Terug naar overzicht Terug

FC Emmen in slotfase naar 3-1 winst op ONS


Dankzij twee treffers van Leandro Resida in de laatste vier minuten heeft FC Emmen het zevende oefenduel in de voorbereiding met 3-1 van Topklasser ONS Boso Sneek gewonnen. Bij rust stond nog een 1-1 stand op het bord.


In zeven oefenwedstrijden heeft FC Emmen 17 keer gescoord. Dat zegt niet alles maar normaal gesproken is een aantal van tussen de dertig en veertig goals gebruikelijk. In 2013 scoorde FC Emmen 39 maal en een seizoen daarvoor 38 maal in de oefenperiode. Dat heeft natuurlijk ook met de kwaliteit van de tegenstander te maken maar dit jaar ontbreekt toch echt de scherpte voor de goal. Van de 17 gescoorde goals staan er bovendien 6 op naam van spelers die zijn afgetest, 2 van jeugdspelers en slechts 9 van spelers die kans op een basisplaats maken.

Ook tegen ONS, dat slechts twee trainingen achter de rug had, bleek weer dat er best een aardig elftal kan worden samengesteld maar de positie van diepe spits is nog steeds niet bezet. Joop Gall heeft Roland Bergkamp nog niet helemaal uit het hoofd gezet ondanks een stage in Duitsland bij Darmstadt 98. Maar Bergkamp arriveerde daar met een bovenbeenblessure en is naar huis gegaan zonder een testwedstrijd te hebben gespeeld. Het zou de kansen voor FC Emmen wellicht verhogen maar of de Rotterdammer fit genoeg is moet worden bezien.  

Cas Peters (links) probeert een opponent op het verkeerde been te zetten.

Gaby Jallo (links) in een duet verwikkeld.

Joop Gall gebruikte in Sneek 21 spelers, op doelman Marko Meerits na werd na rust een compleet nieuw elftal ingezet. In de eerste helft stond er wat het basiselftal zou kunnen worden op het in slechte staat verkerende kunstgrasveld hoewel op enkele posities de concurrentiestrijd nog niet helemaal is beslist. FC Emmen werd al in de tiende minuut op achterstand gezet door een benutte strafschop. Scheidsrechter Dijkstra zag in een tikje tegen het been, de ‘getroffen’ speler viel niet eens, een penalty die door Age Wim van der Zee werd benut. Het was ook de enige kans voor de thuisclub die na een half uur spelen de gelijkmaker moest toestaan. Eem vrije trap van Gaby Jallo werd bij de tweede paal door Luis Pedro ingetikt. Voor het overige was het een matige vertoning die kort voor rust werd opgefleurd door een duw- en trekpartijtje na een overtreding op Cas Peters. De weer herstelde Peters was vervolgens op slag van rust dicht bij de 1-2 maar zijn knal verdween via de Friese doelman over de lat.

Sander Rozema (rechts) verstuurt een pass.

Luis Pedro in een gevecht om de bal.

Na rust ging de belangstelling vooral uit naar de proefspelers. Daar mag Marcel Seip niet meer worden toegerekend want zijn komst naar FC Emmen is zeker. Hij gaat een contract voor twee jaar tekenen. Nog niet vast liggen Paddy John en Jurjan Mannes. Joop Gall over het duo: ,,Paddy John liet op links een paar aardige acties zien waarbij vooral zijn snelheid opviel. Jurjan Mannes was een goed aanspeelpunt en deed goede dingen.” Besluiten over de toekomst van het tweetal zijn echter nog niet genomen. De opvallendste speler in de tweede helft was Leandro Resida. Hij  miste allereerst in de 72e minuut een dot van een kans op een voorzet van Paddy John maar in de slotfase herstelde hij zich. Hij scoorde eerst de 1-2 na goed voorwerk van Danny Menting en verdiende in de laatste minuut met een buiteling een strafschop die hij zelf in de 1-3 omzette.

Jurjan Mannes aan de bal met in het midden Marcel Seip en rechts ONS spelerAllard Westerdijk.

Leandro Resida (links) scoort de 1-2. Geheel rechts Danny Menting die de voorzet gaf (Foto’s: Bennie Wolbers).

Trainer Joop Gall had wel een verklaring voor de matige start. ,,Ik heb ze voorgehouden scherp te beginnen want ONS zal gemotiveerd zijn om tegen ons een goed resultaat te behalen. Maar dan gebeurt toch weer dat niet alles uit de kast wordt gehaald. Onderschatting is het niet helemaal maar wel tachtig of negentig procent.”

ONS Boso Sneek-FC Emmen 1-3. 10. Van der Zee (strafschop) 1-0, 29. Luis Pedro 1-1, 87. Resida 1-2, 90. Resida (strafschop) 1-3. Scheidsrechter: Dijkstra. Toeschouwers: 300.
FC Emmen, eerste helft: Meerits; Almeida, Luis Pedro, Siekman, Jallo, Olijve, Rozema, Bannink, Deul, Peters, Laghmouchi.
FC Emmen, tweede helft; Meerits; Bakkati, Seip, Menting, Kampman, Mannes, Metaj, De Groot, Resida, Barrie, John.