FC Emmen in extra tijd naar overwinning

In de vorige uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard ontging FC Emmen drie minuten in de extra tijd de overwinning toen het alsnog 3-3 werd. In de openingswedstrijd van het seizoen 2008/09 was de extra tijd wederom doorslaggevend maar nu in het voordeel van FC Emmen. Nieuwkomer Tim Matavz was degene die met een van richting veranderd schot FC Emmen de 2-1 zege schonk.
De wens voor elke club is uiteraard in elk geval het seizoen met een overwinning te beginnen. FC Emmen had die intentie ook maar het probleem was dat het thuisspelende Fortuna dat eveneens in gedachten had. De favoriet voor een van de laatste plaatsen ging fris van start en zette FC Emmen vooral in het eerste kwartier behoorlijk onder druk. Een handicap voor de Limburgers was dat aanvalsleider Danny Schreurs, hij was met twee goals hoofdverantwoordelijk voor de 3-3 van het afgelopen seizoen, een dag eerder met zwaar knieletsel was afgevallen. Waardoor de thuisploeg een beetje tandeloos was. FC Emmen liep in de eerste periode grotendeels achter de tegenstander aan. Het wilde graag bewijzen voetballend superieur te zijn maar verkeek zich daarbij op de felheid van Fortuna. De meeste duels gingen verloren en voorin maakte Tim Matavz aanvankelijk een ongeïnspireerde indruk. Veel opgelegde kansen waren er echter niet. De thuisclub had er eentje na een half uur spelen toen Robin Demijer na een hoekschop op de doellijn redding bracht. Twee minuten voor de thee kwam ook FC Emmen in beeld toen Roy Stroeve Tim Matavz wegstuurde maar die mikte in de handen van doelman Meul.
Na de pauze kwam FC Emmen, ongetwijfeld na een indringend gesprek, beter voor de dag. Trainer Gerry Hamstra had de onopvallend spelende Jesse Schotman vervangen door Martijn Kamps en gesteund door een groep enthousiaste supporters – ze waren door een onderschatting van het fileprobleem een half uur te laat gearriveerd – trok de ploeg ten aanval. Na twee minuten leverde het succes op toen Tim Matavz met een listig balletje Roy Stroeve aanspeelde die vervolgens doelman David Meul kansloos liet: 0-1. ,,Met de komst van Martijn Kamps hadden we wat meer balans in de ploeg gekregen en die 0-1 viel ook op een goed moment”, analyseerde Hamstra. ,,Dan hoop je vervolgens die voorsprong lang vast te kunnen houden o.a. door de ruimtes klein te houden. Dat werd echter tien minuten later over het hoofd gezien toen Mark Bevaart opeens in zijn eentje in een hele grote ruimte zat.” Dat was het moment waarop de jonge linkerspits Sebastiano Garlisi de Emmer rechtsback uitspeelde en daarna doelman Villadsen met een pegel in de linkerbovenhoek kansloos liet.
Hamstra reageerde door een tweede wissel toe te passen, Robin Demeijer werd uit het strijdperk gehaald ten faveure van Marcel Pannekoek. Kort na de gelijkmaker kreeg FC Emmen twee prima mogelijkheden. eerst mocht Tim Matavz vrij op doelman Meul afgaan maar schot de Belgische keeper recht in de handen. Twee minuten later speelde Matavz aanvoerder Roy Stroeve vrij maar ook hij kon het karwei niet afmaken. Roy Stroeve had overigens kort daarvoor de enige gele kaart van de wedstrijd gekregen toen scheidsrechter Janssen hem volslagen ten onrechte van een fopduik verdacht.
Op grond van de reële scoringskansen was FC Emmen over de gehele wedstrijd gezien in het voordeel maar toch leek het duel in een gelijkspel te eindigen. Fortuna kon eerst in de extra tijd nog gevaar stichten na een handsbal van Joos Valgaeren maar de vrije trap leverde niets op. Vrouwe Fortuna was echter deze keer op de hand van de Drentse formatie. Tim Matavz kwam diep op de helft van de thuisclub in balbezit en haalde maar uit. Een genadeloze poeier was het allerminst maar omdat verdediger Samir Kozarac – een Zwitser die een dag eerder zijn contract had getekend – de bal van richting veranderde kreeg FC Emmen wat het zo graag wilde hebben: drie punten.
Gerry Hamstra dacht met een gelijkspel de bus in te kunnen wat nog altijd beter was dan het echec in Deventer van een jaar eerder. ,,Op zich had ik daar geen vrede mee gezien de wedstrijd maar dan valt toch nog die 1-2. Schlemielig voor Fortuna maar mooi voor ons.”
Collega Roger Reijners had in de tweede helft wel een beter FC Emmen gezien. ,,Eigenlijk hebben we in de tweede helft geen grip meer op de wedstrijd gehad.”
Fortuna Sittard – FC Emmen 1-2. 47. Stroeve 0-1, 58. Garlisi 1-2, 90, Matavz 1-2. Scheidsrechter: Janssen. Gele kaart: Stroeve (FC Emmen). Toeschouwers: 2494.
Fortuna Sittard: Meul; Geenen, Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Heinrichs, Voorn, Olondo, Boymans, Garlisi (85. Linssen).
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Van der Kruis, Valgaeren, Zijm, Schotman (46. Kamps), Stroeve, Ripson, Demeijer (59. Pannekoek), Matavz, Verweij.