonard Nienhuis maar dat was het voor het resterende deel van het duel wel zo ongeveer. Wat FC Emmen betrof tenminste, want de thuisploeg begon beter te draaien en liet amper kansen meer toe. SC Veendam werd in de 48e minuut bijna aan de openingtreffer geholpen na een slechte balbehandeling van Kevin Görtz waardoor Anco Jansen vrij op Zeinstra kon af gaan. Hij mikte echter naast. Zes minuten later kreeg Jansen dan toch zijn goaltje. Zijn vrije trap vanaf een meter of 25 ging langs de muur, stuitte op vijf meter voor Zeinstra die moest toezien dat de bal in de benedenhoek verdween: 1-0. Het leek een houdbaar schot, twee minuten later keerde hij een inzet van Dan Romann wel fraai. Na een schot op de staander van Anco Jansen ging de defensie van FC Emmen wederom in de fout. Een pass van Sander Fischer op Shkodran Metaj bereikte zijn doel niet waarop Danny Menting richting strafschopgebied kon worden gestuurd. Hij won vervolgens het duel met eerst Bart de Groot en toen met Harm Zeinstra: 2-0.

 

Ruud ter Heide vecht een hoogstaand duel met Niek Loohuis uit.

 

Het speelveld was soms klein.

 

Kevin Görtz (rechts naast de scheidsrechter) krijgt geel wat ook Rico Wolven (uiterst links) ten deel zou vallen (Foto’s: Gerrit Rijkens). 

Met een klein half uur spelen was er tijd voldoende om iets aan die achterstand te doen, maar behalve een terecht wegens buitenspel afgekeurde goal van Ruud ter Heide presteerde FC Emmen aanvallend niets noemenswaardig. Ook de vervanging van Sander Fischer door Elson do Rosario Almeida en daarvoor Michel Poldervaart voor Shkodran Metaj, zette geen zoden aan de dijk. Het werd zelfs nog 3-0 toen Mitch Apau in de extra tijd Zeinstra van dichtbij passeerde. Het gebeurde vanuit buitenspelpositie maar niemand die zich daar nog echt druk over kon maken. SC Veendam was uiteraard dolblij met de eerste driepunter van het seizoen. Die blijheid verdween echter behoorlijk door de matpartij na afloop waarbij ‘supporters’ de Emmer spelersbus probeerde binnen te dringen en hardhandig de bus werden uitgewerkt. De politie moest er aan te pas komen om volledig over de toeren geraakte geelzwarte aanhangers tot bedaren te brengen. Het leek een beetje op het aloude gezegde van ‘de slag winnen maar de oorlog verliezen.’   

SC Veendam-FC Emmen 3-0. 54. Jansen 1-0, 64. Menting 2-0, 90. Apau 3-0. Scheidsrechter: Sanders. Gele kaart: Wolven (SC Veendam), Fischer, De Visscher en Görtz (FC Emmen). Toeschouwers: 3040.
SC Veendam: Nienhuis; Vicente, Rozema (16. Wolven), Loohuis, Cijntje, Romann (88. Feenstra), Apau, Lambooy, Menting, Opoku, Jansen (87. Kluin).
FC Emmen: Zeinstra; Kunst, Fischer (74. Almeida), Görtz, Sterk, De Groot, Metaj (62. Poldervaart), De Vries, De Visscher, Ter Heide, Wolters.