Terug naar overzicht Terug

FC Emmen kan Excelsior niet van periodetitel afhouden


FC Emmen heeft zich dit seizoen veel voorgenomen maar van dat loffelijke streven is tot dus ver op het speelveld weinig te bespeuren. De 2-0 nederlaag tegen Excelsior, dat hierdoor de eerste periodetitel pakte, was de derde achtereenvolgende verliesbeurt en hierdoor gleed de ploeg af naar de vijftiende stek met slechts vier punten voorsprong op de degradatieplaats. En met uitwedstrijden tegen FC Zwolle en RBC Roosendaal voor de boeg is dat allerminst een geruststellende gedachte.
Het verlies tegen de lijstaanvoerder was overigens niet het gevolg van gebrek aan strijdlust en motivatie. Aan goede wil ontbrak het ook absoluut niet, wel werden erg weinig kansen gecreëerd tegen Excelsior dat in de beginfase FC Emmen al de duimschroeven wilde aandraaien. Een schot van Koolwijk moest al na drie minuten voor Thomas Villadsen tot hoekschop worden verwerkt en na exact een kwartier spelen behoedde hij zijn ploeg op een inzet van Robert Braber opnieuw voor een achterstand. De rebound werd vervolgens nog door Johan Voskamp naast gewerkt. Daarmee hield het geluk van de Emmer sluitpost ook op want na 24 minuten moest hij met waarschijnlijk een ribblessure het veld verlaten. Hij viel over de schouder van Michael van der Kruis en maakte een slechte landing. Voor de zekerheid werd hij naar het Scheperziekenhuis gebracht om de ware aard van het ongemak vast te stellen. Sander Danes was zijn logische vervanger.
Ook FC Emmen kreeg vervolgens een paar mogelijkheden. De eerste na een half uur was een dikke toen een inzet van Jesse Schotman binnen het doelgebied door twee Emmenaren ten onrechte werd gemist. Op slag van rust forceerde FC Emmen nog een vrije trap vanaf een meter of twintig. Morten Friis had uit een vergelijkbare situatie eerder in het seizoen gescoord maar schoot deze keer slordig en technisch slecht over.
Trainer Gerry Hamstra liet na de pauze Morten Friis in de kleedkamer achter en verving hem door Geoffrey Verweij om meer vaart in de ploeg te krijgen. De thuisclub toonde ook wat meer initiatief en zette de Rotterdammers af en toe redelijk onder druk. De echte opgelegde kansen kwamen er echter niet. Spits Tim Matavz had weinig inbreng en ook aanvoerder Roy Stroeve slaagde er niet in in scoringspositie te komen. In de tweede helft hielden de ploegen elkaar in evenwicht tot de laatste tien minuten aanbraken. Bij FC Emmen maakte Rogier Krohne zich op om in te vallen maar net voordat hij de wei in mocht kreeg Excelsior een geweldige kans op de openingstreffer geboden en aanvoerder René van Dieren greep die met beide handen aan: 0-1. Waarmee de gasten hun reputatie om alleen maar in de slotfase te scoren waar maakten. Kort daarna redde aan de andere kant de jonge doelman Erwin Mulder op een vrije trap van Geoffrey Verwej en dat was tevens de laatste kans voor FC Emmen op een acceptabel resultaat. Drie minuten voor het einde maakte Robert Braber namelijk met een kopbal aan alle onzekerheid een einde door na een hoekschop onbereikbaar voor doelman Danes in te koppen: 0-2.
,,Nul nul leek het hoogst haalbare resultaat”, vond trainer Hamstra. ,,Maar net voor die wissel Krohne voor Van der Kruis viel dan die 0-1. Onvoorstelbaar hoe met zoveel ervaring in de ploeg die goal kan vallen.”
FC Emmen-Excelsior 0-2.81. Van Dieren, 87. Braber 0-1. Scheidsrechter: Diks. Gele kaart: Kamps (FC Emmen), Bandjar, Van Guldener (Excelsior). Toeschouwers: 4107.
FC Emmen; Villadsen (24. Danes); Bevaart, Valgaeren, Van der Kruis (82. Krohne), Zijm, Schotman, Kamps, Ripson, Friis (46. Verweij), Matavz, Stroeve.
Excelsior: Mulder; Van Peppen, Demir, Altheer, Bandjar, Koolwijk, Braber, Van Dieren, Korf (89. Alisic), Voskamp, Van Guldener (65. Veenstra).


Tim Matavz (links) ziet doelman Mulder zegevieren.

Thomas Villadsen is geblesseerd en zal het veld moet verlaten.

De vrije trap van Morten Friis gaat hoog over. (Foto’s Boudewijn Benting)

Thomas Villadsen oog-in-oog met verzorger Jan Haak maar zal het veld moeten verlaten.

Excelsior doelman Erwin Mulder is Michael van der Kruis de baas.

Sander Danes verdedigt voor de muur nadat hij zelf een vrije trap heeft veroorzaakt. (Foto’s FC Emmen Media)